Директорът на Регионален природонаучен музей Пловдив гл. ас. д-р Огнян

...
Директорът на Регионален природонаучен музей Пловдив гл. ас. д-р Огнян
Коментари Харесай

Директорът на Природонаучния разказва за приключение с кондори, коатита и златни уакари

Директорът на Регионален природонаучен музей Пловдив гл. ас. доктор Огнян Тодоров ще показа любопитна презентация за срещата си с едни от най-отровните представители на животинския свят и ще опише повече за прекарванията си в Перу, Аржентина и Бразилия на 19 юли от 17.30 часа в зала " Планетариум " на РПНМ.
В продължение на три седмици той съумя да се отдаде на невероятни завършения в Париж, Буенос Айрес, Ди Барилоче, Игуасу, Рио де Жанейро с Копакабана, Лима, островите Паломино, Куско, езерото Хумантай, Мачу Пикчу, Икатос, Барселона. 
Прочетете още
Разгледа аржентинската и бразилската част на водопадите, неповторим екопарк за птици с градина за пеперуди. 

„ Игуасу е уикален. Неслучайно, когато първата дама на Съединени американски щати Елинор Рузвелт видяла за първи път Игуасу, възкликнала: „ Бедната Ниагара! “. Разбира се, не би трябвало да подценяваме и биоразнообразието. Множество птици (змиешийки, черни лешояди и пойни птици), забавни цветя (орхидеи, бегонии, бромелии) и безгръбначни (пеперуда със знак 88 на долните крила, твърдокрили, водни кончета и доста др.). Тук може би акцент е и наличието на доста коатита. Сладки и занимателни животни, които се виждат на всички места ”, показа първите си усещания Огнян Тодоров.



Съвсем разнообразни обаче са усещанията му от Рио де Жанейро, където има какво да се види, само че мирише извънредно, а централните улици наподобяват на гето. 

„ Специален гид ни заведе в Андите над Куско и видяхме кондори. Някои от тях прелетяха на десетина метра над главите ни. Не мога да опиша прекарването ”, не крие вълнението си Огнян Тодоров. От локалната кухня опитал куи, речна риба, сок от манго и бира. 

Вълнуващи са прекарванията му и в Икитос, където се събират реките Итая, Амазонка и някой други по-малки реки. Следват три авантюристичен дни в джунглата вижда достоверни индиански селца, избавителни центрове за диви животни, плантация за пеперуди и златни уакари, хоацини, влечуги, птици и безгръбначни, крокодили, арапайми, ленивци, анаконди, ягуари, розови делфини  и други локални типове. 



„ Обядвахме на плаващ ресторант в средата на Амазонка, където опитахме локалното ядене Савиче, пихме сок Кама Кама и ядохме гигантска арапайма със салата от палма с маниока и доста сосове. Опитахме и кайман ”, споделя Тодоров. 

Той признава, че е сбъднал своя детска фантазия с пътешествието. 

Тодоров има още доста какво да опише за триседмичното си премеждие в дивата природа и кани всички, които са любопитни да научат забавни елементи, да дойдат в музея.



Фотографии: Огнян Тодоров
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР