Директорът на разузнавателните служби на САЩ Дан Коутс научи с

...
Директорът на разузнавателните служби на САЩ Дан Коутс научи с
Коментари Харесай

Директорът на разузнаването с изненада научи, че Путин е поканен в Белия дом

Директорът на разследващите служби на Съединени американски щати Дан Коутс научи с изненада, че съветският президент Владимир Путин е бил поканен в Белия дом наесен, съобщи организация " Асошиейтед прес ".

Коутс участваше във конгрес по сигурността в Аспен, Колорадо, където трябваше да приказва по време на полемика. Точно в този миг пристигна новината за поканата. Модераторката на полемиката журналистката от Си Ен Би Си Андреа Мичъл се намеси в диалога и заяви новината. Коутс съобщи, че това е вест за него. " Повторете апелирам ", сподели той и сложи ръка на ухото си. После пое надълбоко въздух и продължи с думите: " Е, добре ". " Това ще е нещо особено ", сподели той и провокира смях измежду публиката.

По време на полемиката Коутс призна, че даже той, въпреки и да е поставеният от президента Тръмп началник на разследващите служби, не знае какво е говорено на тазседмичната среща на четири очи сред Тръмп и съветския му сътрудник Путин.

Той направи това изненадващо самопризнание в първото си обществено изявление, откакто опроверга изразените от президента подозрения по отношение на оценката на американските специфични служби, че Русия се е месила в изборите през 2016 година

На полемиката в Аспен Коутс внимателно избягваше тематиката за всевъзможен вероятен спор с президента, само че беше непосредствен за някои от опасенията си. Той съобщи, че му се желае Тръмп да е бил приказвал разнообразни неща след срещата си с Путин в Хелзинки.

Коутс, който е претрупан със задачата да управлява активността на 17-те разследващи служби на Съединени американски щати, добави, че в случай че е бил потърсен, е щял да посъветва Тръмп да не се среща на четири очи с Путин, единствено в наличието на преводачи. " Не това ми е ролята. Не това ми е работата. Нещата са такива, каквито са ", сподели Коутс. " Не знам какво се е случило на онази среща. "

В понеделник той побърза да излезе с позиция, откакто президентът наподобява даваше преимущество на съветската версия, отричаща да е имало интервенция в изборите. Тогава шефът на Националното разузнаване удостовери оценката на американските служби за съветската интервенция, както и че Москва продължава с опитите си да подрони устоите на демокрацията в Съединени американски щати.

Коутс, който от години подлага на критика Русия, се постановяваше да влиза в конфликт с прокремълските изказвания на Тръмп, което сложи шефа на разузнаването в внимателно състояние, отбелязва организация " Асошиейтед прес ". На въпрос по какъв начин се оправя с спорните изявления на Тръмп за Русия, Коутс съобщи: " Сам съм си избрал тази работа ".

През 2014 година някогашният сенатор републиканец получи възбрана да посещава Русия, тъй като се опълчи намерено на анексирането на Крим. Откакто през март 2017 година Тръмп го назначи за началник на разузнаването, той продължи да бие паника за Русия.

Коутс съобщи, че схваща какво е споделил президентът, когато през седмицата е отбелязал, че " други " може да са отговорни за опити за интервенция в изборите в Съединени американски щати, тъй като и други противиници разполагат с такива благоприятни условия. Но Коутс застана твърдо зад оценките на службите и съобщи, че е " несъмнено ", че Русия играе водеща роля в този тип намеси.

" По създание те са тези, които се пробват да подронят нашите съществени полезности и да ни разделят със съдружниците ни ", съобщи Коутс. " Те са тези, които се пробват да сеят безпорядък в нашия избирателен развой. "

Както и други представители на държавното управление на Тръмп, участващи във форума в Аспен, Коутс също беше запитан дали обмисля да подаде оставка. Той не отговори непосредствено на въпроса. По другите обсъждани на форума тематики Коутс съобщи, че единствено времето ще покаже дали Северна Корея ще бъде подготвена да се откаже от програмата си за нуклеарни оръжия.

Той добави, че американските разследващи сведения за КНДР в този момент са доста по-добри от преди. Но по думите му Съединени американски щати не трябва да изхождат от презумпцията, че Пхенян безусловно ще се откаже от тези оръжия, и би трябвало да следват принцип да се построява доверие посредством инспекция на нещата.

Съветникът по национална сигурност Джон Болтън беше позволил, че Северна Корея може да се разоръжи за година. Според Коутс това е " механически допустимо ", само че " евентуално няма да стане ". Той означи, че държавният секретар Помпейо е планувал по-голям времеви интервал.

Коутс добави, че севернокорейският експорт се е свил фрапантно, което е сложило под стопански напън водача на КНДР Ким Чен-ун. При подобен атиск върху него за какво Съединени американски щати да не опитат и да не видят какво ще стане, съобщи Коутс.

Той беше запитан и дали отравяния с нервнопаралитични субстанции като тези във Англия, за които са упреквани руснаците, са вероятни и в Съединени американски щати. " Това си е риск ", сподели Коутс за отравянията, за които Русия отхвърля да е виновна. " Руснаците вършат дръзки неща, необикновени неща. Ако си мислите, че руснаците се пробват да бъдат добър комшия - ето такива неща вършат към момента те ", съобщи той.

За Китай Коутс уточни, че Съединени американски щати би трябвало да решат дали Пекин е " същински съперник или законен съперник ".
По думите му и в двата случая Вашингтон би трябвало да застане изрично против напъните на Китай да краде промишлени секрети и научни проучвания.

На форума в Аспен Коутс съобщи, че Русия няма нито предпочитание, нито благоприятни условия да повлияе на дейностите на Иран в Сирия, съобщи ТАСС. Коутс сподели това в отговор на въпрос дали Русия " разполага с нужното въздействие " да принуди подкрепяните от Иран сили да изоставен Сирия. По-рано американски медии оповестиха за опция да бъде подписана сходна договореност сред Москва и Вашингтон. Според Коутс в случай че Русия направи това, тогава " тя ще би трябвало да се нагърби със доста по-големи отговорности от военна и икономическа позиция ". " Не считаме, че те желаят да създадат това ", съобщи той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР