Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов коментира разходката с джипа

...
Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов коментира разходката с джипа
Коментари Харесай

Проф. Балтов за разходката с джипа: Нов път е предимство дори за болните

Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов разяснява разходката с джипа на премиера през предходната седмица. Тогава двамата със здравния министър проф. Костадин Ангелов бяха возени от в продължение на няколко часа Бойко Борисов, който им се похвали с триумфите си в инфраструктурните планове.

" Всеки прекрасен нов път е преимущество даже за болните. Ако се наложи един пациент да се транспортира от Драгоман в " Пирогов ", в случай че преди е ставало за час-час и половина, в този момент ще влезе в границите на тъй наречените " златен час " и ще създадем всичко допустимо за него да бъде избавен ", съобщи Балтов в предаването на " Тази заран ".

Така той отговора на вълната от рецензии в обществените мрежи, отправени от съвсем всички опозиционно настроени коментатори. Двамата професори бяха упрекнати, че вземат участие в политическа пиар акция, вместо да са потребни от работните си места в най-трудните дни за българското опазване на здравето.

Относно проблемите в битката с ковид Балтов разгласи, че електронното направление за PCR сигурно ще бъде въведено до края на месеца.

Надявам се да сме покрай пика на пандемията от COVID-19 и това са оптималните числа на новозаразени, съобщи още Балтов.

Той беше безапелационен, че маските са най-големият зложелател на ковид.

" Носейки маска, ние понижаваме риска от възпаление, а в случай че се инфектираме - нашето вирусно натоварване е по-леко. Рискът да изкараме инфекцията тежко е по-малък. Една елементарна текстилна маска е задоволителна да ни защищити от разпространяването на аерозолите ", изясни проф. Балтов.

446 са леглата за пациенти с коронавирусна зараза в " Пирогов ", от тях 46 са интензивните. 337 от леглата към този момент са заети. Пациенти с COVID-19 се лекуват в главната част на болничното заведение, Отделението по токсикология, елементи от урологията и хирургията.

Проф. Балтов беше безапелационен, че пациенти не се връщат. Ако места няма, незабавно се пренасочва към друго лечебно заведение. Той изясни, че пациентите се преглеждат в предтриажните зони и според от положението им или се хоспитализират, или им се назначава домашно лекуване.

220 души със признаци на COVID-19 са потърсили диагностика и лекуване в незабавната болница единствено през вчерашния ден. Директорът на лечебното заведение съобщи, че се усилват тежките случаи при младежи, а повода - неглижирали са признаците.

" Пренебрегват лека температура, гърлоболът и лекият зной. Това приказва за едно невглеждане в личната ти физика и очакване да ти мине. Това не е добре ", добави той.

Директорът на незабавната болница разяснява и проблема със столичната онкоболница, където лекари и пациенти излязоха на митинг поради разкриването на Коронавирус поделение.

" Това поделение е за онкоболни, които имат и коронавирусна зараза. Хората би трябвало да знаят, че няма болница, която да е " чиста ". Болните, които влизат, ние не знам дали са носители. Всички лечебни заведения вършим по този начин, че да имаме място където да се лекуват пациенти с COVID-19 и съпътстващи болести - инсулт и позитивен за Коронавирус, или хирургична интервенция и позитивен за Коронавирус ", разяснява проф. Балтов.

По думите му няма късмет онкоболницата да се трансформира в Коронавирус болница, каквито страхове има измежду чиновниците в лечебното заведение. Според него няма по какъв начин болестта да се популяризира измежду останалите пациенти, в случай че се съблюдават ограниченията.

Той изясни, че медиците се заразяват най-вече във външна среда. Проф. Балтов даде образец с " Пирогов ", където 400 чиновници са се срещнали с коронавирусната зараза и единствено седем са се разболели от Коронавирус отделението.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР