Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов е част от Националния

...
Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов е част от Националния
Коментари Харесай

Година по-късно проф. Балтов пред Dir.bg: Гледахме здравето, а не икономическия ефект!

Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов е част от Националния действен щаб. Вече година сме в плен на коронавирусната пандемия, а на 13 март 2020 година беше въведен първият в историята ни локдаун. Ето какво показа той по този мотив. Какво научихме за COVID-19 година по-късно, ще се " мре ли крепко "... Проф. Балтов приказва пред Dir.bg.

- Проф. Балтов, една година към този момент сме в епидемиологична конюнктура, навръх 13 март вечерта бе разгласен...
- Извинявам се, че ви преустановявам, само че единствено ще направя една вметка. В " Пирогов " нещата се движеха няколко дни по-рано. Имам поради, че на 10 против 11 март при нас постъпи една жена, която бе с потвърдена короновирусна зараза, а на другия ден, след към 24 часа, се разбра, че нейният брачен партньор също е с коронавурас. Но за страната нещата се случиха на 13 март, да.

- Вие сте част от Националния действен щаб. Година по-късно по какъв начин гледате на обстановката у нас и в света? Каква оценка бихте дали на свършената работа?
- Ясно ще кажа, че ние от Националния действен щаб постоянно сме желали да даваме настояща и точна информация. Ние подаваме на хората най-точните данни, които може да се дадат. Хората би трябвало да го схванат това. И съм сигурен, че доста от тях го правят оценка. Ако го нямаше Националния действен щаб, несъмнено щяхме да забележим нещо като сюжетите в Италия и Испания. У нас такова нещо нямаше, нали по този начин? Трябва да го отбележим това. Преди година лечебните заведения не бяха готови, лекарство нямаше...
 Снимка: Официална страница на "Пирогов "
- А към този момент имаме тъй наречените здравна пътека за лекуване?
- Вижте, вирусна пневмония постоянно се е лекувала в " Пирогов ". Просто преди година не бяхме подготвени да бъдем съответни на лекуването на ковид. И тъкмо тук Националният действен щаб изигра своята роля.

- Колко " крепко ще се мре "? Този израз се трансформира в емблематичен за тази една минала година.
- Вижте, аз желая какъв брой се може по-малко да се мре. Това вършим ние, в щаба. Когато към този момент се заприказва всеобщо за ковид, когато към този момент в " Пирогов " приехме дамата и брачна половинка й, през идващите 3 дни изчезнаха всички пациенти в " Пирогов ". Аз, който през целия си живот досега съм бил постоянно обвързван с тази болница, в никакъв случай не бях виждал " Пирогов " толкоз празен.

- Сега, една година по-късно, по-спокойни ли сме, по-спокойно ли работите?
- Имаме насъбран опит. Нито имаме някакво по-различно лекуване, нито имаме някакво особено хапче, което може да използваме.

- Ще стигнем до хапчетата и имунизациите. След като се сътвори Националният действен щаб, се сътвори и така нататък Медицински съвет. Там имаше " колегиален " конфликт сред ген. Мутафчийски и проф. Костов. Изигра ли своята роля Медицинският съвет?

- Не считам, че работата на Медицинския съвет беше нещо позитивно и изигра огромна роля. Те написаха едно наставление с едни препратки и хиперлинкове към научни материали от света. Те работиха емпирично и общо взето се базираха на всичко, което тогава беше написано в международен мащаб. Имаше и съвещания с сътрудници, които се сблъскваха с заболяването в по-големите лечебни заведения. Не считам, че това имаше някакъв съответен резултат. В същото време в " Пирогов " си направихме вътрешен щаб, който доста тъкмо анализираше по какъв начин се развиват нещата и общо взето се опитвахме сами да си изградим метод на лекуване на хората, предварителна защита за личния състав и така нататък Медицинският личен състав се сблъскваше с нещо ново. А нашата цел бе да стигнем до някакви независими заключения. И към този момент в " Пирогов " си имаме такива.
 Снимка: Официална страница на "Пирогов "
- Част от Медицинския съвет бе и доцент Атанас Мангъров. Какво бихте му споделили година по-късно?
- Година по-късно се видя, че доцент Мангъров в действителност е политикът Мангъров, който няма нищо общо с медицината. Фактите обаче са други. Неговите приказки разколебаваха хората. Получаваха се разностранни послания и част от хората неглижираха нещата... В никакъв случай сходно говорене не ни оказа помощ, в противен случай това се усети във втората вълна. Подобни послания повлияха доста неприятно за ограниченията, които бяха предложени, и по този начин се стигна до втория локдаун.

- Помните ли първата си независима интервенция, която сте направил?
- Разбира се, че помня. Това стана по неотложност, когато бях специализант втора година. Ставаше въпрос за строшаване на гален. Д-р Икономов ми гласоподава тогава доверие и ми показваше какво и по какъв начин би трябвало да се прави.

 Снимка: Официална страница на "Пирогов "

- Питам ви, тъй като сигурно тогава сте се вълнувал, несъмнено ви е било и боязън. И, в действителност, по кое време ви беше повече боязън? Когато оперирахте глезена на пациента, или в този момент, когато към този момент като началник на " Пирогов " вкарахте ваши сътрудници в Коронавирус отделението, с цел да лекуват нещо, за което не се знае по какъв начин се лекува?
- Когато сътрудници влязоха в отделението за ковид, за мен бе доста по-отговорно решение. Когато първите лекари влязоха вътре, те не бяха готови. Те не бяха имунизирани, в този момент всички са, и с помощта на това, че се отнасяха доста съществено и съблюдаваха всичко прецизно, те съумяха да се запазят, респективно по този метод да оказват помощ на доста пациенти.
 Медици от
Медици от "Пириогов "
Снимка: Официална страница на "Пирогов "
- Когато Националният действен щаб стартира да затваря страната и да вкарва ограничавания, давахте ли си сметка какви стопански последствия ще имат вашите дейности? Разбира се, съпоставени към здравния резултат, който търсите.
- В момента аз, като шеф, си давам сметка какви са икономическите последствия в една болница. Иначе главната концепция на Националния действен щаб постоянно е била по какъв начин да се направи по този начин, че да се резервира оптимално здравето на хората. Мислите ни са били ориентирани към живота и здравето на хората. Не сме гледали толкоз икономическия резултат и последствията, които ще има от едно затваряне. Целта ни е била, тя е същата и в този момент, по какъв начин на хората може да им се помогне, по какъв начин да се направи по този начин, че здравната система също да е ефикасна.
 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos
- Имам поради това, че доста хора, останаха без работа - здравната цел е от една страна, човек без работа и приходи в резултат на здравната цел е от другата страна?
- В началото на диалога ми питахте дали " крепко ще мре ". Това да почине някой дали не е по-лошо за околните му... И аз да ви запитвам нещо тогава. Можете ли да ми кажете каква е цената на човешкия живот? Аз, персонално, не я знам. Ако вие я знаете, кажете ми я... Колко коства един човешки живот? Ако питаме околните хора на умрял, какво ли ще ни кажат.

- И доста младежи си отидоха. Скоро умря сътрудник на 36 години... Как бихте обяснили кончината му на околните му? Давам изразителен образец и не имам предвид съответния случай.
- Давате противен образец, само че и отговорът му няма да е доста прелестен. И сега умират младежи. И то за какво... Защото множеството от тях подценяват обстановката. Те считат, че коронавирусната зараза е нещо имагинерно, което при тях няма да пристигна, или в случай че пристигна, ще мине леко, че няма да ги смъкна, че няма да има проблем с тяхното здраве. Неглижират казуса, а това също е огромен проблем. Ние сме на прага на трета вълна. Сега въобще не е моментът да се разпускаме.

- Ваксината ли е нещото, което ще обърне резултата в наша изгода?
- Определено. Ако създадем бързи сметки за имунизирани и преобеледували, нещата отиват към 2 милиона индивида у нас. В момента в " Пирогов " слагаме ваксини, тъй като по този начин ще реализираме резултат, който ще понижи доста тежестта за здравната система. Всеки имунизиран е предпазен. При него заболяването ще мине по-съвсем друг метод. Не споделям, че с имунизациите бързо ще понижим разпространяването, само че фрапантно ще се олекоти методът, по който ще протича заболяването при тях. Общо взето, в границите на сред 6 месеца и година нещата към този момент ще са доста разнообразни. Очаквам в подобен интервал да се върнем към естествения метод на живот. Не споделям, че коронавирусът ще изчезне като проблем - няма да изчезне, само че като последствия от него върху здравето на хората ще е намалял сигурно.
 Проф. Балтов също се имунизира
Проф. Балтов също се имунизира
Снимка: Официална страница на "Пирогов "

- Ще се вкарват ли нови ограничения. Ще има ли отново затваряне на бизнеси?
- Ако няма резултат от ограниченията за ограничение на болестта на районно равнище, ще се вкарат нови ограничавания на централно равнище за цялата страна. Увеличението на броя на инфектираните с ковид се дължи както на разхлабването на ограниченията, по този начин и на английската разновидност на COVID-19. Колегите от Англия се оказаха прави, че протича по-тежко при хора на по-млада възраст. А дейните хора са точно на възраст сред 20 и 50 години. Пак ще кажа, че младите неглижират казуса. Според мен би трябвало да има наложителна карантина за хората, завръщащи се от отмора в Африка, защото признаците на заболяването се демонстрират в границите на седем дни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР