Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов даде специално интервю за

...
Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов даде специално интервю за
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Апелирам всеки да носи маска!

 Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов даде особено изявление за nova.bg. Той разяснява рецесията с ковид у нас, разкри следи ли се нов признак при заболелите и за какво интензивно спортуващите могат по-лесно да се заразят.

- До преди месец бяхме измежду " отличниците " в Европа, които имаха минимален брой инфектирани с COVID-19. Днес към този момент сме измежду трите страни, в които е най-вероятно да се заразиш. Какво се обърка?

- Да, България в действителност е измежду страните с най-голям риск, като другите две са Португалия и Швеция. Факт е, че с доста внезапното разформироване на ограниченията хората смъкнаха маските и помислиха, че всичко е свършило. В международен мащаб единствено за няколко дни към този момент има 1 милион новозаразени. Това приказва, че пандемията не е завършила и даже може да не сме стигнали най-високата й точка. Друг проблем е, че откакто дълго време съблюдаваха ограниченията и бяха подтиснати, след облекчаването хората се успокоиха и си помислиха, че всичко е разрешено. Това докара до нарастване на случаите у нас. Аз не съм оптимистично надъхан към отварянето на нощните заведения и разрешаването на абитуриентските балове. Това сигурно способства доста за огромния брой инфектирани. Доказателство е фактът, че одобряваме от ден на ден и повече млади пациенти с ковид. Хората от възрастовата категория до 30 години и тази до 50 е с най-големи бройки през последния месец.

- Какво ще се случи наесен, когато пристигна и сезонният грип? Може ли още веднъж да се сблъскаме с неприятната панорама на стотици кревати в спортни зали, превърнати в полеви лечебни заведения?

- Надявам се това да не се случи. Силно се надявам хората да продължат да съблюдават ограниченията – отдалеченост, стерилизация и дисциплинираност. Най-важното е носенето на маски. На това би трябвало да се акцентира най-сериозно, тъй като не изисква никакви старания. В диалог сред двама, когато единият е с маска, рискът от болест понижава с 30%. А когато и двамата събеседници са с маски, той е съвсем незабележим.

- Възможно ли е хората на митингите да съблюдават тези правила? Как можеш да се предпазиш в такава среда?

- В този случай маската би била задоволителна, единствено в случай че всички носят такава. В Германия се пробват да създадат маска, която убива вируса. Много страни върнаха наложителното носене на маски – Израел, Германия, Франция. Това е нещо извънредно елементарно за реализиране. Апелирам всеки да носи маска.

- Възможно ли е през зимата страните в Европа още веднъж да се окажат в обстановка, в която да бъдат принудени да върнат строгите ограничения?

- Възможно е това да се наложи през ноември и декември, в случай че случаите ескалират до високи равнища. Не би трябвало да забравяме, че тогава идват и парагрипните вирусни инфекции. Очаква се да бъдат направени комбинирани проби, които да демонстрират дали човек е болен от COVID-19 или от грип. Те ще се появят на пазара в края на септември. Това ще бъде в огромна помощ за лечебните заведения. Категорично обаче клиниката при приблизително тежките и тежките случаи на ковид се разграничава доста от тази при грипа. Хората с опит могат елементарно да разграничат тези две положения.

- Изследване на Оксфорд демонстрира, че към този момент има тествана върху 1077 души ваксина, която няма странични резултати и кореспондира с имунната система. Можем ли да чакаме всеобща ваксина през идната година?

- Към този миг се тестват към 7-8 ваксини в целия свят. Силно се надявам, някоя от тях да има нужните качества, с цел да може да се ползва всеобщо. Тя би била огромен асистент. Грипната ваксина е сезонна и не работи непрекъснато. Ако има сезонна, която да ни защищава и от COVID-19 през зимните месеци, това ще бъде добре.

- Наскоро се появи информация за открит нов признак, демонстриращ се при заболелите от ковид - обрив на лигавицата на устната празнина. Имате ли такива наблюдения в " Пирогов "?

- Нямам опит с подобен признак. При нас проучването за PCR теста се взима от сътрудниците от УНГ, само че никой от тях не е споделял с мен такова нещо. Ако би трябвало да откроя един признак, който се следи в не малко от случаите, то това е загубата на усет и подушване.

- Какъв е потенциалът на " Пирогов " за лекуване на пациенти с COVID-19?

- Имаме планувани 12 интензивни кревати и 35 за приблизително тежки случаи. Това е потенциалът все още, само че в случай че се наложи той може да бъде повишен. Винаги съм казвал, че в случай че е нужно, и цялата болница може да стане разполагаем за лекуване на ковид. Случи ли се това обаче, ще страдат други действия в болничното заведение.

- Коментирахте броя смъртни случаи за последния месец – 100 души. Притеснителна ли е тази статистика и покачва ли се леталитетът на болестта?

- Максималният леталитет, който сме имали до този миг, е 8 души за денонощие. Това, което се вижда обаче, е, че след увеличението на признатите пациенти в границите на месец, паралелно се усилват и смъртните случаи. Процентът се движи сред 4 и 5.

- Каква е разликата сред това да умреш " с " ковид и " от " ковид?

- Проблемът е, че някои хора не желаят да схванат нещо значимо: когато имаме умрял пациент с COVID-19, ние не споделяме, че това е единствената причина за гибелта му. Но болестта е катализатор на хронични процеси, които към този момент се развиват в тялото на индивида. А с тези болести той може да живее дълги години. Когато обаче COVID-19 влезе в организма, той съдбовно ускорява тези процеси. Големият проблем на коронавирусната зараза не е засягането на белите дробове. Тя визира ендотелните кафези на микроциркулацията. Тези кафези са в безусловно всички органи. Така че COVID-19 може да засегне сърцето, мозъка, черния дроб и други органи. Това не е лек грип, а една генерална смяна на микросъдово равнище, обвързвана с разрушаването на по този начин значимите ендотелни кафези.

- Вярно ли е, че младите заразяват старите?

- Това би било допустимо, в случай че старите хора позволяват младите до себе си. Ще ви дам образец с моята фамилия. Не съм виждал родителите си към този момент 4 месеца. Категорично не ги посещава никой, даже и децата ми. Не си разрешавам да ги посетя даже и за минута. Повечето възрастни пациенти с хронични болести съблюдават ограниченията, до момента в който младите нямат такива правила. Те се събират на групи и се веселят, което е обикновено. Не можем да ги съдим за това, само че би трябвало да пазим старите хора. Тенденцията към този момент е младите да се разболяват повече.

- Клиничната пътека за COVID-19 се усили от 600 на 1200 лева Трябва ли да чакаме да има повече приети в болница пациенти, от които лечебните заведения да търсят икономическа полза?

- Пътеката към момента не е увеличена. Ще се усили от 1 август. Очаква се тази седмица анексът сред БЛС и НЗОК да бъде подписан. Тези спекулации обаче са неуместни и безусловно несъстоятелни. Дори информацията, че в дадена болница се лекуват пациенти с COVID-19 непосредствено понижава притока на пациенти за планови интервенции. Това основава отлив и никой не печели от това, че лекува коронавирусна зараза. Фактът, че държавните лечебни заведения са главните стълбове, които се занимават с това, също не е инцидентен. Частните лечебни заведения нямат никакъв стопански интерес да имат такива пациенти. Единственото място, където виждаме нещо по-различно, е Пловдив, където сътрудниците са седнали на една маса и са се разбрали, че ще има избрани отделения в избрани лечебни заведения, които ще се занимават с това.

- В обществените мрежи чест мотив за дискусия е въпросът по какъв начин хората биват излекувани от COVID-19, откакто няма лекарство за него.

- Основните неща, с които лекуваме хората, са против пневмониите. Важно е да отбележим, че дълго време, откакто сме овладели нея, пациентите остават на поддържащо лекуване, а някои даже остават кислородозависими. При някои от пациентите се получават доста съществени фиброзни промени в белите дробове. Тоест понижава се потенциалът на алвеолите. Това са клетките, които придвижват кислорода към кръвта и назад - изнасят въглеродния двуокис. Възможен е продължителен миг, който остава за цялостен живот.

- Мит ли е, че физически добре квалифицираните и спортуващи хора не могат да се заразят от вируса?

- Независимо, че те имат доста добра имунна система, могат да се заразят елементарно. Въпросът е по какъв начин преодоляват самата болест. Когато един физически деен човек не се пази, основава доста добра причина за навлизането на вируса в организма му, както и за неговото разпространяване. Носоглътката се явява като защитна преграда, само че при този тип хора тя бива преодоляна доста бързо. Те употребяват доста огромно количество О2 и дишат през носа и устата с оптимални темпове. При спортистите рискът е даже по-голям.

- Важно ли е хората да обръщат внимание на положението си допустимо най-рано или би трябвало да следят симптоматиката си няколко дни, преди да се извърнат към експерт?

- Първите пациенти с COVID-19, които " Пирогов " посрещна, бяха тъкмо такива - хора, които не си бяха обръщали внимание дълго време и не бяха взимали ограничения. Това, което се прави сега с по-голямото тестуване и откриването на повече инфектирани, ми приказва, че ние съумяваме да хванем инфектираните пациенти по-рано.

- Много хора споделят, че огромният брой инфектирани се дължи на огромния брой проби. Така ли е това?

- Към днешна дата 2/3 от тестванията се вършат целево, а 1/3 - всеобщо – на хора, които желаят да пътуват. Направени са 30 хиляди теста на 1 милион население в България. Смятате ли, че това е доста? Когато има повече инфектирани лица, има и повече контактни такива, които няма по какъв начин да не бъдат изследвани. Ние, като болница, сме длъжни всеки месец да изследваме целия личен състав, който е 2300 души.

- Тестват ли се всички пациенти, които биват одобрявани в " Пирогов "?

- При нас тестването на безусловно всички пациенти е наложително. Придружители, които остават с тях, също биват тествани. По този метод ние желаеме да предпазим нашите сътрудници, които работят и с други пациенти. Понякога излиза, че имаме инфектиран без никакви признаци, само че това не значи, че той не може да болести други. Хубавото, което следва може би от 1 август е, че НЗОК ще прибавя по 20 лева към всяка клинична пътека, за всеки новопостъпващ пациент. Тоест с тези 20 лева ние ще можем да вършим тестуване. Можем да решим да създадем бърз тест или PCR тест на пул система.

- На фона на тази неприятна статистика (1/3 от умрелите са единствено от последните 30 дни), прав ли беше ген. Мутафчийски, че " крепко ще се мре "?

- Това беше едно прочувствено послание. Но в самата страст имаше и друго - това, че хората не желаят да схванат какво им споделя той. Имаше лека засегнатост. Това са хора, които безусловно дадоха живота си през последните месеци. Те нямаха обикновено всекидневие, фамилии и сън. Те се грижеха напълно за това да има изясненост, идея и да се съблюдават някакви ограничения. Факт е, че те реализираха доста. Факт е обаче и, че когато случаите започнаха да понижават, върху тях се изля доста. Появиха се теории, че няма такава зараза, че всичко е небивалица и така нататък А това в действителност не е по този начин и ние ясно го виждаме след разпускането на ограниченията. Благодарение на Щаба процесите бяха контролируеми. Това не беше направено по-добре в нито една друга европейска страна. Може би тази засегнатост бе част от това изявление, тъй като когато виждаш, че ти си постигнал някакви резултати и внезапно някой поставя чертата върху всичко това, сходна реакция е естествена. Данните демонстрират, че броят на умрелите през последния месец е 1/3 от общия брой.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР