Директорът на Пирогов отговори на обвиненията на здравния министър проф.

...
Директорът на Пирогов отговори на обвиненията на здравния министър проф.
Коментари Харесай

Директорът на Пирогов отговори на обвиненията на Хинков

Директорът на " Пирогов " отговори на обвиняванията на здравния министър проф. Христо Хинков, че при одит незабавната болница са открити финансови нарушавания. Ето каква позиция разпратиха до медиите от здравното заведение:

По мотив изявления на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, в които той твърди, че болница УБМАЛСМ " Н. И. Пирогов “ ЕАД "  e  “в  неприятно финансово положение и цялостното положение на болничното заведение е плачевно ", като изпълнителен шеф декларирам следното:

Твърденията на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков не дават отговор на действителното финансово положение на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина " Н. И. Пирогов “.

Към момента лечебното заведение е измежду лечебните заведения, чиито задължения са стопени и няма нито лев просрочия. За интервала откогато съм шеф болничното заведение беше изведена на облага. Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на облага в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса дължи на " Пирогов “ 5 087 000 лева за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лева от остарели години, а останалите са от тази година.

Всякакви останали изказвания са погрешни и за жалост са опит за внушения в безспорен прорез с истината.

С проф. Христо Хинков в качеството му на министър съм се виждал един път, по моя самодейност, броени дни откакто публично встъпи като министър. По време на тази среща аз го срещнах с настоящото положение на болница " Пирогов “ и му показах подхванатите ограничения за подобряването на ситуацията й. След това срещи с него не съм имал, нито сме имали диалози за финансовото положение на болничното заведение. Не съм получил насоки и поддръжка, каквато би следвало да оказва принципалът. Въпреки това болничното заведение продължава да се развива в положителна финансова посока. Към 30.06.2022г. заварих болница " Пирогов “ със загуби в размер от 2 675 000лв. и просрочени отговорности към снабдители в размер на 17 460 000лв.

Една година по-късно:

·         Към 30.06.2023г. болница " Пирогов “ е на облага 307 000лв. и няма просрочени отговорности.

·         Към 30.10.2023г. облагата е в размер над 1 млн. и болничното заведение няма просрочени отговорности към снабдители.

Тези финансови резултати са реализирани макар, че загубите в интензивните браншове единствено за първата половина на тази година са в размер на над 5 млн. лева, а единствено в детския натоварен бранш са 2 593 000лв. От това се вижда, че интензивното лекуване на деца и възрастни се дотира от печелившата активност на болничното заведение.

Всички решения и рестриктивни ограничения, които съм подхванал, всички механизми за възстановяване на цялостното развиване на болничното заведение, които съм направил демонстрират единствено едно – УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов “ поетапно и гладко се оттласква от дъното, в което беше заседнала и не е подобаваща за приватизиране. Резултатите от финансовото положение на болничното заведение са обществено налични на уеб страницата на Агенция за обществени предприятия и надзор. Същите са предоставени и в Министерство на здравеопазването на електронен и книжен притежател.

Припомням, че според нормативната уредба всеки одитен  отчет би трябвало да бъде възложен за мнение на одитираното сдружение. Ако в него има установени несъответствия, тогава отчетът се дава на способените органи.

На мен като изпълнителен шеф на " Пирогов “ подобен отчет не ми е връчван и в тази връзка не мога да разясня.

От месец юни 2022г. до актуалният миг, болничното заведение е минала през голям брой на брой инспекции от Изпълнителна организация медицински контрол, Национална здравноосигурителна каса и други способени органи, които не са открили нарушавания и/или финансови злоупотреби в лечебното заведение.

Във връзка с отрицателната акция която се води против болница " Пирогов “ и персонално против мен като шеф, желаех и получих информация от Национална следствена работа с дата от 27. 11. 2023 година, в която се показва, че против мен няма данни за повдигнати обвинявания и неприключили наказателни производства.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР