Директорът на НЕК Петър Илиев не за първи път среща

...
Директорът на НЕК Петър Илиев не за първи път среща
Коментари Харесай

НЕК обяви и след това отмени скандален търг за продажба на ток за 50 млн. лв.

Директорът на НЕК Петър Илиев не за първи път среща рецензии към пазарното държание на компанията, която ръководи.

© Надежда Чипева Националната електрическа компания бе оповестила търг за продажба на електрическа енергия за 50 млн. лева при мощно ограничаващи условия, които освен свеждат евентуалните купувачи до един, само че и основават проблем за останалите участници на свободния пазар на ток, а и носят пропуснати изгоди за самата държавна компания. Порочната договорка трябваше да се състои на 19 юни, само че против нея се разгласи с отворено писмо Асоциацията на работодателските организации, която сплотява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Критики към държавната компания показаха и доста търговци на електрическа енергия.

Заради недоволството НЕК анулира търга и го разгласи отначало, със доста по-пазарни параметри. Но въпросът за следващ път сподели какъв брой огромна е ролята на държавните сдружения в бранша и по какъв начин с едно тяхно решение може да се трансформират цените на електрическата енергия за бизнеса в дълъг интервал или да се облагодетелства избран търговец на ток за сметка на самите държавни компании. И че операции са вероятни даже когато покупко-продажбите се случват на енергийната борса.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сделка за определени

От параметрите на търга се разбра, че се предлага електрическа енергия от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 мВт, които с последните промени в Закона за енергетиката бяха задължени да излязат на борсата на 1 юли. Заради дадената в закона пролонгация обаче токът им ще се предлага от НЕК през първите три месеца - до 30 септември. Но вместо замисления положителен резултат върху пазара - повече ликвидност в пиковите часове, когато работят слънчевите централи, най-малко първоначално промяната можеше да има мощно отрицателен резултат - съсредоточаване на тази сила в ръцете на един търговец.
КАПИ i НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД Собствен капитал 1285,8 Печалба 6,9 Активи 5371,8 Пасиви 4086,0 Брой заети 2082 Приходи 3141,7 Пълен профил › Данните в профилите са за 2017 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Причината е, че в оповестената в началото от НЕК процедура се продаваше един пакет от 98 мВт електрическа енергия (с разновидност от -100% до +400%) за интервала 1 юли до 30 септември при минималната цена 94 лева./мВт. Това на процедура значи един вероятен покупател, който е податлив да внесе към 30 млн. лева гаранция, с цел да подписа контракт, по който може да получава както нищо, по този начин и 4 пъти повече от избраното количество сила. Търговци на електрическа енергия дефинираха пред " Капитал " тези условия като неуместни и позволиха, че единствено компания, която има предварителна сделка с НЕК, би се съгласила да взе участие в подобен търг.

Големият проблем в тези условия е, че цялото количество електрическа енергия се подава вкупом, а напълно от НЕК зависи какви ще са действителните доставки в съответния ден и час. Например, държавната компания би могла да предлага единствено нощен ток, който по принцип е два пъти по-евтин от оповестените 94 лева./мВт, и да вкара търговеца в голяма загуба. Но също по този начин НЕК може да дава сила за дневните пикове (когато прочее е най-силно производството от дребните ВЕИ) и по този начин да обезпечи опция на търговеца да направи огромни облаги от препродажбата на тока, защото цените нормално са с 50-100% по-високи от въпросните 94 лв..

Новите условия

След недоволството от страна на бизнеса към този търг НЕК анулира процедурата и на нейно място разгласи две нови. Чрез тях се продава същото количество електрическа енергия от ВЕИ, само че към този момент има опция то да бъде купено от 8 разнообразни търговеца. Това безспорно ще насърчи конкуренцията и няма да разреши едностранно диктуване на разпоредбите от държавното сдружение. Но още веднъж не е съвършеното решение. Търгът още веднъж е на платформата за двустранни контракти, а не на сегмента " Ден напред ", който точно е приет от Европейска комисия и българското законодателство за установяване на референтна пазарна цена. Освен това НЕК, която има над 1.2 милиарда лева непокрита загуба, отново пропуща опцията да реализира по-големи облаги, като предложи гъвкави предложения, които да покриват моментите с най-голямо търсене и надлежно най-високи цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР