Директорът на Meta Марк Зукърбърг сподели своя семейна снимка с

...
Директорът на Meta Марк Зукърбърг сподели своя семейна снимка с
Коментари Харесай

Семейната снимка на Марк Зукърбъг във Facebook стана повод за нов скандал в социалните мрежи

Директорът на Meta Марк Зукърбърг показа своя фамилна фотография с милионите си почитатели във Фейсбук и Instagram, на която чества Националният празник на Съединени американски щати (4 юли) със своята брачна половинка Присила Чан и трите им дъщери. Зукърбъг надали е очаквал обаче че на пръв взор напълно почтената фотография ще провокира вълна от неодобрение в обществените мрежи.

На нея той театралничи със сламена шапка на звезди и райета, а до него е жена му и трите му деца - облечени в светли бели рокли. Един подробност в фотографията обаче подразни доста консуматори - Зукърбърг е закрил лицата на двете си по-големи дъщери Максима (7 г.) и Август (5 г.), като е сложил върху тях емоджита.

Снимката е събрала повече от половин милион лайкове и хиляди са реагирали на нея с емотикона за сърце. Но тя стана мотив и за доста рецензии - някои упрекват шефа на Meta, че не приема поверителността на потребителите на платформата толкоз съществено, колкото го прави със личното си семейство.

" Свалям му шапка. Самият Зукърбърг не обича да споделя фамилни фотоси, само че е основал цяла платформа, в която би трябвало да показваш на целия свят най-интимните детайлности от живота си. Това е в действителност майсторска демонстрация на подигравка ", написа един консуматор.

Друг се чуди за какво Зукърбърг ненадейно предизвиква поверителността на потребителите: „ Дори Зук не се доверява на личните си платформи, с цел да покаже лицата на децата си. “

Снимката обаче демонстрира известна смяна в Зукърбъг по отношение на споделеното от него наличие. Само до преди месеци нещата изглеждаха напълно друго и създателят на Фейсбук показваше по-голямата си щерка в личния им хол без да крие лицето ѝ. През май 2021 година той разгласява фотография на двете си дъщери на празненство за Деня на майката. Защо в този момент е решил да скрие лицата им не е ясно.

Бизнес моделът на обществените мрежи на Meta е подобен, че колкото повече потребителите споделят наличие в тях, толкоз повече пари може компанията да изкара посредством рекламодатели. Голяма част от гнева на потребителите е съсредоточена върху обвиняването, че Зукърбърг демонстрира двуличие, защото към компанията му има известни несъгласия, свързани с данните на потребителите.

Например през декември предходната година колосът се съгласи на съглашение на стойност 725 млн. $, обвързвано със абсурда с Cambridge Analytica, при който компанията за политически съвещания съумя да получи достъп до данните на милиони консуматори без тяхното единодушие.

А през май ѝ беше наложена рекордна санкция от 1,3 милиарда $, откакто трансферира данни на европейци в Съединени американски щати, които съгласно Европейския съюз не са били задоволително предпазени от шпионски организации. Meta съобщи, че възнамерява да апелира решението.

През последните години компании започнаха да печелят пари със съмнителни сканирания на лица. Те могат да открият самоличността на даден човек единствено посредством една фотография, като претърсват интернет за сходни изображения. Въз основа на характерности като цвета на очите, ъглите на устата и формата на носа, изображенията на съответен човек могат да бъдат определени от интернет или видеозаписи за наблюдаване за секунди - без хората, които се претърсват, въобще да схванат.

Тези компании рядко желаят позволение за потреблението на фотосите. И един път попаднал в такава база данни, потребителят мъчно може да излезе от нея. Това важи и за децата, чиито лицеви характерности и данни също могат да бъдат употребявани.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР