Директорът на Македонския научен институт Георги Николов заяви, че отбелязването

...
Директорът на Македонския научен институт Георги Николов заяви, че отбелязването
Коментари Харесай

Историци с натиск върху кабинета за историята със С. Македония и честването на Гоце Делчев

Директорът на Македонския теоретичен институт Георги Николов съобщи, че отбелязването на 150 години от рождението на Гоце Делчев е едно значимо дело, въпреки да няма нови научни открития, само че е нужно да се напомнят някои исторически извори.

" Ние не сме монополисти на честването на рождението на Гоце Делчев, само че всевъзможни начинания са добре пристигнали и от хора отвън институциите, които влизат в комитета. Говори се, че ние, българите честваме единствено някакви трагични събития, в действителност нашата история е цялостна с доста героични победи, само че величието на един народ е освен с победи, само че и с неговото неимоверно страдалчество през последните век и половина не бяха малко ", акцентира Николов.

Той изясни, че честването на годишнина от рождението на народен герои не е нещо ново в България, като сходно честване е направено и преди няколко години във връзка честването на 1 000 години от гибелта на цар Самуил. Нормално е научните институции да застанат с името си за отбелязване на рождението на национални герои, акцентира Николов. Той показа и каква е програмата за отбелязването на годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Археологът проф. Николай Овчаров се надява историците и академичната общественост в България да окажат нужното влияние и напън на българското държавно управление да не отстъпва от позицията си за Република Северна Македония. Прокарват се нотки историята да отиде на назад във времето, само че всички историци би трябвало да застанем зад българките в Северна Македония, настоя проф. Овчаров.

" В момента би трябвало да бъдем монолитни и с честването на 150 години от рождението на Гоце Делчев не би трябвало да се позволява да има ерес в нашите редици, тъй като там, край Скопие, единствено това чакат кой ще се отдели от стадото и кой ще каже нещо изкривено ", посочи Овчаров.

Една война за българщината, една национална концепция е Договорът за добросъседство, другарство и съдействие. Ако допуснем мултиперспективността всеки да пояснява както си желае историческите персони като цар Самуил, Гоце Делчев и братята Кирил и Методий, то би трябвало да учим нашите деца, че Самуил е македонски цар, което е неприемливо, разяснява проф. Овчаров, написа още News.bg.

Доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултет на Софийския университет " Свети Климент Охридски ", съобщи, че българската историческа просвета и българската хуманитаристика боравят с обстоятелства и документи, изключително за националноосвободителните битки на българите. Българските историци стоят зад истината, не борят с операция и нашият комитет е тъкмо подобен апел към обществеността и тя би трябвало да има вяра на българската история и гилдията, прикани тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР