Директорът на Македонската академия на науките и изкуствата Таки Фити

...
Директорът на Македонската академия на науките и изкуствата Таки Фити
Коментари Харесай

МАНУ и БАН подписаха платформа за сътрудничество

Директорът на Македонската академия на науките и изкуствата Таки Фити и заместник-председателят на Българската академия на науките Васил Николов в понеделник в Скопие подписаха платформа за съдействие сред двете институции. Формирана е междуакадемична група, която ще се занимава с конкретизация и използване на контракта за другарство и добросъседство, подписан сред двете страни, предава скопският ефирен канал „ Сител “, представен от " Фокус ".

Председателят на МАНУ има вяра, че сходно съдействие е допустимо и с гръцката академия, която до момента не е показала интерес за такова нещо. Васил Николов призна, че сред двете страни има чувствителни въпроси, само че счита, че те би трябвало да бъдат превъзмогнати в полза на бъдещето и идните поколения.

Македонските учени предизвестяват, че двете взаимни комисии – експертната и държавната, би трябвало отговорно и научно да се занимават с сензитивните и открити въпроси, с цел да не връщат духовете от предишното. Договорът сред Македония и България не би трябвало да се сведе единствено до проверка на учебниците, показаха членовете на МАНУ. Междуакадемичната група включва по 5 члена от двете академии и ще бъде ръководена от шефовете на българската и македонската академия на науките.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР