Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит” проф. Златица Петрова ще

Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит” проф. Златица Петрова ще ...

До края на проверката: Временно отстраняват директора на „Медицински одит”.


Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит” проф. Златица Петрова ще бъде временно отстранена до приключването на проверката от прокуратурата. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Разследват ИА „Медицински одит“ за престъпления по служба, свързани със смърт на пациенти Според държавното обвинение са налице данни, че длъжностни лица от ИАМО са превишавали властта с цел да не бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не бъдат налагани административни наказания
По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че при извършване на проверка в агенцията са открити нарушения.

Разследва се смъртта на 11 души през миналата година, които са били определени от агенцията на маловажни. Съмненията са за лекарски грешки, но прокуратурата не е била информирана.

При шест от случаите става въпрос за починали бебета. Прокуратурата е установила груби нарушения на закона и неспазване на сроковете за проверки. По думите на магистрати агенцията е имитирала дейност. Допуска се и умисъл при липсата на проверки по конкретни казуси.

Образувано е наказателно производство срещу длъжностни лица от агенцията за превишаване на власт с цел да се облагодетелства нарушител или да се навреди на пострадал.

До момента в здравното министерство не са постъпвали сигнали за потулване на случаи. Агенцията е проверявана всяка година от Инспектората на министерството за нередности, но такива не са констатирани, каза Ананиев.

Източник: btvnovinite.bg