Директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева бе наградена

...
Директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева бе наградена
Коментари Харесай

Директорът на музея в Свиленград с награда от ВВС

Директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева бе наградена от командването на Военновъздушните сили на България. Отличието й връчи командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков на специфична гала в София по случай празника на българската бойна авиация – 16 октомври.

Наградата е “за забележителен учредителен и персонален принос при възобновяване и поддържането на местата в региона, свързани с българската авиационна бойна популярност, и на паметника на летеца-легенда Христо Топракчиев в Свиленград ”.

Много са паметните места в Свиленград, свързани с българската бойна популярност по време на Балканските войни. И това не е инцидентно. Свиленград е първият освободен град в първия ден на Балканската война - 5.10.1912 година Край него се организира първата борба, удържана е първата победа с завладяването на връх Шейновец, наградени са първите герои с ордените за смелост персонално от главнокомандващия – цар Фердинанд. На 10-и октомври тук се открива за близо 5 месеца и щабът на Втора българска войска отпред с ген. Никола Иванов. Тук се взема историческото решение за офанзивата и щурма на Одрин. Тук се ражда българската бойна авиация - нещо новаторско за времето си. Първата жертва на българската авиация Христо Топракчиев остава вечно тук на 27 година Много са шампионатите на Свиленград в тази война, за които всеки може да научи повече от изданието на Историческия музей „ Свиленград и Балканските войни “.

Свиленград пази паметта на своите освободители и герои от Балканската война. Паметник на Христо Топракчиев е повдигнат в градския парк на 05.10.1985 година Героят-летец Христо Топракчиев умира при военен полет над крепостта Одрин в Балканската война. При преместването на гробищния парк през 1929 година тленните остатъци на Топракчиев и капитан Никола Андреев остават непреместени от почитание към саможертвата и героизма им. Община Свиленград поддържа и региона на първото бойно летище в местността „ Малките ливади ” край Свиленград, над което изгаря летецът - поручик Христо Топракчиев.

Паметта на починалите при обсадата и щурма на Одрин през Балканската война в Свиленград също е увековечена посредством паметника „ Одринци “, където върху черния гранит със златни букви са изписани имената 1986-те герои - бойци и офицери. Този монумент е открит на 5 октомври 2008 година и издигнат с поддръжката на Община Свиленград, Националния исторически музей, съдружие „ Плиска ”, по-големи донори са: Бояна Попова, Валери Симеонов, Стефан Шарлопов, Слави Бинев, общините Бургас, Пловдив, София, Казанлък, доста компании.

Последният принос на свиленградчани за запазване паметта и почитта към предишното и героите е паметникът на военачалник Никола Иванов, първият монумент на героя от Одрин у нас. Делата му го подреждат измежду най-видните военачалници в Европа от първата половина на ХХ век. /Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР