Директорът на ГДБОП Калин Стоянов вече е обвиняем. От Софийската

...
Директорът на ГДБОП Калин Стоянов вече е обвиняем. От Софийската
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов към този момент е обвинен. От Софийската районна прокуратура са му изпратили призовка за предявяване на обвиняване за напън над прокурори.

Скандалът сред държавното обвиняване и Министерство на вътрешните работи избухна на 11 декември. Тогава прокурори от Софийската градска прокуратура оповестиха, че шефът на ГДБОП ги е притискал да одобряват изискванията на юриста на обвинения за изтеглените 53 милиона лв. за градежа на автомагистрала " Хемус ".

Защитата на Борислав Колев упорствала да не се стачкува избрания му от съда " домакински арест " и да се позволи на Колев да напуща страната. От прокуратурата настояват, че след отвод от страна на прокурора, Калин Стоянов й декларирал, че ще и бъде търсена отговорност от обществото.

Ето и цялото известие на прокуратурата:

На 11.12.2021 година след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура Софийска районна прокуратура образува досъдебно произвеждане за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно обвързване по отношение на правораздаването – закононарушение по чл.289, вр. член 18, ал.1 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието са разпитани голям брой очевидци, конфискувани са записи от камери за видеонаблюдение и са предоставени дейности на КПКОНПИ с оглед нуждата от осъществяване навсестранно и цялостно проучване на обективната истина.

В резултат на осъществените дейности по следствието са събрани задоволително доказателства за виновността на шефа на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок звук се опитал да склони прокурор да се съгласи с претенции на отбраната на обвинения Б.К. - да не внася митинг по избраната му мярка за неотклонение „ домакински арест “ и да му се позволи да пътува отвън страната.

Калин Стоянов декларирал на наблюдаващ делото прокурор, че „ поставя точка на следствието “, като отхвърля да извърши настояванията на отбраната, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

На 23.12.2021 година с разпореждане на наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура в качеството на обвинен е притеглен Калин Стоянов, като му е изпратена призовка за предявяване на направеното разпореждане за привличане към наказателна отговорност. На обвинения е взета мярка за неотклонение „ подписка “.

Досъдебното произвеждане е взето на специфичен контрол от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР