Директорът на дирекция Транспорт“ Хенрик Хололей е пътувал безплатно с

...
Директорът на дирекция Транспорт“ Хенрик Хололей е пътувал безплатно с
Коментари Харесай

ЕК преназначи свой служител, пътувал безплатно до Катар

Директорът на дирекция „ Транспорт “ Хенрик Хололей е пътувал гратис с катарската държавна самолетна компания . Случаят провокира рецензии против регулаторната активност на Европейската комисия и грубото тъпчене на етичния ѝ кодекс. Хололей реши да напусне поста си, само че бе преназначен на друга служба – консултант в дирекция „ Международно съдействие “.

Той напуснал поста „ по лично предпочитание “. Това заяви представител на Комисията. Хололей е разследван за спор на ползи, откакто беше разкрито, че е приел безвъзмездни полети от държавното управление на Катар, до момента в който ръководената от него дирекция е договорила широкообхватна договорка за въздушни услуги с „ Катар Еъруейз “. Естонецът обаче остава на работа в Комисията, само че на друга служба.
След негово искане колегиумът на комисарите реши да назначи Хенрик Хололей на поста консултант в Генерална дирекция „ Международно партньорство “ от 1 април.
Ерик Мамер – представител на Европейската комисия

 

Решението на Хололей спести много неудобства на Европейска комисия. Първоначално тя отбрани решението му да одобри безвъзмездни полети с „ Катар Еъруейз “, защото всичките му командировки са били утвърдени и осъществени в сходство с използваните разпореждания. На процедура обаче шефът на „ Транспорт “ е одобрил самичък личните си пътувания.

Разкритията идват след разразилия се скандал в Екологичен потенциал, в който се твърди, че Катар е платил огромни суми пари, с цел да подкупи евродепутати. ЕК не беше забъркана в абсурда, само че цивилен организации разкритикуваха етичния й кодекс като прекомерно слаб.
Дали е задоволително той просто да бъде изместен от една работа на друга и да резервира същата заплата? Не считам, че е редно. Доколкото ми е известно, към момента тече дисциплинарна процедура, тъй че проверяващите служби би трябвало да преценяват. Това обаче ясно демонстрира, че не можем да имаме генерални шефове, които утвърждават личните си изключителни безвъзмездни полети или дарове. Имаме потребност от самостоятелен контрол и когато разпоредбите се нарушават, би трябвало да има наказания, а не просто преназначаване. 
Даниел Фройнд – евродепутат от Зелени/ЕСА

Регулаторът на Европейски Съюз изиска от Комисията да даде детайлности за задачите, подхванати от висши чиновници, някои от които платени от трети страни. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР