Директорът на дирекция Правнонормативна дейност и обществени поръчки в Министерство

...
Директорът на дирекция Правнонормативна дейност и обществени поръчки в Министерство
Коментари Харесай

Директор на дирекция в Министерство на културата напусна заради казуса с Ларгото

Директорът на дирекция " Правнонормативна активност и публични поръчки " в Министерство на културата Татяна Цветанова е подала молба за овакантяване, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Причината са резултатите по правосъдния иск, предявен от Министерството на културата към компанията реализатор на строителните действия по план " Античен културно-комуникационен комплекс " Сердика ". Днес стана ясно, че с изпускането на периода, в който е трябвало да подаде жалбата си до Върховния касационен съд (ВКС), Министерството на културата на процедура е опрости 754 хиляди лева наказателна клауза на изпълнителя за забавения ремонт на античния комплекс Ларгото в центъра на София.

С определение на Върховен касационен съд от предишния понеделник Министерството на културата ще би трябвало и да заплати над 73 хиляди лева разходи по делото, което се точи от 2017 година. Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване, откакто искът на държавната институция беше отритнат на две инстанции.

В известието на пресцентъра на Министерството на културата се споделя, че Министърът на културата не реализира процесуалното посланичество на министерството, за което са упълномощени юрисконсултите на институцията. Тъй като съгласно нормативната уредба, дирекция " Правнонормативна активност и публични поръчки " реализира процесуалното посланичество и правната отбрана на министъра и на министерството пред всички правосъдни инстанции, възнамерява, провежда и координира всички действия по отношение на подготовката и провеждането на правосъдни и други правни процедури, се е стигнало до оставката.

В края на известието се споделя, че дисциплинарният съвет към Министерството на културата продължава инспекцията по изясняване на обстоятелствата и събитията, както и дейностите на всички чиновници на министерството, довели до определението на Върховен касационен съд.

Ларгото беше публично намерено през април 2016 година, а първото дело против изпълнителя - обединяването от 5 компании " Антична Сердика " ДЗЗД, е заведено през януари 2017 година след одит на Агенцията за държавна финансова ревизия. Стойността на реконструкцията е над 15 млн. лева, обезпечени посредством европейската оперативна стратегия " Регионално развиване ", беше оповестено на формалното му разкриване през април 2016 година
Хронология на връзките сред министерството, компанията реализатор и правосъдните саги вижте тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР