Директорът на дирекция Инженерна инфраструктура и благоустройство в Община Варна

...
Директорът на дирекция Инженерна инфраструктура и благоустройство в Община Варна
Коментари Харесай

Договори за близо 3 млн. лв. е сключил общински директор във Варна с дружество, свързано със съпругата му

Директорът на дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустройство " в Община Варна Петър Гърбузов е сключил за три години осем контракта за осъществяване на публични поръчки на стойност близо 3 млн. лева с сдружение, обвързвано със брачната половинка му. Това показва в сигнал до антикорупционната комисия (КПКОМПИ) варненският депутат Стела Николова ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ).

Според наличието на сигнала,

става дума за акционерлното сдружение " Хидропроект Варна "

То е учредено на 7 ноември 2011г. Справка в Търговския указател демонстрира, че неговият предмет на активност е прекомерно необятен и включва планиране, изследване и съвещания, разработване на капиталови планове в региона на строителството, произвеждане и търговия в страната и чужбина, отдаване чартърен на движимо и недвижимо имущество, транспортни и спедиторски услуги, рекламна активност и други Действителни притежатели на компанията с по 50% дялово присъединяване Александър Тричков и Росица Гърбузова, брачна половинка на Петър Гърбузов.

До 2011г. едноличен притежател на капитала на акционерното сдружение е компанията " Декуманос ", в което Александър Тричков има 50% дялово присъединяване. През месец октомври 2011г. 60 хиляди поименни акции (50 % от капитала) на " Хидропроект Варна " АД са трансферирани на Александър Тричков като физически лице посредством подписан контракт за покупко-продажба. Само след няколко месеца " Декуманус " трансферира останалите 50% от акциите си в " Хидропроект Варна " на Росица Гърбузова. Така Александър Тричков, който е съучастник в " Декуманос, и Росица Гърбузова стават съдружници в " Хидропроект Варна " АД.

 Гора за близки и родственици - какво остана прикрито зад една Гора за близки и родственици - какво остана прикрито зад една " писмено чиста " договорка

Справка в уеб страницата на Агенцията по публичните поръчки демонстрира, че след назначението на Петър Гърбузов за шеф в общинската администрация във Варна

" Декуманос " стартира интензивно да печели публични поръчки

на Община Варна за планиране и инженеринг. Публичните данни демонстрира, че от 11 хиляди лева ппрез 2011г. облагите на сдружението се усилват на 330 хиляди лева през 2018г.

В същия интервал като участник в консорциума " Стройинженеринг " " Декуманос " взе участие като реализатор по следните контракти с Община Варна:  Кметът на Варна (в дясно) и ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов при откриването на ремонтирана детска плщадка във Варна
© Общински съвет Варна

Кметът на Варна (в дясно) и ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов при откриването на ремонтирана детска плщадка във Варна

" Декуманос " взе участие в търгове и печели редица публични поръчки и като независим реализатор. Сред тях са: Всички контракти по цитираните публични поръчки са били подписани от Петър Гърбузов в качеството му на представляващ обществения възложител - Община ВарнаПак той е подписвал и всички съпътстващи разплащателни документи.
" Всичко това буди основателни подозрения за липса на безпристрастност при осъществяването на обществените функционалности на държавен чиновник, претрупан с управителни пълномощия във връзка с едно от основните звена на общинската администрация във Варна, написа в сигнала на Стела Николова. Наличието на частен интерес при реализирането на процедурата я компрометира и слага потребността от дейно следствие за съществуването на директен спор на ползи, който е в безусловно несъгласие с опцията за транспарантно и дейно действие на публичните връзки ".
Името на Петър Гърбузов стана известно през следствие на " Дневник " още през 2021 година, когато се оказа, че на 25 април 2017 година той е придобил терена от 10 дка на брега на язовир " Здравец " за 20 хиляди лева Имотът е продаден на търг от Община Аврен, а изненадващо в него вземат участие единствено двама претенденти. Гърбузов печели наддаването с едвам 1000 лева по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място.

 " Клаузи за преданост " - какъв брой коства токът на неработещата държавна хижа край язовир " Здравец "

Година откакто е станал притежател на гората в чашата на бент. " Здравец, Петър Гърбузов взема решение да продаде три четвърти от нея, а двама от

Купувачите се оказват напълно не инцидентни

Първият е Йордан Радев, татко на евродепутата Емил Радев (ГЕРБ). Вторият - Иван Балабанов, е татко на ръководителя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ). Купувач на трета идеална част от терена е Мариан Иванов, водач на зам.-кмета на Аврен Боян Георгиев. Неговият сектор е значим - " Инвестиционна политика, устройство на територията, общинска благосъстоятелност и превоз ". Оставащите 2 дка от гората остават за Петър Гърбузов.

 Имотът на брега на бент.
© Скрийншот от АГКК

Имотът на брега на бент. " Здравец ", в който през 2019 година съсобственици стават бащите на евродепутата Емил Радев и на ръководителя на Общински съвет - Варна Тодор Балабанов

Случайно или не, паралелно със договорката по продажбата на общинската гора на брега на бент. " Здравец " Общинският съвет и локалната администрация в Аврен бързо придвижват и друга, демонстрираха документи, получени от " Дневник ". Тя е за отдаването на язовира на концесия. Решението за това е взето на 18 август 2018 година в интерес на сдружението " Варна фишинг ", учредено единствено година по-рано и единствен участник в тръжната процедура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР