Директорът на болница Лозенец, известна още и като Правителствена болница,

...
Директорът на болница Лозенец, известна още и като Правителствена болница,
Коментари Харесай

Кацаров уволни ръководството на болница Лозенец с тежки обвинения

Директорът на болница " Лозенец ", известна още и като Правителствена болница, проф. Любомир Спасов, както и Съветът на шефовете на здравното заведение са освободени, считано от през днешния ден, заяви на конференция служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Като аргументи за уволненията Кацаров уточни " източване на Здравната каса и осъществяване на противозаконни трансплантации ".

" В болница " Лозенец " е осъществена инспекция след журналистическо следствие. Резултатите демонстрират, че болничното заведение за ноември е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които в действителност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за инспекция, болничното заведение е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа неточност. Това са случаи, които всекидневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на диалект се назовава източване на Здравната каса. За мен това е безусловно неприемливо, изключително за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната ", сподели Кацаров на брифинг в Министерския съвет. По думите му, когато поканил директора на болничното заведение на среща, получил неприемливи пояснения.

Справка за финансовото положение на лечебното заведение, поискана от здравния министър, посочила, че болница " Лозенец " е приключила 2020 година със загуба от над 21 млн. лева.  " Броят на заетите кревати през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 кревати 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е задоволително съображение за предприемане на админстративни ограничения. НЗОК е сезирала и Прокуратурата, защото е имало и подправени подписи ", разясни здравният министър.

Кацаров разкри, че в интервала от 2019 година до 2021 година са осъществени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са младежи от Украйна и Молдова. 

" Всички реципиенти са " родственици " на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Има всички учредения да се счита, че тези хора не са родственици между тях. Знаете, че законът не разрешава донорска обстановка, в случай че няма роднинска връзка. Агенция " Медицински контрол " е направила инспекции и е получавала информация от съответните страни, че това са подправени самоличности, само че не е последвала безусловно никаква реакция ", добави Кацаров. 

Сред цитираните от служебния здравен министър нарушавания е и случай от месец април тази година с осъществена трансплантация на черен дроб от трупен донор. " Вместо да бъде трансплантиран първият в листата, неговото място е заел четвъртият, който е заемал доста висок пост в държавна администрация. ", съобщи Кацаров, но отказа да разкрие самоличността на трансплантирания. Проблемът, по думите на Кацаров, не е единствено в пренебрегването на реда по листата, само че и фактът, че той даже не бил включен в листата на чакащите. Това е било направено след трансплантацията, а спешността на потребността му от тази намеса е била оценена с 14 точки. За съпоставяне, първият в листата е бил оценен като неотложност с 54 точки, уточни още Кацаров.

Проверките в болничното заведение ще продължат, сподели още здравният министър. Според Кацаров неговият предходник е знаел за резултатите от инспекцията и е трябвало да работи. 

" Ще проверим и други лечебни заведения за сходни неща. Имаме задоволително съображение да считаме, че това не е единственият случай, в който са регистрирани неизвършени действия. Ще се работи по същия метод на всички места. Утре с сътрудниците ще вземем дефинитивно решение какво да вършим с Александровска болница ", закани се доктор Кацаров. 

България ще подари ваксини на балканските страни, разгласи още министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.  " Създадохме задоволително добра организация да се имунизират хората у нас, най-вече възрастните, тъй като те са най-важни съгласно мен. Може да помогнем на прилежащи страни. Получили сме питане от Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Северна Македония, които желаят да получат ваксини от нас. Процедурата се оказа доста тежка и независимо дали ще се продадат или дарят, лишава време до момента в който се получи единодушие от Европейксата комисия. Отправили сме питане към Европейска комисия, в петък до края на деня би трябвало да получим отговор по какъв начин да се случат нещата. Нашето предпочитание е да помогнем. Ваксината, която ще дарим ще бъде тази на AstraZeneca, тъй като у нас има минимален интерес към нея ", разгласи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР