Директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо

...
Директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо
Коментари Харесай

Проф. Христо Даскалов: Носеха се легенди за Капитан Андреево и се оказаха истина

Директорът на Българската организация за сигурност на храните проф. Христо Даскалов ще бъде от през днешния ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " дружно с инспектори на Европейската комисия.

" Последните две години одити се правеха онлайн. Когато си приказват двама индивида през тв приемника и се демонстрират документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната обстановка. Действителната обстановка може да се види, когато отидеш там ", разяснява проф. Даскалов в предаването " Преди всички " на БНР.

" Носеха се митове и тези митове се оказаха прави. Това беше едно от нещата, които принудиха недоброжелателите ни да подхващат страшна офанзива и да бутнат държавното управление ", съобщи Даскалов.

Съдебната сага завърши, има заповед да бъдат освободени пространствата, разясни шефът на БАБХ за разногласията с компанията " Евролаб ", която до момента осъществяваше фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

" Техните искания, че ги ощетяваме, бяха парирани от Върховния административен съд. Към 15-16-и този месец би трябвало да завърши това изнасяне. Очакваме отпор. "

Пробите към момента се карат към София. Вече има помещение за новата лаборатория на границата, има план за оборудването ѝ, оповестена е и социална поръчка за закупуването на оборудването, набират се фрагменти за образование, акцентира шефът на БАБХ.

До 10% позитивни проби за пестициди се записват, откогато се трансформираха изискванията за инспекции на граничния пункт, до момента в който в предходния интервал за 10 години обратно делът е бил в границите на 1,5-2%, разяснява проф. Даскалов.

" Разликата е пет пъти. "

На книга има голям брой инспекции. Има изследвани към 11 000 проби, като 1,5-1,8% са позитивните проби, посочи той. По думите му в този момент от 800-900 проби 10% се оказват позитивни.

" Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било обещано да постъпва в други сметки. (...) България за 10 години е била ощетена към 1 милиард лв.. "

Запитан дали при нови избори смяната на границата може да се окаже обратима обстановка, проф. Даскалов изрази мнение, че " въпреки всичко това е обратимо, в случай че се върнат на политическата сцена ", визирайки избрани изявления на представители на политически сили в Народното събрание, които пазят компания " Евролаб ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР