Директорът на Академията на Лудогорец Яков Папарков говори за изминалата

...
Директорът на Академията на Лудогорец Яков Папарков говори за изминалата
Коментари Харесай

Шефът на ДЮШ на Лудогорец: Показахме, че школата се развива

Директорът на Академията на Лудогорец Яков Папарков приказва за миналата годината и есенния полусезон. Според Папарков школата на клуба е най-прогресиращата у нас, а опитът да се хвърлят 19 -годишни юноши от Академията в борбите с мъжете от Втора професионална лига им оказва помощ да израстват във всички съставни елементи на играта.

Г-н Папарков, каква е Вашата равносметка за работата на Академията на Лудогорец през миналата година?

- Първата половина на 2017 година постигнахме отлични резултати, тъй като от шест спортни групи, в три нашият тим стана първенец, в една взе сребърните медали, а в останалите две - бронзовите. За есенния полусезон пред нас стоят действителни шансове за 2-3 трофеи, за които сме в играта. За жал в междинните възрастови групи U18 и U16 отпаднахме от шампионата за купата на БФС. Последните 2 години с U 17 ставаме първенци, т.е. сме се представяли чудесно с наборите 1999 и 2000, до момента в който в този момент, с набор 2001, имаме малко оттегляне.

Остана ли горчилка от отпадането от Младежката Шампионска лига и по какъв начин видяхте противника Железничар (Сараево) спрямо момчетата на Лудогорец?

- Естествено, че остана горчилка. Най-малко поради това, че загубихме в последната секунда на продължението. Още повече, че нашият тим несъмнено бе по-добър от този противник, а видяхме, че той се класира за шестнайсетинафиналите. След нас те отстраниха и Локомотив (Загреб), а след това жребият отреди да играят с Атлетико (Мадрид), като мачът е единствен и ще се играе в Сараево. Знаете, че множеството от тези момчета се състезават, както в шампионата на Втора професионална лига, по този начин и в Елитната юношеска група до 19 години.

Сгъстеният вътрешен цикъл не ни разреши да се подготвим по най-хубавия метод и да се оправим с този тим, който бе безусловно реализуем. След тези срещи обаче заключението ми е, че в Академията на Лудогорец по нищо не отстъпваме на тимовете, за които се счита, че са от нашата рогозка. Примерно тези от Хърватска, Румъния, Сърбия, Словения, Македония, Босна и Херцеговина. Напротив, дръзвам да кажа, че можем да ги изпреварим и ще ги изпреварим с работа. Друг е въпрос да се прави параленост сред нас и отборите от най-развитите във футболно отношение страни.

Ясно е, че и на клубно, и на национално равнище, има в какво да ги догонваме. Явно, когато има интернационалните участия, както в тази ситуация в Младежката Шампионска лига, натовареността във вътрешните шампионати е проблем.

Как може да бъде решен той?

- Членувам в Комисията на шефовете на школите, дружно с ръководителите на най-развитите академии в страната. На едно от съвещанията, по мое предложение, обсъдихме и бе признато отсега нататък мачовете от Младежката Шампионска лига да влизат в календара на Футболната централа, с цел да може програмата за вътрешните шампионати да бъде съобразена с тях. Така че, който и от българските тимове да е идващият участник в Младежката Шампионска лига, ще завоюва от тази смяна.

- Видно е, че Б тима е витрината на Академията. Бих определил решението с юноши да се изправиш против мъже като самоуверен опит. Получава ли се, както очаквахте?

- Знаете, че след края на предишния сезон ние освободихме всички играчи, наети до тогава с професионални контракти за играят за втория тим. След това направихме отбор единствено от наши юноши. Лудогорец е единственият клуб, който поддържа втори тим във Втора професионална група, освен това формиран напълно от лични юноши. Това е нещо неповторимо за България, което демонстрира, че Академията работи добре и към този момент дава първите си плодове. Тези момчета ще са задоволително добре школувани и готови, с цел да създадат кариера в професионалния футбол у нас, а и в чужбина. Те ще имат този късмет поради опцията, дадена им от втория тим на клуба да играят 1-2 години в мъжкия, професионален футбол. Иначе решението в действителност може да се дефинира като самоуверено. След края на полусезона обаче съм извънредно задоволен от него. Благодарен съм на притежателите братя Домусчиеви и на цялото управление, че ни поддържаха тогава. Вече нямам подозрения, че постъпихме вярно. Наистина имаше съмнения до 5-6 кръг, което е напълно обикновено, след което тези млади момчета навлязоха съществено в професионалния футбол. Впечатляващо е, че те съумяха да победят водачите в класирането, където има доста опитни футболисти. Сега ни чака сложна пролет, само че всички сме окуражени да затвърдим положителното показване.

Виждате ли израстване и в кои съставни елементи?

- Има израстване във всяко едно отношение. Най-вече в тяхната психическа резистентност, само че също по този начин физически и чисто тактически. Битките във Втора професионална лига са много съществени. Хубавото е, че това израстване го регистрират много експерти във футболна България. Ние в клуба сме задоволени и щастливи от това.

Това ли е методът да се премине сложния преход от юношеския към мъжкия футбол?

- Категорично да. Доказателство е класирането на Европейското състезание в Грузия на младите национали от набор 98. То се случи с помощта на това, че ние и ЦСКА-София имахме тимове във Втора професионална лига, а Славия постановяваше някои от юношите в първия тим. Даването на късмет на младите гении значително способства за този триумф и без подозрение няма различен път напред. Във втория тим играят доста от момчетата, състезаващи се и Елитната юношеска група до 19 години, ще получат ли и останалите късмет за изява в професионалния футбол?

- Специално за този набор ние сме взели решение той към този момент напълно да бъде разполагаем на Ради Здравков в „ Б “ тима. Това обаче не значи, че ще се откажем от първото място, просто ще продължим битката за него без наборът, който има право да играе, като ще заложим на момчетата, родени през 2000-ата година, които действително са една година по-малки от играчите на противниците ни. Повтарям, това не значи, че бягаме от купите, а, че, съобразявайки се и с рекомендациите на испанските ни методисти, се стремим повече да построяваме футболисти, а не толкоз тимове. Взели сме специфични ограничения за развиване на най-големите гении. За тях са създадени самостоятелни стратегии, като задачата е да вдигнат още повече равнището си, както физически, по този начин и спортно-технически.

Aко извършите параленост с другите водещи школи в страната, какви са преимуществата на Академията на Лудогорец и има ли съставни елементи, в които отстъпвате на другите клубове?

- Със сигурност не отстъпваме по нищо. Даже нашата е най-бързо прогресиращата, имайки поради късото време, с което разполагахме за работа като структуриране на школата. Вече имаме старши и асистент треньор за всяка възрастова групировка, треньори на вратарите, лекар и физиотерапевт. От година и половина имаме методисти от Испания, назначен психолог и педагог. Бих добавил, че всеки един дуел и даже някои от тактическите тренировки се снимат, а след това се гледат и се вършат задълбочени анализи и разбори. За децата са обезпечени прелестни условия, за които родителите не заплащат и стотинка. Знаете какво съставлява новата ни база, която бе открита тази пролет. Със сигурност има какво да се усъвършенства, само че и в този момент разполагаме с всичко належащо за насърчаване на младите гении. Не на последно място Разград е умерено място, в което мислиш единствено за футбол, тъй като ги няма дразнителите и изкушенията на огромния град. Сега триумфът при нас към този момент зависи единствено от човешкия фактор, защото нищо не ни липсва. Да приключим с упованията Ви за пролетния полусезон? - Очаквам още по-голямо израстване на момчетата от Академията. Особено у тези, които са на една крачка от първия тим.

Димитър Димитров - Херо взе на подготовка някои от нашите най-големи гении – Светослав Ковачев, Даниел Наумов и Доминик Янков. Той ги познава чудесно, тъй като не пропуща мач. Ивайло Климентов не съумя да замине поради интервенция, която му направихме по време на почивката, с цел да е подготвен за прполетния полусезон. Мога да отбележа, че Херо гледа с внимание момчетата от Б тима, като човек, подготвен да заложи на някои от тях. Искам да прибавя още, че с задоволство отчитаме по какъв начин ползата към школата измежду нашите последователи става все по-сериозен, а мачовете притеглят от ден на ден аудитория. Благодаря на почитателите за поддръжката. Вярвам, че през пролетта те ще продължат да се усилват и ще поддържат нашите деца още по-всеотдайно. Ние ще им се отплатим с хубава игра и доста голове, тъй като това е философията на Лудогорец – да залага на хубав, атрактивен и ефективен футбол, който радва естетите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР