Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев отказа да потвърди

...
Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев отказа да потвърди
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията за инвестиции с горещи данни за новата ситуация с "Фолксваген"

Директорът на Агенцията за вложения Стамен Янев отхвърли да удостовери изказванието на някогашния президент Росен Плевнелиев, който съобщи, че България е нараснала съвсем двойно предлагането си за дотации за възможен предстоящ цех на Фолксваген.

Страната ни сега се придържа към подадената капиталова оферта към "Фолксваген ", само че резервира опциите за нейната смяна, сподели Янев пред БНР след среща с министъра на стопанската система Емил Караниколов.

Двамата са разискали тематиката в подтекста на геополитическата конюнктура в Близкия изток и отправените през немските медии сигнали за преосмислянето на желанията за мястото на инвестицията на компанията.

Янев беше сбит във опциите да разяснява възможни промени в параметрите по предлагането към вложителя, само че изрично акцентира, че държавното управление се придържа строго към разпоредбите на Европейския съюз.

Експерт: Още има очаквания заводът на Volkswagen да бъде в България

"Това въпреки всичко не е обществен търг, не е очевидно наддаване. Смея да настоявам, че ние като екип от страна на държавното управление проучваме обстановката, преглеждаме вариантите и в случай че има опция според европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение ".

Според специалиста в автомобилния отрасъл Калоян Желев, развиването на обстановката със завода на „ Фолксваген “ демонстрира какъв брой деликатни са сходни решени и какъв брой сложни са факторите, влияещи върху вземането им.
„ Това е следващото доказателство, че нищо не е решено, до момента в който не е решено в действителност “, сподели той.

По думите му, вместо възстановяване на българската оферта към „ Фолскваген “, е нужно възстановяване на макроикономическата ни среда: „ Това е най-хубавото, което можем да създадем, с цел да бъде привлекателна дестинация за подобен стратегически вложител като „ Фолксваген “. За тях следващото отсрочване на решението е доста неприятна вест, тъй като те имат потребност от този цех и за тях това са пропуснати изгоди. Но те нямат интерес и да прибързват “.

Според Желев казусът на нашата макроикономическа среда е, че „ сме дребни, небогати с несъответствуваща демография и се недобре развити фундаментални публични системи “.

„ Няма по какъв начин да сме толкоз зле в едно отношение и да сме отличници в друго – съдовете са скачени “, уточни тойи добави, че България има репутационен проблем.

„ Ако ние имахме качествата на капиталова дестинация, щяхме да бъде първият и явен избор “, посочи специалистът, съгласно който България е взела участие в договарянията, с цел да бъде конкуренция на очевидния любимец доскоро – Турция.

„ Участваме в преговорния развой, единствено с цел да има по-голям брой участници “, сподели Калоян Желев.
Междувременно от изявления в румънската преса излиза наяве, че Букурещ стартира още веднъж договаряния с "Фолксваген " за разкриване на завода в Румъния .

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР