Директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев

...
Директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев
Коментари Харесай

Асен Василев: Шефът на финансовата инспекция е неоткриваем |

Директорът на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) Георги Начев е неоткриваем, стана ясно от думите на министъра на финансите Асен Василев пред Българска национална телевизия.

Василев изясни, че са правени няколко опита Начев да бъде открит по телефона, посетен е бил и в дома му, само че без резултат. Затова в този момент се работи с нотариус, който да му връчи документите за освобождение от поста.

" На 1 юли тази сага завършва, тъй като изтича административният период и всичко ще се смята за връчено ", изясни министърът. 

Финансовият министър разпореди в средата на месеца по сигнали за нарушавания в активността на организацията, в това число при даването на държавен парцел – почивна база в курортния комплекс Албена, за стопанисване от съдружие с нестопанска цел „ Асоциация на специалистите по финансов надзор в България ", учредено на 10 август 2020 година, както и за публични поръчки на АДФИ за ремонт на почивната база, след даването й на асоциацията.

Стана ясно и че още при встъпването в служба на министъра Начев е показал болничен лист за домашно лекуване до 17 юни, само че след това липсващ безследно. 

Василев уточни, че се готви изменение в Закона за публичните поръчки, с цел да се пресече практиката компании да употребяват подизпълнители, в случай че не дават отговор на изискванията. Така той отговори на въпрос по какъв начин се е стигнало до . Но с цел да се случи, би трябвало да има работещ парламент, разясни Василев. 

По думите му разпределяне на средства без социална поръчка след смяна в правилника ще може да стана единствено при избрани случаи.

" Има условия и в този момент, които просто не се съблюдават изцяло, а има и малки врати ", безапелационен е той. 

На въпрос какъв брой са компаниите, получили осемте милиона, отрасловият министър отговори, че компаниите са много, само че има огромна централизация в сдружения, които се занимават със строителство. " Автомагистрали " са един подобен раздавач на инхаус поръчки, БХК, " Монтажи " също. За да получи поръчката, сдружението би трябвало 100% да може да извърши активността. В законодателството обаче има малка врата, акцентира Асен Василев. 

За смяната в мярката 60/40 Василев съобщи, че не чака отрицателен ефакт, а обсегът е ограничен, с цел да може тези, които са мощно ударени от коронакризата, да употребяват помощта. За всички други има проект за възобновяване, към този момент банките раздават пари, подсети Василев. 

За листата, направен от държавното управление на компании, свързани със глобените по закона " Магнитски ", Василев сподели, че е направено питане към непознати търговски регистри и служби, с цел да подадат възможна съгласуваност.

" В момента, в който получим информация, може да разтеглим листата ", изясни той.

Министърът заяви, че се приготвя актуализация на бюджета.

" Има огромна възможност, съвсем сигурност, да има една нова есенна вълна на ковид. Ако има такава, ще би трябвало много незабавно да се реагира с спомагателни разноски за здравната система, за бизнеса и всичко това в настоящия бюджет липсва. В настоящия бюджет беше заложено, че рецесията ще свърши на 31 март ", разяснява Василев.

50-те лв. върху пенсиите ще продължат да се дават, само че съгласно Василев е належащо да се направи осъвременяване на пенсиите, тъй че да влязат по един по-справедлив метод.

" Според нашите планове има финансови средства за актуализация на пенсиите. До края на тази година това може да стане - безусловно ", бе безапелационен финансовият министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР