Директно нарушаване на забраната за огласяване на прогнозни изборни резултати

...
Директно нарушаване на забраната за огласяване на прогнозни изборни резултати
Коментари Харесай

ЦИК наказа медии за огласяване на прогнозни проучвания

Директно нарушение на възбраната за разгласяване на планирани изборни резултати от електронни издания, " изгубване " на първото име на претендент за евродепутат от бюлетина, както и десетки сигнали за пазаруване на гласове белязаха изборния ден през вчерашния ден. Стигна се и до арест на мъж в Тетевен, а районната прокуратура му повдигна обвиняване. В същото време в прорез със закона един от претендентите за евродепутат пропагандира в своя изгода, като " смъкна цената " на бензина и дизела, а политическите централи си насочиха взаимни обвинявания за пропаганда наоколо до изборните секции.

Няколко медии огласяваха намерено през вчерашния ден по какъв начин се подреждат политическите сили във краткотрайните изследвания. От ЦИК оповестиха, че са глобили три електронни медии. По време на дебата, който се предаваше онлайн, ръководителят на ЦИК Стефка Стоева разяснява:  " почитаме медиите, само че законът би трябвало да се съблюдава ".

Съобразно наредбата на член 205, алинея 5 от Изборния кодекс (ИК) е налице възбрана резултати от допитвания до публичното мнение във връзка на изборите да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден и до оповестяване на края на изборния ден на територията на страната, се показва в решенията на ЦИК. Комисията приема, че оповестената информация в интернет за предварителни данни от резултатите от гласуването и от допитвания до публичното мнение във връзка изборите е в нарушаване на посочения текст от изборното законодателство. По наредбите на ИК глобата е до 5000 лева при в началото нарушаване, а при повторно стига до 10 000 лева    

Публикуването на данни от екзитполове в изборния ден бе един от въпросите, които доведоха до разискване на промяна в изборното законодателство през февруари. Въпреки намерението на ГЕРБ да отстрани забраната в последния миг тя бе доказана и даже усложнена с рестрикции и към уеб страниците на медиите в електронните мрежи.

Изборният кодекс не разрешава още в комерсиална реклама да се насочат политически внушения в изгода или във щета на една или друга партия, коалиция или предприемчив комитет или претендент. Въпреки това водачът на " Воля " Веселин Марешки, лидер на листата на партията си за евровота, смъкна цените на бензина и дизела в изборния ден, за което може да бъде санкциониран. Марешки разгласи, че е бил заплашван със разпра с бизнеса му и обектите му ще бъдат затворени, в случай че не увеличи цените.  “Ударът против мен е удар против всички честни българи, които не желаят да ги грабят. То не бяха недомлъвки, откровени закани, есемеси и всевъзможни други такива послания. Затова разгласявам ликвидация на всички горива в бензиностанциите. До привършване на количествата цената е 1.99 за дизела и за най-масовия бензин А 95 ", разгласи на страницата си във Facebook Веселин Марешки.

За " изгубване " на името си от бюлетина алармира в обществените мрежи и Радан Кънев, лидер на листата на " Демократична България ". От приложената фотография се вижда, че отпред на бюлетината е разгласен като " Миленов Кънев ”. " Дребни " грешчици " - в листата с претенденти (все още не знаем дали във всички секции) първото ми име - Радан - е пропуснато. На всевъзможни номера съм се нагледал, само че това е ново... ", разяснява Кънев.

От прокуратурата оповестиха, че до обяд в неделя са формирани 14 досъдебни производства за закононарушения против политическите права, само че по тях няма привлечени лица. Те са в районните прокуратури в Бургас, Сливен (2), Елена, Павликени, Провадия, Търговище (2), Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Образувани са и две досъдебни производства за похищения върху пространства, употребени от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след извършено бързо произвеждане. Обвинението е за умишлено строшаване на витринни стъкла на партиен клуб. Прокурорските преписки за инспекция по сигнали за осъществени закононарушения срещу политическите права са 143. На предходните избори за Европарламент през 2014 г. са били формирани 21 досъдебни производства, а преписките за инспекции по сигнали са били 535.

Наблюдатели на изборите регистрират още, че има растеж на нарушаванията при приемането на изборните бумаги. “В огромна част от регионалните градове, като Пловдив, Варна, София, при приемането на изборните бумаги членовете на комисиите бяха с много понижен състав, по-малък от изискуемия. Например в Пловдив бяха отишли единствено двама души от деветчленен състав, което кардинално е неразрешено, би трябвало да бъдат 50 плюс един. Но въпреки всичко даже след сигнала на нашите наблюдаващи от Пловдив изборните бумаги са признати и комисията си е взела нещата и си е наредила помещението ", разясниха от Института за обществена интеграция.

На таблото в кабината за гласоподаване в изборна секция в София, където се слага лист с имената и номерата на претендентите по кандидатски листи в последователност на партиите и коалициите съобразно номера им в бюлетината, е било позволено " съзнателно разбъркване в номерацията ". Разместването засяга ГЕРБ. Под номер 12 в листата вместо ГЕРБ фигурират партията на „ Зелените “ и нейните претенденти. Още по-необяснимо е, че описът с претендентите не е за евроизборите, а от предходните парламентарни избори.

ОБВИНЕНИЯ

Предизборните щабове на главните политически сили обичайно си насочиха взаимни обвинявания за пазаруване на гласове по разнообразни места из страната, като този път сумата вървеше сред 20 и 30 лева на човек, за слагане на плакати и изборни материали наоколо до СИК и РИК, за присъединяване на членове на комисии в партийна пропаганда и прочие Имаше и отхвърлен представител ва СИК в дупнишкото с. Баланово поради приложимост на алкохол.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР