Директен подводен тръбопровод ще свърже системите за пренос на природен

...
Директен подводен тръбопровод ще свърже системите за пренос на природен
Коментари Харесай

Подводен газопровод ще свърже газовите системи на Кипър и Египет


Директен подводен водопровод ще свърже системите за транспорт на природен газ в Кипър и Египет. Това става допустимо с междудържавното съглашение за реализация на плана, което се подписва през днешния ден в Никозия от енергийните министри на двете страни. Споразумението е значимо и за Европейски Съюз, защото бъдещото оборудване ще даде опция за първия експорт на природен газ от Източното Средиземноморие към Европа, заяви за БНР кореспондентът на националното радио в Кипър Бранислава Бобанац.

Междудържавното съглашение сред Кипър и Египет е първото сходно транснационално газово съглашение в Източното Средиземноморие, в сходство със стандартите на Европейски Съюз. То дава политическа, правна, техническа и финансова рамка за построяването на подводния водопровод, който ще свърже първото кипърско газово находище „ Афродита” с терминал за полутечен газ в Египет, на разстояние от към 100 километра. По предварителни оценки построяването на оборудването ще коства до 1 милиарда евро.

Бъдещият газопровод е доста значим за употребата на кипърските газови залежи и цялостното енергийно развиване на Източното Средиземноморие, като се явява част от построявания кулоар от разнообразни инфраструктури за доставка на газ от района за Европейския съюз. След преработката му в Египет кипърският природен газ от находището „ Афродита” ще може да се изнася за Европейски Съюз и да способства за енергийната самостоятелност и сигурност на Европа. Преговорите и подписване на комерсиално съглашение към момента предстоят.

Напрежението в района се ускорява от Турция, която оспорва газовите сондажи на Кипър като „ едностранни” дейности, нарушаващи правата и ползите на Турция и кипърските турци за общите естествени запаси на острова. От началото на юни първата турска сондажна платформа „ Фатих” /”Завоевател”/ е в Анталия с подготвеност да стартира първия турски сондаж за газ в Средиземно море.

До два месеца американската компания „ ЕксонМобил” ще стартира своите проучвателни сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР