Дир.бг припомня трагичните събития, довели до смъртта на 31-годишния мъж.

...
Дир.бг припомня трагичните събития, довели до смъртта на 31-годишния мъж.
Коментари Харесай

Преди 13 г. българин беше убит от приятелски огън в Ирак

Дир.бг напомня трагичните събития, довели до гибелта на 31-годишния мъж.

Роден в Казанлък на 18 май 1974 година, през 2003-а Гърдев постъпва в Българската войска като кадрови военнослужещ. Кратката му работа минава в казанлъшкото отделение 38220. В Ирак е първата му задгранична задача - като картечар.

На 4 март 2005 година той е смъртоносно ранен на 45 км от българската база в Дивания, след обстрел с леко стрелково оръжие. Малко по-късно издъхва от раните си.

Фаталният случай става при наблюдаване на български военни с 3 бронирани машини "Хамър ", когато към тях се доближава иракски автомобил. Колата не стопира и българите стрелят 2-3 пъти предупредително . Веднага по-късно против тях стартира масиран огън със стрелково оръжие от запад. В това направление, единствено на 150 метра, се намира американски информационен обект.

Първоначално до българските медии доближава информацията за драматичен случай. Първото известие, че става дума за другарски огън идва няколко дни по-късно от писмо, пуснато в електронния уебсайт на вестник "Българска войска ", в което военнослужещ от батальона ни в Ирак споделя какво се е случило.

Резултатите от следствието и информацията, с която разполагаме, ни дават задоволително съображение да считаме, че гибелта на младши сержант Гърди Гърдев е в резултат на другарски огън, удостоверява незабавно по-късно тогавашният боен министър Николай Свинаров.

Президентът Георги Първанов приема незабавно посланика на Съединени американски щати у нас Джеймс Пардю. Държавният глава декларира, че българската страна организира съществено следствие и показва очакване Съединените щати да приложат същия метод и суровост при търсенето на отговорност. Според Първанов случилото се приказва за проблеми в координацията сред съдружниците.

Междувременно от МО и Генералния щаб популяризират информация от първичния отчет на случилото се в Ирак, съгласно която българският патрул няма никаква виновност за случая, а американският пост не е дал предупредителни изстрели.

Разследването: Трагичен трагичен случай

Разследването на гибелта на Гърди Гърдев завършва със заключението, че става дума за "трагичен трагичен случай ", при който и двете страни неправилно се взели една друга за бунтовници.

“Разследването заключи, че гибелта на Гърдев е резултат от престрелката, зародила сред американските и българските бойци, които са разкрили огън едни против други в отговор на деяние, което и двете страни са възприели за враждебно по отношение на тях. Това бе драматичен трагичен случай и военнослужещите от многонационалните сили в Ирак показват откровените си съболезнования на фамилията на починалия ", декларират от американските въоръжени сили.

Според тях престрелката е избухнала в "пълна мрачевина ", когато българският патрул спрял покрай радио-релейна станция, обслужвана от американски бойци. Нито американските, нито българските бойци са знаели за наличието на другите.

Инцидентът почнал, когато българският патрул дал предупредителни изстрели по наближаващ иракски автомобил. Американците сметнали, че са обстрелвани от бунтовници и разкрили огън. Няма потребност от в допълнение следствие и от административни дейности, приключва известието на американската войска.

Гибелта на Гърдев обтегна връзките сред Вашингтон и София, разяснява тогава организация Ройтерс и напомня, че нещастието с нашия боец става в същия ден, в който американски патрул открива простъпка огън по колата, с която пътува освободена италианска журналистка . В този случай умира офицер от италианското военно разузнаване.

На 6 март ковчегът с тялото на Гърдев е посрещнато на летище София от президента Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски.

Редник Гърди Христов Гърдев е нараснал посмъртно в звание младши сержант със заповед на началника на Главния щаб на Сухопътни войски генерал-лейтенант Златан Стойков. Със заповед на министъра на защитата пък младият мъж е създаден посмъртно в звание „ Офицерски претендент “ и награден със знак „ За вярна работа под знамената “ I степен.

Той е почетен и със званието "Почетен жител на община Павел баня ", а улица в село Долно Съхране, където живее, е кръстена на него.

Гърди Гърдев ще остане в историята като осмият български боец, умрял от началото на миротворческата интервенция в Ирак.

За финален път околните му го чуват в деня на гибелта му. Казва на майка си и баба си, с които живее:

"Когато пристигна жегата при вас, се връщам " . Чакайте ме!”.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР