Дир. бг обобщава най-ключовите от тях. Служебният кабинет След като

...
Дир. бг обобщава най-ключовите от тях. Служебният кабинет След като
Коментари Харесай

Политическата 2017 година под знака на ”Борисов” 3

Дир. бг обобщава най-ключовите от тях.

Служебният кабинет

След като през ноември 2016 година министър председателят Бойко Борисов подаде оставката и на второто си държавно управление, неизбежно беше още веднъж да има длъжностен кабинет.

На 25 януари 2017 година президентът Румен Радев издаде декрет, с който назначи служебното държавно управление , отпред с проф. Огнян Герджиков и четирима вицепремиери - Илко Семерджиев, Стефан Янев, Малина Крумова и Деница Златева. Последната имаше специфичен сектор - подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 година

Два дни по-късно Народното събрание беше разхлабен и служебният кабинет стартира работа. Основната му задача беше да провежда идните предварителни избори, които в това време Радев насрочи за 26 март.

Кабинетът "Герджиков " обаче ненадейно свърши и нещо друго, което даде началото на един от огромните кавги на годината. Дни преди да сдаде властта, утвърди на закрито съвещание решението за избор на нов изтребител за армията, в което преди всичко бе класиран шведският тръст СААБ със аероплан "Грипен ", а американската оферта за "Ф-16 " бе декласирана. Последва мощен конфликт сред постоянното държавно управление, поело ръководството по-късно, и президента, назначил служебното (четете по-долу).


Предсрочните избори


На предварителните избори тази година някои позиции бяха разместени, появи се и нов участник, който разбърка картите на систематичните играчи. Варненският предприемач Веселин Марешки основа партия "Воля " и влезе с гръм и тропот в политиката... и в Народното събрание.

В последна сметка ГЕРБ още веднъж победи - с 33.54% или 1 147 292 гласа, спечелвайки 95 мандата в Народно събрание. Българска социалистическа партия отново остана втора - с 27.93% (955 490 гласа) и вкара 80 депутати. А Обединените патриоти (събрали Вътрешна македонска революционна организация и воюващите преди този момент НФСБ и "Атака ") се класираха трети - с 9.31% (318 513 гласа) и 27 мандата. Така Движение за права и свободи бяха изместени от обичайното си трето място, оставайки напълно малко след тях - с 9.24% (315 976 гласа) и 26 мандата. "Воля " се подреди пета, само че въпреки всичко съумя да влезе в Народно събрание под носа на по-стари партии - с 4,26% (145 637 гласа).

Извън Народното събрание останаха Реформаторският блок и "Глас национален " - с 3,14%, "Да България ", Зелените и ДЕОС - с 2,96%, ДОСТ - с 2,94%, Нова Република и ДСБ - с 2,54%, и АБВ - "Движение 21 " - с 1,59%.

На вота, по дефинитивни данни на ЦИК, гласоподаваха 3 682 151 души, от които 87 850 с бюлетина "Не поддържам никого ". Избирателната интензивност беше 54,07%.


Кабинетът "Борисов " 3 - този път цялостен мандат?


Въпреки успеха на ГЕРБ обаче, тя не бе задоволителна Бойко Борисов да сформира независимо държавно управление. Само с 95 депутата той се оказа надалеч от болшинство в Народно събрание.

Така започнаха договаряния за съдружен кабинет, с цел да не се стигне до "ново безвремие и нови избори ". От ГЕРБ незабавно оповестиха, че ще ги води персонално Борисов, тъй като още веднъж ще е министър председател. Обединение с Българска социалистическа партия явно не беше допустимо, въпреки за това да настояваше третата политическа мощ - Оперативна програма, които желаеха необятна коалиция. В последна сметка, макар някои разлики и рецензиите, ГЕРБ трябваше да поеме още веднъж властта дружно с националистите.

Борисов съобщи, че само изискване, което им е сложил , е да влязат действително в кабинета, с цел да носят отговорност. От своя страна извършил тяхното искане - да се подпишат за цялостен мандат и никой от съдружните сътрудници да не може провокира самичък предварителни избори.

(Междувременно обаче няколко пъти се стигна до напрежение сред сътрудниците, като единствено преди дни Симеонов съобщи, че не желае да вижда Борисов, който го саботирал за втория въжен превоз на Банско, намеквайки даже за разпад на обединението: "Всичко е допустимо да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат, и желаят да си начешат егото?! ")

Така, на 13 април, ГЕРБ и Обединени патриоти показаха управническа стратегия от 21 страници за кабинет с небосвод 2017-2021 година, а на 27 април подписаха съдружно съглашение.

Президентът Радев връчи на ГЕРБ мандат за сформиране на държавно управление и на 3 май съставът на "Борисов 3 " беше разгласен. Патриотите получиха две вицепремиерски места - водачът на НФСБ Валери Симеонов пое ресора "Икономическа и демографска политика ", а ръководителят на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов стана зам.-министър ръководител по публичния ред и сигурност и боен министър.

Ден по-късно Народното събрание гласоподава кабинета и той встъпи в служба.

След като се закле, самият Борисов съобщи:

"Истински се оправдавам на сътрудниците от Българска социалистическа партия, че ги победих. Единствената дума, която нямат право да споделят, е, че ние се борим за власт. Дадох им цялата власт на тепсия - с оставката, с изявленията незабавно да създадат те служебното държавно управление. 5 месеца щяха да са управлявали до момента ".

След като стана министър председател за трети път, водачът на ГЕРБ разгласи и главните си цели - опазване на здравето, обучение и повишение приходите на жителите. Той даде обещание 1500 лв. междинна работна заплата.

Кумгейт

През октомври се развихри най-големият скандал сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които през цялото време на Народното събрание с в непрекъснати несъгласия. Бившият енергиен министър, в този момент народен представител от ръководещата партия - Делян Добрев, беше упрекнат от колежката си от левицата Елена Йончева, че е назначил свои близки, другари и родственици на основни места в общинската власт в Хасково, откъдето е родом. Единият от тях му бил кумец, а друга - кума. Оттам пристигна и името на следващия "гейт ".

Добрев отхвърли изрично всичко и заприказва за офанзива "с ченгеждийски прийом ", само че незабавно подаде оставка и като депутат, и като координатор на ГЕРБ в Хасково.

Бойко Борисов пък побърза да изтъкне какъв огромен честен акт е това и по какъв начин по този метод Добрев потвърждава, че това е клюка.

В същото време обаче парламентарната група на ГЕРБ гласоподава срещу оставката на Добрев и по този начин той въпреки всичко остана в Народното събрание. От Българска социалистическа партия нападнаха гласуването пред Конституционния съд с претекста, че Народното събрание не може да взема решения срещу волята на депутата. Съдът позволи за разглеждане проблема, само че още не се е произнесъл.

Първа оставка в държавното управление


На 30 октомври се стигна до първата оставка в "Борисов 3 ". Министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров се отдръпна от поста след телевизионно следствие, че като шеф на ВМА е сключил контракт с компания на шурей си. Бойко Борисов одобри оставката, само че ръководещите обявиха, че тя е просто честен акт, тъй като инспекция на прокуратурата от дълго време е потвърдила, че законът е спазен.

Валери Симеонов даже съобщи, че Петров е станал жертва на интензивно мероприятие.

На горещия пост в Здравното министерство беше назначен досегашният зам.-финансов министър Кирил Ананиев. Той е прочут като "бюджетаря " на страната и е бил в държавните управления на разнообразни политически сили като потвърден експерт. Беше част и от служебния кабинет.


Българска социалистическа партия "взе главата " на Димитър Главчев


На 17 ноември ГЕРБ понесе непредвиден удар от Българска социалистическа партия - ръководителят на Народно събрание Димитър Главчев беше заставен да подаде оставка.

Всичко стартира, откакто Българска социалистическа партия настоя Бойко Борисов да се яви пред депутатите и да изясни кого е имал поради, когато сподели, че в Народното събрание "стоят хора, забъркани с наркотрафик и пазаруване на гласове ". Стигна се до следващите разгорещени реплики, при което Главчев спря микрофона на водача на левицата Корнелия Нинова и я в профил от съвещанието. Пламенно защитилият я социалист Антон Кутев пък беше изпъден за две съвещания.

Това провокира гнева на Българска социалистическа партия, които сложиха ултиматум - до момента в който ръководителят на Народно събрание не подаде оставка, няма да влизат в пленарната зала. От ГЕРБ опазиха Главчев с претекста, че от левицата са обиждали премиера и изрично обявиха, че няма причина да подава оставка.

Самият Борисов обаче даде заден. Той съобщи, че макар провокациите, Главчев не е трябвало да си изпуска нервите . И напомни по какъв начин, когато преди две години ГЕРБ, като съпротива, напусна Народното събрание, Мартин Шулц му споделил, че най-лоша е политиката на празния стол.

"Тогава върнах депутатите в залата ", сподели Борисов и изрази очакване левицата да направи същото.

Но това не се случи. И още на идната заран министър председателят отиде в Народното събрание и се срещна с ПГ на ГЕРБ и персонално с Главчев. Малко по-късно той разгласи, че подава оставка, макар че счита, че е спазил правилника. Правел го като честен акт, с цел да не се нагнетява ситуацията преди Европредседателството.

Макар Главчев да увери, че не е бил притискан от Борисов , импровизирано се заприказва, че е решено той да се отдръпна поради идното тогава посещаване на ръководителя на Европарламента Антонио Таяни. Беше планувано той да приказва в пленарната зала, която можеше да се окаже на половина празна поради неналичието на алените депутати.
Вътрешнополитическата 2107 година приключва със поръчката на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, че на 17 януари 2018 година ще внесат избор на съмнение към държавното управление на тематика "Корупция ". Това се случи на фона на приемането на противоречивия антикорупционен закон (четете по-долу). От ГЕРБ отвърнаха, че това е опит за бойкот тъкмо при започване на Европредседателството.


Историческо другарство с Македония и добър звук с Ердоган


Най-запомнящият се външнополитически ход на Бойко Борисов беше подписването на първия Договор за добросъседство с Македония. На 1 август той беше посрещнат с държавни почести в Скопие и дружно с македонския министър председател Зоран Заев подписаха документа, отлаган с години. С него беше публично прието, че двете страни имат "обща история " - стъпка към понижаване на напрежението.

"Направихме историческа крачка ", съобщи Заев.

На въпрос на македонска журналистка за какво тъкмо Илинден е определен за подписването на контракта, Борисов пък отговори:

"Празниците са общи. Защо да не ги честваме? Да се сбием тогава, в случай че желаете? Ние на Балканите години наред сме правили това. И всички сме велики – Велика България, Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Македония. И от войните я докарахме до такава степен Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място на Европа. Ние с сътрудника желаеме да вървим напред и да достигнем нивата на Германия, Австрия, Франция, Холандия ".

По-късно двете държавни управления затвърдиха положителните си връзки с общо съвещание в Скопие.

През годината Борисов организира и други значими срещи с водачи от района и Европа - Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган и други

Визитата му при турския президент обаче остава най-запомняща се. Премиерът беше признат в новия му замък "Бештепе” в Анкара навръх рождения си ден - 13 юни. И засвидетелства уважително отношение.

"За всички е ясно, че ние сме входът от Азия към Европа. Съседът ни Турция има прогрес и ние би трябвало да създадем тъй че да има естествени връзки ", съобщи тогава Борисов и регистрира ролята на Турция за понижаване на бежанския напън.

"Основните газови коридори минават от Турция и на процедура Европа става подвластна. Длъжни сме да се върнем в играта ", акцентира още той.


Президентът - изтребителите и битката с корупцията

Първата политическа година на президента Румен Радев беше белязана от остро опълчване с ръководещите по две основни тематики - пазаруването на нов изтребител за армията и антикорупционния закон.

Премиерът Борисов непосредствено съобщи, че служебният кабинет, назначен от президента, не е трябвало да предрешава избора на военен изтребител. И се опълчи на Радев, настояващ процедурата да бъде финализирана допустимо най-бързо - че изтребителите не са най-важното нещо.

"До изтребителите ли е опряла сега армията? Първо ни би трябвало сухопътна техника. Такава ни е доктрината. Трябват ни кораби. Всичко това е най-малко 10 милиарда лева Когато поставиш въпроса по този начин: "Йок, незабавно да се платят ", би трябвало да кажеш, в случай че си виновен, от кое място ще отрежеш ", безапелационен бе Борисов, който
акцентира, че трябват пари и за учители, пенсионери, военни, служители на реда...

Създадена беше даже парламентарна комисия, която да проверява избора на марката изтребител. След няколко месеца работа тя реши процедурата да бъде върната и да бъдат включени още веднъж и други участници. Това значи, че процесът на избор ще се забави с още месеци.

Междувременно Радев съобщи, че лобисти желаят дефинитивно да приземят армията.

"Аз не съм лобист ", отвърна министър председателят.

Ябълка на раздора се оказа и прословутият антикорупционен закон . Радев настоя бъдещият антикорупционен орган да може да проверява, както планува проектозаконът на Българска социалистическа партия, и упрекна ръководещите, че залагат на предварителната защита и на пасивни форми за битка с корупцията.

"Отнемането на нелегално добито имущество е наложително, само че безусловно незадоволително изискване за успеваемост. Трябва да има гонене на настоящи и някогашни корупционни действия. Не можем да разчитаме на признания в имуществени заявления да бъдат разкрити схемите и гейтовете ", безапелационен бе той.

Държавният глава поддържа левицата и за това, че не може парламентарното болшинство да излъчва по едно и също време и държавното управление, и управлението на този орган, както предложиха от ГЕРБ. От Българска социалистическа партия упорстваха точно президентът да назначава управлението.

В последна сметка болшинството наложи своите визии и одобри закона, създавайки Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на противозаконното имущество, която ще може да подслушва. Още преди да са гласувани и последните текстове, Румен Радев разгласи, че ще наложи несъгласие, тъй като законът не бори корупцията, само че "може да бъде употребен като бухалка за разправяне с неуместните ".

За свадите към Бойко Борисов и Валери Симеонов - четете в идващите дни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР