Дипломацията за предотвратяване на въоръжен конфликт между НАТО и Русия

...
Дипломацията за предотвратяване на въоръжен конфликт между НАТО и Русия
Коментари Харесай

Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия не е приключила

Дипломацията за попречване на въоръжен спор сред НАТО и Русия не е завършила, тя има своето място. Това съобщи пред военният министър Стефан Янев.

„ Идеята е, че всички старания, в това число на военните органи и въоръжените сили на страните членки от НАТО, са ориентирано точно към това да дадат късмет на дипломацията и да се избегне този вероятен спор “, разяснява той.

По думите му позицията на България във връзка напрежението сред НАТО и Русия би трябвало да пази националния интерес с цялостното схващане на обстановката и на стадия на развиване на българската войска.

„ Позицията ни би трябвало да е съобразена с целия пакет от дипломатически старания, както и с опцията да се укрепят военните сили на България и националния суверенитет. Тя би трябвало да бъде съобразена с разбор на вероятните стопански последствия, в случай че подобен спор се развие в бъдеще време “, добави военният министър.

След съвещанието на съвета по сигурността през вчерашния ден министър председателят Кирил Петков разпореди на министъра на защитата да внесе на днешното съвещание на кабинета план за утвърждение на национална позиция и ограничения за подсилване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската войска и техническото ѝ застраховане.

„ Решението, което ще предложим през днешния ден е точно в този ракурс - българските въоръжени сили да се развиват посредством повече подготовка, повече участия в учения. Това нещо ще стане с стеснен контингент - в порядъка на един батальон и не повече от 1000 души “, изясни той. 

Министерският съвет ще вземе решение за съответни ограничения, за които министър-председателят ще осведоми народните представители на изключително съвещание на Народното събрание, свикано за през днешния ден следобяд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР