Дипломацията е най-важният инструмент, с който следва да се реши

...
Дипломацията е най-важният инструмент, с който следва да се реши
Коментари Харесай

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Дипломацията е най-важният инструмент, с който следва да се реши създалото се напрежение сред Русия и НАТО поради проблема с Украйна . При все това България би трябвало да е подготвена да посрещне провокациите, като по тази причина ще се концентрира върху развиването на боеспособността на личната си войска. Това разяснява пред Българска национална телевизия военният министър Стефан Янев.

" Дипломацията не е завършила. Тя има своето място - концепцията е, че всички старания, включително и на военните органи, са ориентирани точно към това - да дадат късмет за дипломацията, с цел да се избегне този спор ", сподели дой.

" Българската позиция би трябвало да бъде на първо място в отбрана на българския народен интерес с цялостното схващане на обстановката, в която се намираме. И да бъде съобразена в целия този пакет - преди всичко дипломатически старания, на второ място опцията да се укрепят въоръжените сили, надлежно националния ни суверенитет. И на трето място - да се направи разбор на икономическите и обществени последствия, в случай че този спор се развие ", добави Янев. И уточни - точно в тези три насоки се е съсредоточила работата на Съвета по сигурност към Министерски съвет , извършен във вторник, чиито решения следва да бъдат формализирани през днешния ден на държавното съвещание и показани на Народното събрание, който пък следобяд се събира изключително по тематиката.

" Решенията, за които приказваме - употребявайки тази рецесия да използваме опциите й. Тези благоприятни условия са основани на разбор, че качествата на българските въоръжени сили не се развиват задоволително бързо и добре във връзка с тяхната адекватност по това, което имаме сложено като национални задания. Затова и решението, което ще предложим през днешния ден, е точно в този ракурс - да се даде опция българските въоръжени сили да се развиват посредством повече подготовка, повече присъединяване в подобен вид учения, които носят този капацитет, този потенциал ", разясни шефът на военното ведомство.
 Стефан Янев не схваща терзанията от спора НАТО - Русия през днешния ден
Стефан Янев не схваща терзанията от спора НАТО - Русия през днешния ден

Спокойно, като бъде взето решение, ще бъдете осведомени

Към момента се възнамерява лимитирано присъединяване в сходен вид учения - един батальон или към 1000 души. Янев разкри и елементи от срещата си с посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа от преди дни. Двата били разискали задълбочаването на двустранното съдействие, обстановката в Украйна и планът за превъоръжаване на Военновъздушни сили. Тепърва ще се стартира и диалог за закупуването на спомагателни 8 изтребителя F-16, питане за които страната ни насочи предходната година по време на ръководството на служебния кабинет.

" Очакваме през март, най-късно през април този отговор да пристигна. Тогава ше бъде разискван и съгласно опциите, съгласно вероятността, съгласно това дали ще има закъснение на доставката на първите самолети, ще обсъдим и предложим на Народното събрание план за сходен вид решение ", разяснява той . Но не посочи дали цената на възможните спомагателни самолети ще бъде по-ниска - така като с изключение на самите машини имало доста съпътстващи детайли.

Янев преповтори и казаното от Кирил Петков във вторник - самолетите от Испания и Нидерландия, идващи у нас, не са тук изключително, а са по силата на съглашение от преди години и са естествена процедура в границите на НАТО.
 Съветът по сигурност регистрира и икономическите резултати при ескалация в Източна Европа
Съветът по сигурност регистрира и икономическите резултати при ескалация в Източна Европа

Кабинетът чака проектопозиция от Стефан Янев на следващия ден

Основната цел на новата власт в бранш Отбрана - превъзмогване на хроничното недофинансиране и порочните практики за разпределяне на средства. " Трябва да намерим механизъм, по който структуроопределящи планове за рационализация и превъоръжаване да влязат в ръководството на бюджета, както и в капиталова рамка, която да е многогодишна ", уточни военният министър. И акцентира - интензивно се работило а в допълнение финансово стимулиране на военнослужещите, без обаче да влиза в точни числа.

За да преодолее казуса с недокомплекта, мъчещ войската ни от години, през актуалната година ще бъдат оповестени състезания за всички незаети места, а не за 500-1000 такива, каквато е била практиката до момента. " Ако се наемат 1000 души да вземем за пример, още толкоз излизат от армията по естествени аргументи. Проблемът с недокомплекта не е бил решаван редовно до момента ", сподели Стефан Янев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР