Защо някои сикхи призовават за отделна родина в Индия?

...
Дипломатическото напрежение около призивите за отделна родина за сикхите в
Коментари Харесай

Дипломатическото напрежение около призивите за отделна родина за сикхите в Индия ескалира, след като Канада заяви, че разглежда „достоверни обвинения, потенциално свързващи“ индийския щат с убийството на сепаратистки лидер в Британска Колумбия.

Индия отрече обвиненията, описвайки ги като „абсурдни“.

За всеки, който е нов в този дългогодишен спор, ето един кратък поглед към историята и текущия контекст:

Кои са сикхите и къде живеят?

Сикхизмът е една от основните световни религии, основана през 16-ти век в района на Пенджаб в днешна Индия и Пакистан - който беше разделен между двете страни след края на британското управление през 1947.

В света има около 25 милиона сикхи, което ги прави петата по големина религиозна група.

По-голямата част живеят в Индия, където съставляват около 2% от 1,4-милиардното население на страната. Но съществуват и значителни популации от диаспора.

Канада е дом на най-голямото население извън Индия, с около 780 000 сикхи - повече от 2% от населението - докато САЩ и Обединеното кралство са дом на около 500 000, а Австралия - около 200 000.

Защо някои сикхи призовават за отделна нация?

Движението Халистан призовава за независима родина за сикхите в Индия.

Движението беше в своя пик през 80-те години на миналия век в индийския щат Пенджаб, когато районът претърпя поредица от насилствени атаки и смъртни случаи.

То загуби сила, след като индийските въоръжени сили проведоха специални операции срещу движението.

Политиката в съвременния Пенджаб се е отклонила от движението и призивите за независимост не са позиция на мнозинството, според проф. Шрути Капила от университета в Кеймбридж.< /p>

Но привържениците в сикхската диаспора продължават да се застъпват за отделна държава, като призивите за независимост се засилват през последните години.

Защо Халистан е толкова чувствителен за индийското правителство?

Индия категорично се противопостави на движението Халистан. Всички основни политически партии, включително в Пенджаб, заклеймиха насилието и сепаратизма.

Продължителното напрежение беше причината за два от най-противоречивите инциденти в съвременна Индия история – нахлуването в Златния храм и убийството на Индира Ганди.

През юни 1984 г. индийската армия щурмува най-свещеното място за сикхите, за да измести проповедник и дисидент, заемащ комплекса на храма в град Амритсар.

Нападението, което доведе до много смъртни случаи и значителни щети на Златния храм, беше наредено от тогавашния индийски премиер Индира Ганди.

Няколко месеца след операцията Ганди е убита от двама от нейните бодигардове сикхи, което води до четиридневни безредици и обществено насилие.

Хиляди хора бяха убити, повечето от които бяха сикхи. Прогнозите варират от около 3000 загинали до около 17 000.

Халистан е червена линия за Индия, защото белезите от насилието през 80-те години са все още пресни.

Всички политически партии в Индия са обединени в противопоставянето си на независимостта на сикхите, така че индийското правителство може да си позволи да пренебрегне проблема с Халистан в интерес на двустранните дипломатически отношения.< /p>

Кой беше Хардип Сингх Ниджар?

Хардийп Сингх Ниджар беше канадски гражданин, застрелян пред сикхски храм на 18 юни в Канада, на 45 години.

Той е роден в село Бхарсингпур в Джаландхар в Пенджаб и се премества в Канада през 1997 г.

Първо той работи като водопроводчик, а по-късно става виден лидер на сикхите в западна канадска провинция Британска Колумбия.

Индия го определи за терорист през 2020 г. заради предполагаемите му връзки с Khalistan Tiger Force - група, която води кампания за независим Халистан в Пенджаб регион на Индия.

Неговите поддръжници нарекоха тези обвинения „неоснователни“ и казаха, че той е бил обект на заплахи в миналото заради активизма си.

Доклади в индийските медии казват, че той е работил по организирането на неофициален референдум в Индия за независима сикхска държава по време на смъртта си.

Г-н Ниджар е третата видна сикхска фигура, починала неочаквано през последните месеци.

Неразкрито убийство в Канада подхранва разногласия с Индия

Как Индия оказва натиск върху сикхите от диаспората?

На фона на дипломатическото напрежение е нарастващият натиск, който Индия оказва върху правителствата на три държави със значително население от сикхи: Канада, Австралия и Обединеното кралство.

Индийското правителството открито каза, че неуспехът да се справи с това, което то нарича „сикхски екстремизъм“, би било пречка за добрите отношения. Хиндуистки храмове от прохалистански активисти, но нямаше да спре австралийските сикхи да изразяват възгледите си за независима родина.

Канада получи най-откритата критика на Делхи за това, което той вижда като неуспех да се противопостави на прохалистанското движение там. Въпреки че премиерът Джъстин Трюдо каза, че ще спре продължаващото насилие, той също се противопостави на „чуждата намеса“.

В контекста на Обединеното кралство започна спор през март след протести пред Индийската върховна комисия в Лондон, които видяха тълпи да развяват жълти знамена с надпис "Khalistan" и мъж да свали индийското знаме от балкона на първия етаж на сградата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР