Дипломатическите отношения между Гърция и Русия се изостриха, след като

...
Дипломатическите отношения между Гърция и Русия се изостриха, след като
Коментари Харесай

Гърция изгони двама руски дипломати, Русия плаши с ответни мерки

Дипломатическите връзки сред Гърция и Русия се изостриха, откакто южната ни съседка изгони двама съветски дипломата и забрани влизане в Гърция на други двама. Официална Атина ги упреква в интервенция във вътрешните работи на страната и противозаконни дейности против националната сигурност на Гърция, оповестява в. " Катимерини ".

Атина упреква съветските дипломати, че опитвали да се снабдят нелегално с информация и да подкупят гръцки държавни чиновници.

Според високопоставени гръцки дипломатически източници Атина приканва за неотложно експулсиране на двама съветски дипломати, измежду които Виктор Яковлев от съветското посолство, и за експулсирането на още двама.

Същите източници означават, че това става след многочислени координирани старания за разширение на съветското въздействие в Гърция, в това число посредством активността на Императорското православно палестинско общество.

Източниците показват, че Гърция продължава да желае връзки на положително съдействие с Русия и предизвиква другарските връзки сред двата народа, само че допълват, че това е допустимо единствено при ценене суверенитета на всяка от страните.

Според източниците против парично заплащане съветски дипломати са опитвали да придобият въздействие в общини, измежду митрополити в гръцката православна подчиненост, в Света гора. Дипломатическите източници на вестника загатват и старания на Русия да се намеси в сензитивен въпрос, като съглашението сред Гърция и Република Македония за името, и по този метод да засегне отрицателно ролята на Гърция на Балканите.

Руското външно министерство съобщи през днешния ден, че ще предприеме ответни ограничения, откакто Гърция експулсира двама съветски дипломати, оповестиха ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР