Дипломати, представляващи няколко източноевропейски държави в Париж, са направили демарш

...
Дипломати, представляващи няколко източноевропейски държави в Париж, са направили демарш
Коментари Харесай

Няколко държави от Източна Европа са направили демарш заради изявлението на Макрон за гаранции за Русия

Дипломати, представляващи няколко източноевропейски страни в Париж, са създали демарш в понеделник поради неотдавнашните изказвания на президента на Франция Еманюел Макрон по отношение на гаранции за сигурност за Русия в новата европейска архитектура за сигурност, оповестява Reuters , базирайки се на дипломатически източници.

Според събеседниците на организацията представители на Чешката република, както и на Латвия, Литва, Полша, Словакия и Естония са предали в понеделник писмен демарш на Дирекцията за континентална Европа на френското външно министерство. Агенцията обаче разполага с публично удостоверение на тази информация.

Съобщава се, че предходната седмица проектодокументът е бил предаден от представители на Чехия в столиците на други страни от Европейски Съюз. Според Reuters той подлага на критика концепцията за договаряния с Руската федерация по въпросите на европейската сигурност, защото Москва е демонстрирала, че задачата й в този разговор е да раздели и отслаби Европа.

По-рано в изявление за телевизионния канал TF1 след визитата си в Съединени американски щати Макрон съобщи, че бъдещата архитектура на европейската сигурност би трябвало да обезпечи гаранции за Русия. Според него този въпрос ще бъде част от полемиките за мир, тъй че " би трябвало да помислим по какъв начин Франция и Европейски Съюз могат да защитят своите съдружници и в това време да обезпечат на Руската федерация гаранции за сигурност сега, когато се върнат в маса за договаряния “. В същото време Макрон акцентира, че не вижда военни разновидности за разрешаване на украинския спор и сподели, че единственият излаз от тази обстановка е посредством договаряния.

Изявлението на Макрон провокира отрицателни реакции от представители на украинските управляващи, както и в балтийските страни и други европейски страни.

На 5 декември Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел прикани да не се бърза с разискването на гаранции за сигурност на Русия и акцентира, че належащо да се обсъдят на първо място гаранции за сигурност на Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР