Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел се извини днес

...
Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел се извини днес
Коментари Харесай

Дипломат номер едно на ЕС се извини за изказване, в което говори за синдрома Грета

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел се извини през днешния ден поради свое изявление, което бе обвързвано с митингите на младежи, въодушевени от шведската екоактивистка Грета Тунберг  Грета Тунберг Грета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 година е шведска ученичка и климатична и което породи дискусия, предадоха международните организации.

По време на спор в сряда 72-годишният Борел подложи на съществено подозрение уговорката на младежите, мобилизирани от Грета, и сподели, че те не си дават сметка за цената на нужните ограничения, с цел да се спре климатичното стопляне. Тогава Борел загатна за "синдром Грета " по адрес на младите екоактивисти. Той сподели: "Много е хубаво да излизаш и да протестираш против климатичните промени, до момента в който не изискат от теб да допринесеш за заплащане на разноските, които това ще изисква ". После Борел попита: "Бих желал да попитам дали тези младежи си дават сметка какъв брой ще костват тези ограничения ", визирайки цената на ограниченията против световното стопляне.

Зам.-председател на Европейска комисия слага под въпрос цената на напъните за запазване на околната среда

Групата на Зелените в Европейския парламент популяризира фрагмент от видеото с изявлението на Борел и дефинира думите му като неприемливи от страна на представител на Европейски Съюз. Днес в Туитър Борел, който е на посещаване в Съединени американски щати, написа: "Искам да се извиня на всеки, който може да се е почувствал афектиран от моята неуместна отпратка към значимото младежко придвижване, борещо се против климатичните промени ".

Европейската комисия към този момент се дистанцира от полемичното изявление на Борел още през вчерашния ден. Борбата против климатичните промени е приоритет за европейския изпълнителен орган, управляван от Урсула фон дер Лайен, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР