Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и външните министри

...
Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и външните министри
Коментари Харесай

Призив от най-силните в Европа огънят в Либия да бъде прекратен

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел и външните министри на Франция, Германия и Италия приканиха всички страни, воюващи в Либия, неотложно да прекратят военните дейности и да разгласят помирение, съобщи Агенция Франс Прес.
Подписано от висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел и министрите на външните работи на три европейски страни - Жан-Ив Льо Дриан от Франция, Хайко Мас от Германия и Луиджи Ди Майо от Италия изказване приканва " всички либийски и интернационалните страни дейно и неотложно да прекратят всички военни интервенции ", написа БГНЕС.
Европейските министри настояха също по този начин за нуждата " градивно да се включат в договарянията 5 + 5 " на взаимната военна комисия, която оказа помощ на медиатора Кайро за преустановяване на огъня по-рано този месец. В изказването се споделя и, че интернационалните старания би трябвало да включват " изтеглянето на всички задгранични сили, наемници и военна техника, доставени в нарушаване на оръжейното ембарго на Организация на обединените нации от всички райони на Либия ".
Прекратяването на огъня беше подкрепено от маршал Халифа Хафтар и трябваше да влезе в действие в понеделник. Но силите, лоялни на държавното управление на Националното единодушие в Либия (GNA), оповестиха задачата си да завладяват Сирт, родният град на убития деспот Муамар Кадафи.
Съвместното изказване прикани тези, които се бият в Либия, " да се ангажират градивно във всички посоки на вътрешнолибийския разговор, управителен от Организация на обединените нации, с цел да се проправи път за изцяло политическо съглашение в сходство с параметрите, контрактувани в Берлин ".
На 19 януари главните страни, участващи в либийския спор, се договориха в Берлин да зачитат оръжейното ембарго и да престанат да се намесват във вътрешните работи на Либия.
Базираните на изток сили на Хафтар от предходната година се стремят да си върнат контрола над западната част от страната и столицата Триполи. Хафтар е подсилен от Египет, Обединените арабски емирства и Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР