Динята съдържа едва 30 ккал за 100 г, което позволява

...
Динята съдържа едва 30 ккал за 100 г, което позволява
Коментари Харесай

Динята е полезна за очите, кожата, сърцето и ни предпазва от рак

Динята съдържа едвам 30 ккал за 100 г, което разрешава ядене съгласно желанието. Плодът е богат на вода и захари, което го прави съвършен артикул за ободряване в горещините. Под кората му се намират 92% вода, фибри и букет витамини и минерали, които го вършат още по-полезен през летните месеци.
С една порция любеница, която се равнява на към 150 г, си осигуряваме 21% от дневните потребности витамин С,
18% витамин А, 3% от витамините В1, В5 и В6, както и 5% калий и 4% магнезий. В динята се намират и други потребни субстанции като каротини, от които бета-каротин и ликопен, аминокиселината цитрулин и считания за неповторим триптерпеноид – кукурбитацин Е.
Всички тези нутриенти се отличават с антираковата си специализираност. Известно е, че витамин С е със мощен противовъзпалителен резултат и антиоксидант, елиминиращ действието на свободните радикали. Със същите характерности се отличава и кукурбитацинът, който апропо, е особено горчиво вещество повече срещано в краставиците. Има съществени научни данни, че той потиска раковия напредък, както и съответно, че стопира раковите кафези на яйчника ES-2, което прави динята изключително потребна за дамите.
Ликопенът е тип каротеноид, на който динята дължи характерния си вкусен цвят, също прочут с антиканцерогенния си резултат. Има данни, че ликопенът попречва възникването на ракови обединения в храносмилателната система. Той влияе върху инсулин-подобния растежен фактор (IGF), който е обвързван с клетъчното разделяне и изродяване на клетките. Високите равнища
IGF се асоциират с нараснал риск от рак.
Динята е плод на сърцето. Полезните субстанции в
нея намаляват рисковете за сърдечносъдовото здраве и въздействат върху стойностите на артериалното налягане и холестерола в кръвта. Това частично се дължи на оксидантните свойства на ликопена. Но също по този начин и на цитрулина, с помощта на който се покачват равнищата на азотния оксид в организма, в резултат на това се уголемяват кръвоносните съдове и се реализира нормализиране на артериалното налягане.
Свързани публикации.. Динята работи като виагра 0 Динята вместо лекарство против високо кръвно 0 Семките от любеница – магнезиеви бомби 4
Полезни за сърцето са и витамините А, В6, С, магнезият и калият.
Заради противовъзпалителните свойства на нутриентите в динята и най-много поради рядката композиция на витамин С и ликопен –– тя е изключително подобаваща за консумация при съществуване на хронични болести. При опити се намира, че даже и при вреден хранителен режим, който е причина за възникването на възпалителни процеси в организма, посредством консумация на любеница се реализира намаление на С-реактивния протеин, други маркери на възпалението и оксидативния стрес.
Ликопенът евентуално защищава и забавя утежняването на свързаната с остаряването макулна недъгавост, която е причина за утежняване на зрението и слепота измежду възрастните. Има данни и че подкрепя здравето на мозъка и забавя прогресирането на едно от най-сериозните дементивни болести, каквато е заболяването на Алцхаймер.
Ако не приказваме за заболявания, динята е идеалният плод за поддръжка на спортуващи. Цитрулинът в нея понижава мускулната болежка и зарежда с устойчивост по време на подготовка.
Високото наличие на витамин С обезпечава и синтеза на колаген от организма, който е основен за младежкия тип на кожата и здравината на косата. Допълнително за здравия тип на кожата и нейния воден баланс роля играе и намиращия се в динята витамин А, а ликопенът и бета-каротинът от състава ѝ я защищават от слънчево изгаряне.
Богатството от фибри, в композиция с водното ѝ наличие, я вършат уместно средство за поддържане на постоянен корем.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР