Динко Динев е един от най-проспериращите млади български тенисисти. През

...
Динко Динев е един от най-проспериращите млади български тенисисти. През
Коментари Харесай

Младите звезди на България: Динко Динев

Динко Динев е един от най-проспериращите млади български тенисисти. През предходната година той завоюва първата си купа от шампионат на ITF за юноши. Той победи на шампионата от пета категория в Истанбул. През 2019 година завоюва и купата по двойки на шампионата от ITF в Кишинев. През същата година печели и купата по двойки на шампионата от второкласен до 16 година на Тенис Европа, Дема къп. В кариерата си досега има 5 трофеи на сингъл и 11 по двойки от шампионати на Тенис Европа. През 2016 година Държавен първенец до 12 година навън, а през 2018 година е Държавен първенец до 14 година в зала. През 2019 година е Държавен екипен първенец до 16 година с Търговска колегия „ Авеню ". На два пъти е избиран в тимовете на ITF и Тенис Европа. Многократно е бил част от националните тимове на България.

Днес в рубриката „ Младите звезди на България " ще ви представим Динко Динев.

- Разкажи по кое време стартира да тренираш тенис, по какъв начин и кой те възпламени по този спорт?
- Бил съм на към 6 години. Не си припомням доста добре началото, единствено знам, че съм бил доста слаб и непрекъснато болен. Не съм се хранел въобще, с тежка анемия. Тогава са посъветвали родителите ми безусловно да стартира да спортувам нещо. Тъй като майка ми е играла тенис като дете и доста и харесва, е избрала и за мен този спорт. Още от първите тренировки се влюбих в тениса и към този момент това е моя живот. Сега съм здрав и благополучен!

- Кои са треньорите с които си работил и работиш сега?
- Най-дългият интервал от моето развиване е минал в Търговска колегия " Черноморец " - гр. Бургас, с треньор Веселин Мирчев и неговите щерка и син- Теодора и Станимир Мирчеви.

След това известно време упражнявах при моя вуйчо - Слави Делчев в Стара Загора. Той също доста оказа помощ за моето израстване. В момента упражнявам в Търговска колегия " Авеню " - гр. Бургас с треньори Стефан Пантов и Желязко Янев, с помощта и на Пресиан Коев.

Когато съм в София, отивам на националния тенис център, където работя с националните треньори - Тодор Енев и Даниел Ангелов. Там съм доста удовлетворен и от кондиционния треньор Светослав Андонов. Не пропущам опцията да се срещам и със спортния психолог Николай Ганчев и физиотерапевта Павел Цонев.

- През предходната година завоюва първата си купа на сингъл от шампионат на ITF. Труден ли е прехода от шампионатите на Тенис Европа към тези от ITF.
- Не бих споделил, че е сложен преходът от шампионатите на Тенис Европа към тези от ITF до 18 год., само че допускам, че е доста по- сложен преходът от юношеските шампионати на ITF към професионалния тенис.

- Имаш 11 трофеи от шампионати на Тенис Европа, а през предходната година победи и по двойки на шампионат от ITF. Харесва ли ти играта по двойки и какво ти дава?
- Да, обичам двойките, само че ги одобрявам повече за многообразие и като един тип подготовка в спортна атмосфера, където мога да упражнявам разнообразни детайли от играта.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не реализира през 2019-а година?
- Не, не скърбя за нищо. Единствено, че не съумях да взема присъединяване в държавните персонални шампионати до 16 и до 18 год. През лятото поради това, че пътувах с ITF- тима на шампионати в Европа (т.е. по прекрасен повод), а декември поради тежка травма и последвала интервенция на дясната ръка.

- Многократно си бил част от националните тимове на България. Какво е възприятието да играеш за страната си?
- Чувството е друго от всяко друго. Огромна чест и голяма отговорност! Съответно всяка победа е в пъти по-сладка и всяка загуба боли в пъти повече. Обичам отборния дух. Всички сме едно цяло. Безценно е!

- На два пъти беше част от тимовете на Тенис Европа и ITF. Успя ли да извелечеш позитиви от тези участия?
- Разбира се! Изиграх много мачове, натрупах много опит.

- На какви шампионати ще наблегнеш през тази година?
- Тази година ще играя главно шампионати от ITF до 18 год., като ще опитам да изиграя няколко и от календара за мъже.

- Върху какво би трябвало да работиш най-вече?
- Винаги е имало и постоянно ще има върху какво да се работи, само че сега би трябвало да акцентира най-много на физическата си подготовка и на сервиса.

- Имаш ли обичана настилка?
- Най-добре се усещам на хард в зала.

- Какъв е твоя жанр на игра?
- Аз съм нападателен състезател. Не обичам дълги разигравания. Използвам атакуващи удари и обичам играта на мрежата.

- На какво те научи спорта и тениса?
- Разбрах, че зад всеки един триумф се крие ужасно доста труд.

- Имаш ли кумир в тениса?
- Нямам кумир. Харесвам избрани качества в другите играчи.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?
- Обичам игрите на плейстейшън, да се срещам с другари, да се занимавам с 4-годишната ми сестричка и да виждам футбол

- Как успяваш да съчетаваш учебното заведение и тренировките?
- Беше доста мъчно когато ходех постоянно на учебно заведение. Сега отивам на частни уроци в комфортно за мен време.

- Каква е фантазията ти обвързвана с тениса?
- Да вляза в топ 10 ATP.

- Какво си пожелаваш за тази година?
- Искам единствено да съм здрав! Всичко друго е постижимо!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР