Динамиката родител–учител е най-важната за изграждането на здрави връзки на

...
Динамиката родител–учител е най-важната за изграждането на здрави връзки на
Коментари Харесай

Връзката между учител и родител - най-важната за добра образователна среда

Динамиката родител–учител е най-важната за построяването на здрави връзки на ученика и с едната, и с другата група. Балансът сред тези два свята образува вътрешния светоглед на детето и гради основите на това какъв човек ще бъде след време. Но какви са връзките родител–учител в 21 век и какъв брой се е трансформирала връзката сред тях?
Силвия Марушкина – дълготраен учител и сегашен докторант в Бургаски Свободен университет, заключи своя опит, насъбран през годините, с цел да хвърли светлина върху една тематика, на която като че ли не се отделя дължимото внимание. Г-жа Марушкина работи интензивно в посока повишение квалификацията на сътрудници преподаватели и разкри дребна част от своите секрети на един от специфичните уебинари, проведен от издателство Клет България.
 
Къде стартира всичко?
Още в първия образователен ден, където два свята се срещат – този на родители и този на учители, с цел да могат дружно да основат една нова галактика за един дребен човек, който занапред ще построява своя темперамент. Именно по тази причина положителната връзка сред тези две страни в действителност е от главно значение, само че е и един от стълбовете на това по какъв начин детето ще възприема света, какви умения ще развие.
Родителят и учителят са тясно и неразривно свързани и въпреки доста постоянно да не си го признават, те не могат един без различен. “Комуникацията с родителите носи разнообразни характерности и не завършва с края на образователните занятия ”, споделя Силвия Марушкина. Когато децата се приберат вкъщи след образователния ден, уговорките на родителите и на учителите, включително, са все по този начин дейни.
В забързаното всекидневие и в модерната ера госпожа Марушкина счита, че положителната връзка сред тези две групи се крие в няколко доста елементарни стъпки, които всеки преподавател би могъл да предприеме:
Да опознаеш родителите. Както самата тя споделя със смях, това не е нездравото любознание на учителите, а в противен случай – показва желанието и интереса на учителя. Неговият персонален метод, методът да покаже, че всяко едно дете е значимо за него, че той влага част от себе си и е подготвен да помогне за всеки възможен проблем, който едно семейство би имало при развъждането на своето дете.
Да потърсиш съвет. Родителите не са просто хора, които обезпечават дом и средства на детето. Учителят би трябвало доста добре да усеща и схваща връзката в фамилията и да я поддържа. Затова, с цел да помогне на родителите да не изгубват взор от една голяма част от живота на своето дете, до момента в който то е в учебно заведение, е доста значимо учителят да откри метод, по който да ги въвлече в процеса. Изграждането на учебна общественост може да звучи като нещо, което гледаме в сериала “Отчаяни съпруги ”, само че в действителност е значим детайл от връзката родител–учител и оказва помощ на бащите и майките да се усещат част от живота на детето си във всеки един аспект. Надграждайки даже още повече тази тактика, госпожа Марушкина поучава учителите да споделят на ранен стадий проектите си за годината с родителите и дружно да ги обсъдят, като по този начин родителите ще имат опцията да оферират и да вземат участие в образованието на своето дете даже когато физически не са част от процеса в учебно заведение.
Направи си самичък. Знаете ли, че всеки човек отделя доста повече старания и влага в действителност огромен жар в това, което прави, в случай че се усеща същински привързан с процеса. Предложението на госпожа Марушкина е в действителност изобретателно и революционно, само че безспорно работи безотказно.
Представете си да съберете историите на вас и вашето дете, да му позволите да излее своите мечти на лист хартия. По-късно този лист попада в ръцете на госпожа Марушкина, която го преглежда усърдно и връща с корекции и препоръки за корекция. Накрая тя събира модифицираните истории от целия клас и дружно, с малко помощ от страна на родителите, несъмнено, трансформира тези истории в особено пособие, което децата могат да употребяват в часовете си за самоподготовка. А изненадата и насладата от това, че са си го създали сами… надали може да се опише с думи. Трябва да се усети.
Това са единствено дребна част от тактиките, които всеки преподавател може да приложи, с цел да направи връзката с родителите по-гладка и безпроблемна. Факт е, че децата улавят динамичността на взаимоотношенията на своите родители и учители и реакцията им е реципрочна на това, което се случва пред очите им.
За да бъдете и вие част от позитивната страна на монетата, можете да се запознаете с целия уебинар , който ще ви зареди с възторг и нови хрумвания.
 
* Уебинарът е проведен от издателство Клет България в границите на самодейността “Подкрепа на учителя при работа от у дома ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР