Динамиката на световната икономика се забавя, но глобалното развитие на

...
Динамиката на световната икономика се забавя, но глобалното развитие на
Коментари Харесай

Индустрия 4.0 и IoT са във фокуса на EMO Хановер 2019

Динамиката на международната стопанска система се забавя, само че световното развиване на потреблението на металообработващи машини остава устойчиво, обявиха уредниците на панаира

Кристоф Милер, Стефани Меклер и Иван Георгиев приказваха за трендовете в промишлеността, които ще бъдат отразени на ревюто EMO Хановер 2019 (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

CeBIT остана в историята, само че наесен високите технологии още веднъж ще завладяват панаирния град на Хановер. От 16 до 21 септември под мотото „ Smart technologies driving tomorrow’s production! “ (Интелигентни технологии, които ръководят производството на утрешния ден!) ще се организира 22-то издание на ЕМО – водещото международно ревю за металообработващи машини и технологии.

Във фокуса на събитието тази година са най-новите „ умни технологии ” за създаване на умна фабрика и IoT (интернет на нещата) в производството. Според Кристоф Милер, шеф Панаири при VDW (Сдружение на немските производители на металообработващи машини), Франкфурт на Майн, Германия, за построяването на съвременна, умна фабрика решаващо е цялостното създаване на мрежи от хора, съоръжения и бизнес процеси, по цялата верига на добавената стойност.

По думите на Милер, през днешния ден към този момент се влага освен в машини, а се търсят цялостни решения. За задачата в границите на ревюто е плануван и Форум за трендовете на Индустрия 4.0 с лекции и полемики в партньорство със съдружие Софтуер към VDW. Ще бъде показан интерфейсният стандарт umati (universal machine tool interface) за металообработващи машини, който обезпечава неутрално, отворено свързване на машините към ИТ системите.

Специално за предложенията и продуктите по тематиката IoT ще бъде обособена обособена изложбена зона, в която участниците ще могат да показват достиженията си в областта на технологиите за ръководство, софтуера и автоматизацията.
още по тематиката
На тазгодишното ревю за първи път ще бъде връчена и специфична премия „ Цифрови нововъведения в производството “, а наградният фонд е на стойност 10 000 евро.

В дните на панаира посетителите ще могат да видят освен машини, само че и съпътстващо ИТ съоръжение във всички сфери – от планирането, проектирането и дизайна до крайното произвеждане. Все повече промишлености работят с технологии на основата на печата с утайване – така наречен 3D щемпел – в самолетостроенето, автомобилното произвеждане, машиностроенето и здравната техника. Анкета, направена измежду посетителите на ЕМО 2017 е посочила, че една пета от тях се интересуват от машини за 3D щемпел – ето за какво тази година на производителите на триизмерни принтери и съпътстващи консумативи ще бъде отделено особено място.

Изложението в Хановер е ориентирано и към започващите предприятия, тъй като, по думите на Милер, новите компании се нуждаят от пари, опит и контакти с клиенти. По тази причина са поканени за присъединяване както възможни сътрудници на започващите компании, по този начин и евентуални спонсори.

Все по-често се усеща потребността от експерти в промишленостите, по тази причина е планувана самодейност за набиране на нови претенденти. На 17 и 18 септември ще се организира двудневен панаир на кариерата за изложители и клиенти на ЕМО 2019 и с целеви групи университетски фрагменти и експерти с специалности. Планирано е и особено младежко ревю с фокус върху дигитализацията в образованието. Целта е да се увеличи ентусиазма за асимилиране на механически специалности измежду учениците.

Що се отнася до мястото на съответната промишленост в световен аспект, данните сочат, че понижава динамичността в развиването на международния пазар на металорежещите машини. Но въпреки всичко международната стопанска система се развива добре и бележи растеж, който за Азия е 2,6%, в Съединени американски щати е 2,1%, а в Европа – 1,4 на 100. Азия е движещата мощ на международния пазар на металообработващи машини и прави най-големи вложения в бранша.

България също се развива в областта на металообработващите машини и изнася продукция; има мощно натоварени потенциали, само че и място за нови вложения, разясни Милер. Ниската безработица и ниските лихвени проценти са измежду преимуществата на България. По данни на GTAI (Germany Trade&Invest), Брутният вътрешен продукт на страната ни ще се увеличи с 3,7% през актуалната година, което е повече спрямо миналата.

За Европа като цяло икономическите специалисти от Oxford Economics чакат растеж от едвам 1,4 %. Според GTAI, брутните вложения в България ще набъбнат с 6,8% след регистрираните 9% за предходната година. Курсът на напредък се поддържа от вложенията в автомобилната промишленост и нейните снабдители, а по този начин също и машиностроенето.

Важен индикатор за модернизацията на промишлеността е потреблението на металообработващи машини. В България то се прави оценка на 163 милиона евро за предходната година; от тях страната ни внася металообработващи машини за към 130 милиона евро.Германия е най-важният снабдител за страната ни, следвана от Италия, Тайван, Турция и Чехия.

Стефани Меклер, началник „ Гостуващи и взаимни панаири “ при Дойче месе АД Хановер, Германия, уточни, че дигитализацията води до смяна в браншовете, бизнес моделите и индустриалните браншове. Според нея, два са механизмите, които движат бранша – това са Индустрия 4.0 и свързването сред обособените машини и участници в процеса.

Меклер показа, че от няколко месеца към този момент тече подготовката за ЕМО 2020, като ревюто ще си партнира със идващото потомство мобилни оператори. Догодина най-новата 5G технология ще бъде демонстрирана на първото тестово поле в света точно на панаирния терен в Хановер.

До края на март за присъединяване са се записали над 1900 изложители от 46 страни, като от България са декларирали присъединяване три компании – РАИС от Пазарджик, ЗММ България Холдинг, София и ВСК Кентавър от Дряново, заяви Иван Георгиев, представител на Дойче месе АД за България. Миналогодишното издание на ЕМО м Хановер е било посетено от към 300 специалисти от нашата страна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР