Динамиката на социално-политическите процеси в България и по света традиционно

...
Динамиката на социално-политическите процеси в България и по света традиционно
Коментари Харесай

Адв. Методи Лалов за ФАКТИ: България има нужда от решителни политици

Динамиката на социално-политическите процеси в България и по света обичайно е огромна, само че в този момент можем отговорно да кажем, че е свръх такава.

Довчера съществена тематика в българското публично пространство бе даването на военна помощ на Украйна от страна на България, с цел да се защитят украинците от съветската експанзия и в последна сметка да победят тази рискова за човечеството тирания. От късно нощес обаче има леко изместване, тъй като Русия заявява, че стопира да доставя на България природен газ. Очаквано това бе тематиката на деня.

Затова и се наложи със събеседника на ФАКТИ - общинският консултант в Столичния общински съвет и деен държавник адв. Методи Лалов, откакто разговаряхме през вчерашния ден по ред тематики, през днешния ден да допълним диалога си с актуалностите. А точно прекъсването на газа за България от съветска страна и брифинга на Асен Василев и Кирил Петков този следобед, за който те заслужават да бъдат поздравени!

Интервюто ни с адв. Методи Лалов четете в идващите редове:

- Адв. Лалов, от месеци си приказваме, че ръководството е неопитно, прави неточности, само че въпреки всичко не е престъпно. С оглед обаче последните седмици, в които имаше голям брой гафове, стартира ли актуалното ни държавно управление да става нездравословно за България?

- Първо, на същото мнение съм - към момента нямаме данни за престъпно ръководство. Имаме обаче хиляда гафа за тези няколко месеца. Последното, което е меко казано гаф, е неналичието на позиция за предоставяне на оръжия на Украйна. Това е извънреден ценностен проблем, кардинален проблем, обвързван с избора ни да сме част от Европейския съюз и НАТО. Ние в действителност се явяваме Троянски на кон на Русия в Европейски Съюз и НАТО. Липсата на позиция не е просто някакъв проблем, който обединението не може вътрешно да реши, това е въпрос по какъв начин и къде стои България. Кирил Петков като министър-председател и болшинството в Парламента са длъжни да имат ясна позиция по този въпрос и да понесат отговорност за тази позиция. Вместо това ние виждаме извъртане, процедурни хватки, неразглеждане на към този момент импортирани оферти - практики, които наподобяват на ръководството на ГЕРБ. Тоест - щом някой различен е направил предложение, неодобрява се с процедурни хватки, прави се контрапредложение, което да е в омекотен тип или да е някаква разновидност, и всичко това единствено и единствено да не е предлагането на другия. В случая имам предвид импортираното от страна на ГЕРБ в Народното събрание предложение за решение за предоставяне на военна помощ на Украйна, което по принцип намирам за неискрено. Нито това предложение, нито измъченото предложение на " Демократична България " след 60 дни очакване, са прегледани към сегашния миг. За мен това е извънреден проблем.

- Да обобщим мнението Ви с съответен отговор на въпроса ми, стартира ли държавното управление да е нездравословно за България?

- Да. Липсата на позиция за военна помощ за Украйна сигурно вреди на България имиджово.

- Персонално министър председателят Кирил Петков, според мен много се излага в последно време, изключително по тематиката Украйна. Отделно, приказва за единни позиции, за непоклатимост, пази се от публичното мнение със шерване на постове на задгранични политици. В този смисъл, в някои връзки стартира ли той да замязва на Бойко Борисов?

- За страдание стартира. Аз мога да дам и други образци, отвън Вашите. Например визитите по църкви и соченето там на напукани стени, които страната щяла да ремонтира. Също и еднократните надбавки, които се дават на пенсионерите по празниците. Относно стабилността, която споменахте, бих споделил, че няма непоклатимост в границите на недемократично, неправово ръководство. В този смисъл избирам неведнъж избирателен цикъл, в сравнение с непоклатимост на несъответстващо ръководство.

Не знам дали това държание на премиера Петков е в резултат на съветниците към него или е негово персонално решение, само че за жалост започваме да виждаме неща, които 12 години търпяхме и от които си мислехме, че сме се освободили.

Тези дни си разреших да напиша, че няма нищо ужасно в това Кирил Петков да не е министър-председател и това да не събори обединението. Управлението би трябвало да остане, с цел да нямаме такова на ГЕРБ, Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия. Но в случай че министър-председателят е несъответстващ, а той все по-често има такова държание, в последна сметка може да бъде и различен.

- " Продължаваме промяната " действаха като болшинството от 44-ия Парламент - гласоподаваха си почивка, продължаваща доста след Великденските празници и то в подобен спешен, исторически миг от съвремието ни. Има ли нещо, което може да оправдаe тази дълга отмора на народните представители?

- Не, несъмнено. Отговорът се съдържа във Вашия въпрос - в същото време, което е време на рецесии - военна рецесия, икономическа рецесия, финансова рецесия и към момента течащи последствия от здравната рецесия, всеки час работа е от голяма важност. Тези хора си разрешиха в извънпразничните дни да си вземат почивка. Членове на " Продължаваме промяната " ме убеждаваха в правотата си - нямали отпуск, трябвало да почиват и така нататък Да, няма никакво подозрение, че никой няма безгранични благоприятни условия, само че в същото време се изискват изключителни старания. Нали в това ни убеждаваха сегашните ръководещи - че идва смяна, че няма да е като преди, че ще вложат изключителни старания, с цел да се усъвършенства ръководството на страната. След няма и пет месеца ръководство виждаме обаче, че те към този момент са изтощени и им е пристигнало време за отмора тъкмо в миг, който изисква извънредно тежка работа. Несериозно е. Аз съм уверен, че по този метод бягат от решаването на злободневните въпроси, единият от които е точно даването на военна помощ на Украйна. Лутат се и чудят по какъв начин да вземат това решение. А нещата са елементарни - има импортирани проекторешения в Народното събрание, те би трябвало да се насрочат за разглеждане, по-късно всеки народен представител да гласоподава със личната си съвест и по този метод ще покажат позицията си.

Ако обединението ще се поддава на шантажа на Българската социалистическа партия (БСП), че ще изоставен обединението, което съм уверен, че няма да стане - Нинова отвън ръководството е кръгла 0 и тя знае, че това е единственият ѝ късмет да просъществува като водач на смаляващата се партия на статуквото Българска социалистическа партия, то по-добре да няма ръководство. Днес е Украйна, на следващия ден ще е нещо от правосъдната промяна, в други ден ще е нещо от икономическата политика. В последна сметка, кой ръководи - коалиция или Българска социалистическа партия, извивайки ръцете на останалите?

Недопустимо е една партия да заплашва, че ще напусне обединението, в случай че не стане нейното. Или напуща, тъй като не може да остане в това ръководство, или остава и оставя болшинството да реши. Ако на някоя от партиите ѝ е отвратително да бъде част от тази коалиция, просто да напусне. Българска социалистическа партия просто шантажират.

- Да, нормално този, който заплашва, няма никакво желание да извърши опасността си.

- Да, като кучето, което лае, само че в действителност не хапе. Обикновено се подвига звук, тъй като субектът, който заплашва, е изплашен. Решителният човек работи. Впрочем, въпреки и в друг подтекст, казусът с действането се следи и при Кирил Петков. Илюстрация е постът му във Facebook, в който той прикани жителите да дарят една своя заплата за въоръжение на Украйна. Ако би трябвало да направя отпратка към онази фотография на Кирил Петков, в която той държи афиш с надпис: " Мен не ме е боязън ", на мен ми се коства, че господин Петков го е боязън от много неща. Едно от тези неща е да бъде прекомерно малко в политиката. Аз неведнъж съм казвал, че имаме потребност от политици с идея, с правила, такива, които отстояват полезности, без значение дали ще бъдат месец, два или пет в политиката. Не ни трябват такива, които работят за политическото си дългоденствие, лавирайки сред разнообразни позиции, с цел да оцелеят. Това е непоносимо.

- Войната в Украйна и съпътстващите я рецесии изместиха фокуса от промяната в правораздаването. Но въпреки всичко, имаше ли ръководещото болшинство други подходи пред себе си, с цел да стават нещата на законодателно равнище надалеч по-бързо?

- Ще ви върна на предизборната акция през 2021 година. Конкретно " Демократична България " ни уверяваше, че има набор от законопроекти, че има подготвена, написана правосъдна промяна, която единствено би трябвало да бъде гласувана в Народното събрание. Сега, в тези пет месец се оказва, че са основани ред работни групи и занапред се изготвят всякакви законопроекти и документи. Тепърва се избистря какво ще се прави! Единственото несъмнено нещо е закриването на профилираното правораздаване, което всъщност не е промяна, а унищожаване на една институция, което адмирирам. Но до такава степен. Къде са измененията в Закона за правосъдната власт, къде е да вземем за пример премахването на предварителната инспекция от прокуратурата, която извънредно доста бави наказателното следствие? Къде е смяната във връзка с статута на Висшия правосъден съвет (ВСС), къде са опитите да бъде преустановен мандатът на този състав на Висш съдебен съвет? Очевидно и по този въпрос се " тупа топката ", ще изтече мандатът на този Висш правосъден съвет и както нееднократно съм планувал - идва " страхотна " конституционна рецесия, обвързвана със правосъдната власт. Вече близо две години нямаме избор на нови членове на Инспектората към Висш съдебен съвет. Главният контрольор и инспекторите са нелегитимни, просто няма подобен орган в действителност и всичко, което вършат те, е срещу закона. Това става пред очите на в този момент ръководещото болшинство, а не се чува и дума в тази посока.

Има и различен миг. Как да бъдат определени нови членове на Висшия правосъден съвет, откакто по Конституция изборът им става с 2/3 болшинство в Народното събрание?

Няма по какъв начин да пропусна и обстоятелството, че в Конституционния съд стоят две овакантени места от квотата на Парламента.

Пълно крушение. Коалицията била комплицирана. Нали имат съдружно съглашение? Нямаме потребност да губим публично време и сила, в случай че нещо е невероятно. Да се споделя и да се работи отсега нататък. Идеята, че в тази рецесия предварителни избори са неприемливи, тъй като щяло да стане ужасно, не е вярна. Ако ще ни ръководи служебно държавно управление на пропутинския Радев, то каква е разликата, в случай че постоянното държавно управление бъде ръководено действително от Българска социалистическа партия?

- Доста тежка е оценката Ви за протичащото се в правосъдната сфера.

- Няма по какъв начин да е друга, промяната в правораздаването изрично цикли. Има 1000 неща, които би трябвало да се свършат, само че това не се случва. Включително по тематиката, която е значима за мен. Председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов е лице, посочено от Министерство на правораздаването, в публикуван от институцията документ, че е без българско поданство. Тоест ръководителят на Софийски градски съд е назначен в несъгласие със закона. Вече пет месеца министърът на правораздаването Надежда Йорданова не прави нищичко в тази посока и в последна сметка оставя едно такова лице да работи в правосъдната система и то на толкоз значим пост. За този човек има задоволително учредения да считаме, че е човек със зависимости, човек, посочен е в миналото от Движение за права и свободи за член на ЦИК. А знаем къде са подмолните въздействия на Движение за права и свободи - към Путинова Русия. Последователно пиша претенции към Надежда Йорданова да се произнесе по този проблем, да внесе предложение във Висш съдебен съвет за уволнението на Алексей Трифонов, само че не получавам никакъв институционален отговор.

- Към правосъдната промяна аз бих добавил и правосъдния надзор над отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане.

- Да! Дали през Закона за правосъдната власт, дали през Наказателно-процесуалния кодекс, това е безусловно належащо. Разбира се, би трябвало да се внимава, защотo нито съдилищата ще могат като размер да поемат това нещо, нито може би е належащо за всички актове. Но да, това би трябвало да се направи. Някои помним, че една от поръчките беше, че ще се отнеме монополът на прокуратурата по отношение на повдигането на наказателно обвиняване. Този монопол не е лишен досега, а това е главното оръжие на Гешевата прокуратура - да разпъва чадър върху задкулисието, отказвайки по обосновани сигнали, съдържащи задоволително данни за осъществено закононарушение, да образува наказателно произвеждане.

Приемане в Народното събрание на премахването на предварителните инспекции и правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува наказателно произвеждане изисква единствено нормално болшинство. Защо не се направи?! И за какво въобще приказваме за всевъзможни други комплицирани неща, за които са нужни конституционни болшинства?! Впрочем, нали в Народното събрание беше основана комисия, която да стартира да работи за промени в Конституцията? Мисля, че Христо Иванов бе определен за неин ръководител. Да сте чули тази комисия да има съвещание? Аз не съм чул, няма такова.

- Твърди се, че тази краткотрайна комисия не заседава, тъй като опозицията отхвърля да взе участие в нейни съвещания.

- Добре, само че концепцията не е да се отсрочват съвещанията под сурдинка, а да се демонстрира на обществото кой е повода за неслучващата се в съответни аспекти правосъдна промяна. Щом е по този начин, както казвате, значи тази комисия би трябвало да бъде шумно закрита, с цел да се покаже, че има проблем и той се споделя ГЕРБ, тъй като те с държанието си попречват конституционната промяна. Тази връзка от ръководещите не се реализира и обществото остава с убеждението, че е въпрос на време, че още нещо би трябвало да се случи.

Месеците си текат, тези хора получават заплати, а резултатът е безусловно най-малък.

- Пленумът на Висшия правосъден съвет отсрочи разглеждането на настояването за премахване на Иван Гешев от поста основен прокурор за началото на идващия месец. До края на мандата си ли този състав на Висш съдебен съвет ще отсрочва решението по този въпрос?

- Два са разновидностите. Ако, нагледно казано, " тупат топката " до края на мандата си, по този начин ще оставят решаването на този значим въпрос в полето на новия състав на Висш съдебен съвет, който въпреки всичко не знаем какъв ще бъде. Тоест по този начин ще има риск Гешев да попадне " под ударите " на едно друго болшинство. Това обаче е прекомерно малко евентуално.

Другият вид е да " тупат топката " съвсем до края, като директно преди края на своя мандат болшинството във Висш съдебен съвет да отхвърли предлагането на министър Йорданова. Този вид ми се коства по-възможен и по-рационален, в случай че влезем в обувките на играчите от Висшия правосъден съвет.

Гешев няма да бъде обиден сигурно. Това е болшинството, което го избра, това е болшинството, което го бранеше, това е болшинство, което е подвластно от Гешев и е плахо. За страдание огромна част от сегашния състав на Висш съдебен съвет са и некадърни магистрати. Поради това Гешев е недостижим сега. Аз съм сигурен, че и Йорданова го знае, знае го и Христо Иванов, и останалите. Играе се спектакъл - ще кажат, че са създали всичко допустимо, само че в последна сметка нищо не е станало или е станало в дребна степен.

Тук отново ще кажа, че ни трябват политици, които са решителни - в случай че би трябвало да се провокира още рецесия - политическа и социална, с цел да узрее това общество, че ситуацията е нетърпимо, да, тези политици би трябвало да са катализатор на това нещо. Нямаме потребност непоклатимост, която да крепи статуквото и да получаваме още от същото. Напоследък се пробват да ни убедят в противоположното - " стабилността на първо място ". Стига! Обществото съумява да действа макар тази корумпирана и пречеща на бизнеса и жителите страна.

- Връщам Ви на Висш съдебен съвет. Щеше ли в последна сметка да е по-добре, в случай че първо бе заменен съставът на Висшия правосъден съвет и след това при новоизбрания да се внесе настояването за премахване на Иван Гешев?

- Управляващите знаеха, че това е доста мъчно и граничи със засягане на демократични правила. Прекратяването на конституционни открити мандати на държавни органи не се утвърждава от правния ред и от Европа. Това е обикновено, това е отбрана, тъй като да вземем за пример на следващия ден може да се върне Борисов и да смени и новия състав на Висш съдебен съвет.

Този миг трябваше да бъде авансово артикулиран - да обяснят на обществото защо става на въпрос. Защото когато в една предизборна акция се премълчават истини за да се завоюват няколко хиляди гласа повече, цената по-късно е голяма за обществото и загубата на гласове е в пъти повече за политическата мощ, която е премълчавала истината.

От друга страна обаче нямаме и задоволително сигнали за политическа воля. Защо - тъй като от гражданско съдружие БОЕЦ доста пъти призоваваха Народното събрание да смъкна доверието си от членовете във Висш съдебен съвет, определени от него. Същото важи и във връзка с подвластните от статуквото инспектори, които, откакто е изминал мандатът им, нямат законово съображение да са на работните си места. Няма никакви дейности в тази посока! Управляващите са наблюдаващи на това, което се случва в правосъдната система. Това не е съществено.

- Какво се случва в Столичния общински съвет по въпроса за демонтажа на Монумента на окупационната алена войска (МОЧА), намиращ се в центъра на София?

- Нищо не се случва. ГЕРБ, дружно с Българска социалистическа партия, пазят МОЧА от това да бъде демонтиран. " Демократична България " и аз, като член тогава на тази група, внесохме преди повече от 2 години отчет за демонтирането на този паметник и той още не е прегледан. Оправданието е, че се чака някакво мнение от Министерство на културата. Ако това е по този начин, Министерство на културата от чие болшинство е? Какво чакат още? Министърът беше споделил, че по-скоро не бил за демонтирането на този монумент. Аз неотдавна внесох втори отчет, който касае покриването на монумента с непрозрачна материя, с цел да не стърчи този неприличен знак в центъра на София, само че, несъмнено, той също не е прегледан от болшинството.

ГЕРБ поддържат " Коалицията на софрата " - по този начин назовавам обединението в Столичния общински съвет. Те даже да желаят да махнат този монумент, няма да го създадат, с цел да не разсърдят Българска социалистическа партия. ГЕРБ и Българска социалистическа партия дружно са част от упоменатата коалиция и играят избрани игри - когато да вземем за пример се гласоподават членове на комисии, членове на фондове, където се получават хиляди левове месечно, членове на работни групи. Всичко това има цена - тази цена е " ти на мен, аз на теб ". Очевидно въпросният монумент е една от разменните монети, с цел да се печели по избрани въпроси благоразположението на групата на Българска социалистическа партия, която има 15 членове.

Общинският съвет безусловно действа по остарелия метод, по метода, който Борисов наложи. Имаме и безобразната Фандъкова, която става все по-арогантна в дейностите си. И тук обръщам внимание на нещо доста значимо, което е отпратка към законодателя. За всеки ден веселба от страна на ръководещите да трансформират избрани закони - да вземем за пример Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, законите за общинската благосъстоятелност и изобщо всеки закон, който касае локалното самоуправление, Фандъкова към този момент се извинява с новото ръководство. Нулира се отговорността на това дългогодишно ръководство на ГЕРБ и отговорните да не се случват нещата към този момент са новите ръководещи. Тези хора не проявят предвидливост. В никакъв случай не под паника, само че трябваше да се работи на свръх бързи обороти, с цел да понесат старите ръководещи отговорност. Това обаче не се случва. И освен - оправдават ги и им дават опция да ги сочат с пръст, че най-малкото не се по-добри от тях, тъй като не са създали нищо друго.

- Като споменавате старите ръководещи, подозирате ли, че е допустимо те да се завърнат на върха на изпълнителната власт, както и в законодателната като болшинство?

- Никак не ми се желае. Всъщност аз не виждам изключително да са си тръгвали. Вижте единствено по какъв начин работи Министерство на вътрешните работи. Какво направи Министерство на вътрешните работи с ареста на Борисов?! Направи една шумна акция по Цветановски, която е очевидно незаконосъобразна и съдът я разгласи за такава. Това не е ли Министерство на вътрешните работи на ГЕРБ?

Също по този начин, къде ни е променената администрация? Преди десетина дни бях на гише в столичния регион " Средец ", който се ръководи от кмета Трайчо Трайков (б.р. от " Демократична България " ). Там ми отхвърлиха да одобряват документ. Всеки документ би трябвало да бъде признат и прегледан от администрацията. А отношението е брутално, неуважително.

Никаква смяна няма към момента. Знам, че тя не може да стане за пет месеца, само че когато си заявявал, че ще реализираш бърза смяна, желая да виждам дейности в тази посока. А не министър-председателят да се разхожда по църкви и впрочем. Гафовете са големи. Имаме авиолиния до Северна Македония, по която няма пасажери. Нима индивидът с бизнес нюха не знаеше, че това ще бъде по този начин? Да, някои политически дейности имат символно значение, само че не и това. Сега ще води държавното управление на екскурзия в Киев, с цел да видели какво е ситуацията. И с невъоръжено око се вижда какво се случва в Украйна, само че с цел да бяга от отговорност, Кирил Петков пробва да се прави на забавен, прилагайки някакви бизнес похвати. Трябва на всички да им е ясно, че ръководството на страна е доста по-различно от занимаването с бизнес.

- Коментарът Ви по два въпроса - прекъсването на потока от природен газ към България от страна на Русия и реакцията по отношение на това и по други тематики от страна на финансовия министър Асен Василев и премиера Кирил Петков по-рано през днешния ден?

Ще отговоря в обратна посока по поставените от Вас тематики. Днешното държание на Асен Василев и Кирил Петков чакам от първия ден на това ръководство. Така се отстоява българският народен интерес. Асен Василев артикулира извънредно тъкмо тематиките за войната в Украйна, водена от агресора Русия, газовите доставки, Митрофанова, ръководещата коалиция и постави на местата им президента Румен Радев и Корнелия Нинова.

Относно прекъсването на природния газ към България от съветска страна, мога да обобщя по този начин: Путин дегазифицира България. Правителството ни е на ход, време е за смели решения!

По тематиката чакам също по този начин Бойко Борисов да изясни какво стана с неведнъж оповестената от него газова диверсификация и енергийна самостоятелност на България от Русия. Не знам какво тъкмо ще изясни обаче, тъй като такава явно няма и той е излъгал за следващ път.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР