Динамиката на политическите процеси, разминаването между Дондуков1 и Дондуков2 ,

...
Динамиката на политическите процеси, разминаването между Дондуков1 и Дондуков2 ,
Коментари Харесай

Георги Киряков пред Lupa.bg: Предсрочни избори няма да има тази година

Динамиката на политическите процеси, разминаването сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2, внезапните ходове на новата власт предизвикат доста въпроси за конфликтите на политическата сцена и в това число дали е допустимо да има нови предварителни избори. За позиция по горещите тематики потърсихме политолога Георги Киряков.

-Г-н Киряков, много мнения провокира напрежението сред премиера Кирил Петков и президента Румен Радев. След забележката от " Дондуков " 2 за визитата на премиера в СМ, се стигна и до остри реплики след промяната на борда на „ Булгаргаз”. Това равноправност на Петков ли е или разминаване на ползи?

-Това е равноправност, не е никакъв опит за набъркване в ползи и беше безусловно предвидимо. Казвал съм го още при започване на мандата - че рано или късно ще се стигне до подобен вид искане на равноправност от страна на Кирил Петков. Ясно е - властта е в Министерския съвет, не е в президентството. Където е властта, натам ще тегли каруцата на държавното ръководство. Няма по какъв начин в една институция, в която има доста малко пълномощия, въпреки и огромна легитимност през избора на обществото, да се чака от нея да е главен движещ фактор в българската политика. Имаме също така четирипартийна коалиция, където има разнообразни ползи.

Президентът не е част от тази 4-партийна коалиция, колкото и да му се желае. И по тази причина пораждат тези проблеми сред президентството и Министерски съвет и президента и Кирил Петков.

Да, преекспонира се това напрежение и опозицията има безспорна полза от това. Защото фокусът на внимание не е върху тях и техните проблеми, а проблемите вътре в един нежен баланс измежду силите, които желаеха тази съпротива да остане такава дълго време и да не допира власт. Но това беше предвидимо.

- Какво очаквате вследствие на новия лъх в връзките сред „ Дондуков” 1 и „ Дондуков” 2? Защото в очите на доста гласоподаватели, младият Петков наподобява непризнателен, че е не запомнил кой е бил трамплинът му за огромната политика и надали не се афишира против своя политически основател.

- Голям политик не го направи президентът, направиха го гласоподавателите. Тези, които дадоха на " Продължаваме промяната " да бъдат първа мощ и да сформират държавно управление. Президентът не е избирал персонално и своеволно Кирил Петков. Да, оказа помощ, като го направи министър. Да, през това че бе министър натрупа сериозен политически дял и в случай че не беше натрупал този сериозен дял, мъчно можем да мислим, че щеше да бъде някаква фигура. Разбира се, с помощта на негови персонални качества оттатък това, което президентът е правил и желанието на доста хора за смяна.

Бих споделил, че Петков е попаднал на точното време и място. Но дали това ще е Кирил Петков ли Петко Кирилов няма никакво значение. Просто обществото имаше такива упования, търсеше се фигура, която трябваше да се осъществят настройките на огромна част от хората. Или в действителност на дребна част, тъй като една огромна група въобще не гласоподава, а друга избира статуквото и си гласоподава за ГЕРБ. Има си и една такава, която избира такава партия като „ Възраждане” и всички останали, които съумяха да скалъпят тази 4-партийна коалиция.

Що се отнася до тази коалиция - тя има мандат, даден от обществото. Мандатът е 4 години и оттук насетне не зависи нито от опозицията, нито от президента, нито от който и да е. Зависи от Конституцията и от тези 4 партии какъв брой време ще останат на власт. Ако има търкания сред тях, тогава можем да мислим към този момент, че мандатът на това ръководство ще бъде къс.

- Но Петков в една по-крайна фаза на равноправност няма ли да си скрои капан, като настрои недолюбващите го гласоподаватели, а и симпатизанти против себе си?. които го поясняват като непризнателен. Все отново президентът се трансформира в знак на смяната - пионерът, който отвори новата страница на смяната.

- Ами като ги настрои против себе си, ще има последващи избори на които хората ще кажат мнението си по този въпрос. Т.е. или ще му гласоподават ново доверие, само че съгласно софийските изследвания Политическа партия е първа мощ и има към момента доверието на хората.

От друга страна естествено е, че опозицията и всевъзможни сили в българската политика ще се пробват да основават илюзията за сериозен срив и че в действителност това не е предстоящата смяна. Но всичко зависи от четирипартийната коалиция, връзките вътре сред тези партии и от мандата, който хората ще дадат, в случай че има предварителни избори.

- Как ви наподобяват ходовете на държавното управление - като стартираме от измененията в „ Булгаргаз”, стъпките в правосъдната промяна и последните събития? Точни ли са дейностите на новата власт, или се усеща колебливост, боязън, неумелост? Някои даже оповестиха, че Петков прави нещата прекомерно лековато.

- Ходовете демонстрират увереност и смяна, само че демонстрират и неумелост в следването на демократични практики и в притежаването на либерален инстинкт. Ами това е законовата рамка, това са хората, с които разполагаме, това е административният потенциал на страната.

Не може да се пренебрегне и факторът задкулисие и явно че не става въпрос за задкулисието, застанало зад предходните ръководещи. Но отново става въпрос за ползи, пробутване на лобистки практики, закони и пробутване на хора в това число, които да заемат основни места. Това е пагубно за страната и не е проблем занапред. От доста години е и ще продължи да съществува, без значение дали отпред на страната е Кирил Петков или Петко Кирилов, или Асен Василев.

- ГЕРБ са много настъпателни, въпреки че се обявиха като смирена съпротива. Използват всеки вероятен миг, с цел да показват, че те са постоянните, знаещите, хиперактивни са. Стараят се да излъчват сигурност, като внушават, че ръководещите се клатушкат, вършат неверни стъпки и изпускат кормилото.

- Тук Политическа партия би трябвало да показват опция, че могат да ръководят, без значение какво споделят от опозицията.

ГЕРБ са доста малко слушани и ще продължат да са доста малко слушани от обществото. Т.е. ухото на обществото ще бъде запушено за дълго за това, което се приказва от там. А казусът е отпушеното ухо дали ще чува добре посланията, които се насочат от Политическа партия. Ако и там се види нещо, което не се е харесало, ще се запуши и другото ухо и ще стартира да се оглежда и ослушва народът отново за нови играчи. Което беше обещано като анонс - към нова лява партия, организация на президента и някакви нереализирали се от смяната хора. Т.е. има подготвеност някой някъде да се появи като 5-то асо от ръкава и да надцака системата.

- А какви са упованията Ви за ръководещата коалиция? Защото прозира недоволството на Демократична България в съдействието си с Политическа партия и настройката на мнозина от хората на Христо Иванов и ген. Атанасов, че нещата не вървят както би трябвало и че е време да се слагат условия.

- „ Демократична България” през цялото време не са удовлетворени. Самият факт, че Христо Иванов и ген. Атанасов, като се изключи Борислав Сандов и „ Зелените”, отхвърлиха да вземат участие в ръководството под каквато и да е форма, си беше явен сигнал, че има някакъв фундаментален раздор и проблем в съдружните връзки и ще има. Обаче какво ги споява е ясно- опцията Бойко Борисов да се върне като първа политическа мощ, което не значи, че ще се върне като министър председател. Но ще е задоволително тежко за страната ГЕРБ да са първи, а Бойко да твърди, че ги бие наред. Това ще е сигнал към гласоподавателите, че е допустимо връщане на наклонността, което няма да е добър сигнал за смяна

- Споделяте ли позицията на Христо Иванов, който съобщи в прав текст на Конференцията на Демократична България, че следващата година отново се задават предварителни избори?

- Догодина ще има локални избори. Но и моята прогноза беше, че след локалните избори може да има парламентарни. Но концепцията беше до тогава да се случат най-важните неща на страната, които явно не могат да се случат или стават по метод, който Демократична България не харесва.

Но отново споделям - заварката не е желанието да се реализира някакъв сериозен пробив в ръководството на страната и да се промени напълно курса и метода на мислене. Най-важната причина е да не се допусне връщане на Бойко Борисов.

- Предстои избор на водач на ДСБ тази събота. Има ли действителен късмет ген. Атанасов да бъде заменен? Ето, зам.-лидерката Цецка Бачкова влезе самоуверено в надпреварата. И в случай че има нов водач, ще има ли промени в връзките ДСБ-ДаБг?

- Там са много-много комплицирани динамичностите и връзките измежду тези партии, и то измежду техните фенове и последователи, тъй че мъчно може да се предвижда. Виждате, те през годините се събират и разделят. Разделят се, провалят се, съберат се…

Събират се, скарат се, разделят се и пак….Тази динамичност е ужасяваща за тези партии и тя ги докара до положението, в което се намират. Имаше някакъв напредък, само че той беше преходен, той не беше поради техните умения и качества. Беше поради елементарната електорална обстановка. И като се появиха Политическа партия и Кирил Петков и се спихнаха. Може да се каже, че Атанасов е най-неподходящият човек за водач на тая партия.

-Предстои да забележим. Но да се върнем на значимата тематика - в действителност ли е действително да има предварителни избори скоро?

- През тази година не. Първо, тъй като много сериозен дълг ще бъде изтеглен. Т.е. ще бъде туширано напрежението в обществото с пари - със запълване на устите с пари.

Това е ситуацията. Тази година е закрепена, казусът е другата година.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР