Динамично променящата се ситуация, свързана с корона вируса, изисква строги

...
Динамично променящата се ситуация, свързана с корона вируса, изисква строги
Коментари Харесай

Новият Закон за извънредното положение – какво означава той за бизнеса и хората


Динамично изменящата се обстановка, обвързвана с корона вируса, изисква строги ограничения за запазване на публичното здраве, които да ни предпазят от директната физическа опасност на COVID-19. Тези ограничения неизбежно въздействат с още по-голяма мощ и на стопанската система. В тази връзка, Народното събрание прие Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, в който са написани следните промени в интервала на изключителното състояние:
За компаниите
До 30 юни 2020 г. се удължават периодите за/на:

- подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци;

- внасяне на дължимия корпоративен налог по годишната декларация;

- обявление и внасяне на налога върху разноските по ЗКПО;

- обявление и внасяне на налога върху приходите на бюджетните предприятия;

- обявление и внасяне на налога върху приходите от помощни и спомагателни действия по смисъла на Закона за хазарта;

- обявление и внасяне на налога върху активността от опериране на кораби;

- подаване на годишния доклад за активността.

През 2020 година задължените по ЗКПО лица вършат предплатени вноски на база прогнозната данъчна облага за 2020 година. Сроковете за внасяне на предплатените вноски за 2020 година са следните:

Месечните предплатени вноски за първото тримесечие (януари, февруари и март) на 2020 година се внасят до 15 април 2020 година, а за месеците от април до декември в срок до 15 число на месеца, за който се отнасят. Тримесечните предплатени вноски за първото и второто тримесечие на 2020 година се внасят до 15 число на месеца, идващ тримесечието, респ. 15 април и 15 юли 2020 година, а за третото тримесечие – в срок до 15 декември. За четвъртото тримесечие не се прави тримесечна предплатена вноска.

Годишните финансови доклади, консолидираните финансови доклади и  годишните отчети по глава седма от Закона за счетоводството за 2019 година се разгласяват в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, както следва:

До 30 септември 2020 година - всички търговци, включително едноличните търговци, които подлежат на наложителен финансов одит и всички юридически лица с нестопанска цел, пререгистрирани в Търговския указател до 31 май 2020 год. Останалите предприятия – посредством икономическо издание или посредством интернет (чл. 38, алинея 1, т. 1, 2 и 3 от ЗСч, Дъждовни води бр. 28/2020 г.).

До 30 юни 2020 г. всички предприятия, които не са осъществявали активност през 2019 год. (чл. 38, алинея 9, т. 2 от ЗСч, Дъждовни води бр. 28/2020 г.).

 
За жителите
До 30 юни 2020 г. се удължава срокът за подаване на годишната декларация за облагане на приходите на физическите лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, активност като аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци, както и за внасяне на дължимия от тези лица налог по декларацията.

До 31 май 2020 г. се удължава срокът за прилагане на 5 % отстъпка от дължимия налог за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на приходите на физическите лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, както и аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци.

Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на налога по декларацията остава неизменен – 30 април 2020 г. Срокът за прилагане на 5 % отстъпка от налога за довнасяне е 31.03.2020 година

 
За жители и компании
До 30 юни 2020 г. се удължава срокът за прилагане на 5 % отстъпка от дължимите от физически и юридически лица налог върху недвижимите парцели и налог върху транспортните средства при изискване, че данъкът за цялата година се заплати в този период.

Спира насилственото изпълнение по ДОПК по време на деяние на изключителното състояние, като за интервала на прекъсването се начисляват лихви. Може да се прави застраховане на отговорностите и систематизиране на суми по изпълнителни каузи. По искане на длъжниците обществените реализатори може да правят осъществяване върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени полезности в трезори и наличието в сейфове. Няма да се организират обществени търгове и няма да се прави въвод във притежание.

По време на изключителното положение не се образуват изпълнителни дела от обществените реализатори на Национална агенция за приходите с изключение на в изключително значими случаи. 
 

Други промени*
 

► Спират да текат процесуалните периоди по правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства, както и плануваните в нормативен акт давностни и преклузивни периоди, с приключването на които се погасяват или приключват права или се пораждат отговорности за жителите.
 

► Удължават се с един месец, считано от анулацията на изключителното състояние, периодите, които изтичат по време на изключителното състояние и са свързани с практикуване на права или осъществяване на отговорности на жители. Това не се ползва за периоди по данъчни закони като се изключи гореспоменатите.
 

► За периода на оповестеното изключително състояние 5-годишният давностен период за налози стопира да тече, а безспорната 10-годишна отминалост не се ползва. Спирането на отминалостта има разнообразни проявления за разнообразни случаи – да вземем за пример, когато изискуем налози или когато търсим надвнесени такива.
 

► За първите 3 месеца от оповестеното изключително състояние, Национален осигурителен институт ще изплаща 60% от осигурителния приход, само че единствено на работодатели, избрани със заповед на Министерски съвет.
 

► Агенция „ Митници “може безплатно да дава арестувани, отнети или изоставени артикули на лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и така нататък за отбраната на живота и здравето на жителите. Това се ползва и за даване на етилов алкохол на лечебни заведения и други за стерилизация. Предоставените артикули се освобождават от данък.

 

► Валидността на персоналните документи на български жители, както и на документите за дълготрайно и непрекъснато престояване, изтичащи в интервала от 13 март до 31 октомври 2020 година, се удължава със 6 месеца. Документите ще имат годност единствено на територията на България.
 

► Срокът за удължение на разрешенията за дълготрайно престояване на чужденци, чиито позволения изтичат по време на изключителното състояние, е 14 дни след анулацията му. Чужденци с позволения за дълготрайно престояване, които изтичат по време на изключителното състояние, могат да влязат в България в 14-дневен период след анулацията му без виза.

Ако имаш оферти за спомагателни ограничения за стимулиране на стопанската система - изпрати ни ги тук

*Благодарим на нашите сътрудници от EY България и пресцентъра на Министерство на финансите и за показаната информация
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР