Динамична е ситуацията с настъпването на грипа в страната. В

...
Динамична е ситуацията с настъпването на грипа в страната. В
Коментари Харесай

Как да разберем дали можем да преборим сами грипа или е нужен лекар?

Динамична е обстановката с настъпването на грипа в страната. В няколко области към този момент е оповестена грипна зараза , само че картината се трансформира всеки ден и по този начин ще е до началото на месец февруари, когато вирусът затихва. Според епидемиолози неговият пик е от средата на януари до първата седмица на февруари . За поредна година няма национална противогрипна здравна тактика във връзка с болестта, която да осведоми и насочва хората в вярната посоа на лекуване, твърди доктор Светозар Сардовски от Медицински център „ Аргомедика “ в София.
Кардиологът има изследвания и изявления по тематиката и всяка година се пробва да помогне посредством своите препоръки. Те се основават на потвърдени научни и медицински данни. Преди време неговия апел: „ Няма потребност да ходите и на доктор при грип “ провокира дискусия. Лекарят обаче разяснява кои са тъкмо случаите, при които да се посещава и при кои да не се посещават кабинетите на експертите. За Actualno.com доктор Сардовски сподели още: „ Ако ненадейно и бързо се появи композиция от настинка с висока температура над 38 градуса, болки в цялото тяло в това число в очите, главоболие, разбиране до тежка уязвимост и кашлица и е зима, съвсем е несъмнено, че това е грип. Ако можете да ходите някъде е единствено до аптеката с цел да си вземете противогрипно средство Тамифлу или Реленца. Това са единствените противогрипни препарати на пазара . Самоизолирайте се от контакти, най- малко с лицева маска, с цел да не болестите другите. Лечението е най-ефективно, в случай че стартира до 48-мия час, като по-късно резултатът спада доста, до неналичието му след пет дни, когато към този момент може да настъпят затруднения “.
Специалистът прибавя още, че има случаи при които наложително би трябвало да се отиде на доктор : “ Алармиращите недоволства са зной и учестено дишане, гръдна болежка, комплицираност, тежко повръщане и/или диария с неспособност за вдишване на течности, обновяване на признаците след в началото усъвършенстване. И запомнете, че грипът не е безвредна простуда. Средно 10% от популацията се разболява, с немалка смъртност, която е приблизително 15 (10-20) души на 100 000 души население, или 1,5 на 1000 болни. Най-опасен е за децата до 5 години, възрастните над 65 години и всички със значими хронични болести - сърдечно-съдови, белодробни, диабет и други, които обаче, наложително е трябвало да се имунизират. Тези, които не са се ваксинирали и са с висок риск от заразяване или в непосредствен контакт с заболели, за предотвратяване може да вземат по 1 таблетка тамифлу дневно за 10дни в пика на епидемията, да мият на ръцете си, да носят маски в публичния превоз и на други места, където има доста хора “.
Лекарят е на мнение, че в случай че има национална тактика обвързвана с грипа, може се избегне ненужното самолекуване и лекуване с сякаш безвредни, само че в действителност надалеч по-опасни комбинации от най-различни симптоматични лекарства, добавки и антибиотици изписвани и от здравни експерти. Те нямат никакво деяние при неусложнен грип, в случай че е подобен в самото начало. Противовирусните препарати към този момент са най-ефективните и единствените за директна битка против грипния вирус.Те потвърдено форсират времето до клинично облекчение на признаците, понижават риска от затруднения на долните дихателни пътища и хоспитализациите. Наличието на национална тактика ще понижи разпространяването и заразяемостта от грип, счита доктор Сардовски.
Съветите си лекарят приключва с думите „ Бъдете здрави, само че и по-мъдри “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР