Димо Василев Димов[1] е български цигулар, камерен музикант, музикален педагог,

...
Димо Василев Димов[1] е български цигулар, камерен музикант, музикален педагог,
Коментари Харесай

Роден е Димо Димов, български цигулар

Димо Василев Димов[1] е български цигулар, камерен музикант, музикален възпитател, народен представител, дипломат в Дания (2001 – 2005) и министър на културата (1990 – 1991). Професор по камерна музика в Националната музикална академия.
Произход и обучение
Роден е на 10 февруари 1938 година в Любимец, България. Завършва Консерваторията в София и още като студент през 1956 година основава квартет Димов, струнен квартет с първичен състав цигуларят Александър Томов, виолистът Димитър Чиликов и челистът Димитър Козев[3].
Професионална кариера
През 1984 година основава созополските Празници на изкуствата „ Аполония “ и основава Академията за изкуства „ Аполония “, по-късно трансформирала се във фондация „ Аполония “. В интервала 1987 – 1989 година е ректор на Музикалната академия. Министър на културата е в постоянното държавно управление на Андрей Луканов и в държавното управление на Димитър Попов.
През 1982 година е вербуван за сътрудник от отдел „ Задгранични паспорти “ на Държавна сигурност с псевдоним Дангов. Снет е от настоящ действен доклад през 1986 година
Избран е за народен представител в 38-ото национално заседание и член на Евролевицата. От 2001 до 2007 година е професор в Музикалната академия.
Изнася концерти на доста места по света, взе участие в музикални фестивали, има записани над 80 грамофонни плочи и е почетен с разнообразни награди, сред които медал „ Стара планина “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР