Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази

...
Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази
Коментари Харесай

Рекорден брой щъркелчета в гнездо в село Великан

Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази година сложиха връх с броя на своите дребни – цели седем! Това е рекорден за страната брой щъркелчета, излюпени в едно гнездо от една двойка, оповестяват от Българско сдружение за отбрана на птиците.
Информацията за неповторимото семейство пристигна от локални хора в селото, които всяка година осведомят Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) за най-известните пернати жители на с. Великан. По техни данни тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от нормално. По време на мътенето различен мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото. Семейството съумява да прогони натрапника, само че по време на борбата женската оставя яйцата за към час, което е сериозно в интервала на мътене. Въпреки това дребните се излюпват и изумяват селото със своята бройка.
Най-често щъркелите снасят сред две и четири яйца, като има наблюдения и на шест дребни в едно гнездо. Цифрата от седем обаче е изключителна необичайност и до момента не е имало сигурни данни за сходен случай в страната.
Седемте щъркелчета са на възраст към месец и половина и след две седмици ще стартират първите им опити за хвърчене.
В село Великан Йовчо Делчев и Александър Александров са хората, които не престават да следят многочисленото щъркелово семейство и да наблюдават ориста му. Те слагат и изкуствени платформи за привличане на други фамилии щъркели в селото.
Припомняме, че всеки може да следи онлайн друго известно семейство щъркели в YouTube канала на Българско дружество за защита на птиците Live stream.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР