Димитрис Хронопулос е новият посланик на Гърция в България, става

...
Димитрис Хронопулос е новият посланик на Гърция в България, става
Коментари Харесай

Нов посланик ще представлява Гърция в България

Димитрис Хронопулос е новият дипломат на Гърция в България, излиза наяве от страницата на посолството.

Дипломатът е роден в Атина през 1957 година. Завършил е право в Университета в Атина.

Той е женен и има двама сина.

Хронопулос ще смени на поста Григориос Василоконстандакис. Президентът Румен Радев награди дипломат Григориос Василоконстандакис с най-високото държавно отличие на страната, медал "Стара планина " първа степен за приноса му за развиването на гръцко-българските връзки. Както българският президент, по този начин и дипломат Василоконстандакис, акцентираха стратегическото партньорство и отличното равнище на двустранното съдействие сред Гърция и България.

По мотив окончателното му тръгване от страната, гръцкият дипломат Григориос Василоконстандакис бе признат и от министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, с която разиска положението на гръцко-българските връзки и редица тематики от съвместен интерес.

В интервала сред януари и юни стокообменът сред България и Гърция се е нараснал с 14.8% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и е в размер на 1.7 милиарда евро, оповестяват от Министерството на стопанската система. Износът към Гърция се е с 13.1% по-висок и към този момент е на стойност 1 милиарда евро. Вносът също демонстрира покачване - със 17.1%, и е за 775.7 млн. евро. Салдото е позитивно за нашата страна (+239 млн. евро).

През предходната година стокообменът сред България и Гърция е повишен със 7.8% спрямо 2017-а и е в размер на 3.29 милиарда евро. Износът към Гърция се на стойност 1.89 милиарда евро (+9.9%). Вносът се е нараснал с 5.1% и е за 1.399 милиарда евро. Салдото е позитивно за България (+489.7 млн. евро). Гърция заема пето място във връзка с експорта с дял от 6.7% (след Германия, Италия, Румъния и Турция) и седмо място с дял 4.4% от общия ни внос (след Германия, Русия, Италия, Румъния, Турция и Испания). Принос за тези резултати имат многото гръцки и българо-гръцки компании, които имат бизнес у нас - освен в пограничните региони, само че и в цялата страна.

Структурата на българския експорт за Гърция през последните години е сходна със структурата на общия експорт на страната, като преобладават стоките с релативно ниска степен на преправка, електрическа енергия и субпродукти. Прави усещане, че след 2013 и 2014 година последователно в износа се постановат артикули като трикотаж и конфекция, зърнени култури, сирена и извара, елементи и такъми за машини и апарати, месо от птици, електрочасти и такъми, стъкларски произведения и други.

Износът от България за Гърция се концентрира в няколко съществени бранша - текстилни произведения и материали, неблагородни метали, електрическа сила, аграрни артикули. Голяма част от вноса от Гърция за България се образува от текстилни материали и произведения, минерални и химически артикули, машини и съоръжение и неблагородни метали.

Тази конструкция на стокообмена разкрива един значителен проблем - в България се създава доста количество готово облекло на ишлеме за гръцки клиенти заради ниските индустриални разноски у нас. Оттук следва и забележителният експорт на произведения (готово облекло) за Гърция с доста ниска степен на добавена стойност.

Към началото на юли тази година по данни на Българска народна банка директните задгранични вложения от южната ни съседка в България са в размер на 2.21 милиарда евро.

През първото тримесечие на тази година потокът на директните задгранични вложения от Гърция у нас е в размер на 5 млн. евро, а през второто тримесечие - 26.9 млн. евро.

Гърция е една от обичаните дестинации за българите - и през лятото, и през останалите месеци от годината. Но в последните години и гърците откриват курортите и природата у нас. В интервала януари-юни нашата страна е посетена от 537 420 гръцки жители, което значи растеж от 2.7% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В същото време 670 651 българи са били прилежащата страна, а това е нарастване с 5.2% по отношение на юни преди година. Гърция заема второ място след Румъния по брой визити в България и е на второ място след Турция в желанията за пътешестване в чужбина на българите.

През предходната година нашата страна е посетена от 1 116 265 гръцки жители, следи се спад от 3.6% в съпоставяне със същия интервал на 2017-а. Гърция е посетена от 1 402 560 български жители, като има растеж от 4.6% на годишна база. Гърция е на второ място след Румъния по брой визити в България и също второ място след Турция по брой пътувания на българите в чужбина.

Според специалистите подписаният през юни 1995 година и утвърден през май 1998 година от Министерският съвет на България Договор за съдействие в региона на туризма сред двете страни основава предпоставки за разширение на профилирания туризъм и активизиране на самостоятелния, както и реализация на вложения в туристически обекти. В документа се планува и опция за присъединяване на кипърски сдружения в ръководството, реновацията и употребата на български туристически обекти и взаимна подготовка на фрагменти в региона на туризма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР