Димитра Павлова скоро ще навърши 80 години, ала е много

...
Димитра Павлова скоро ще навърши 80 години, ала е много
Коментари Харесай

Пловдивчанка на 80 опознава Виена и Брюксел

Димитра Павлова скоро ще навърши 80 години, но е доста по-младолика. Деен и деятелен човек е, не се застоява у дома, усмивката не слиза от лицето и мисли постоянно положително.

Родена е на 21 март 1938 година в  Ново Железаре, приключила е Търговската гимназия, а по-късно Висшия стопански институт „ Карл Маркс “.  Работила е няколко години в Окръжния кооперативен съюз като счетоводител. Специализирала Организация на труда и се преместила в Инспекцията по труда през 1981 година.

„ Бях в икономическия отдел, ходехме по инспекции на всички предприятия в Северната и в Южната индустриална зона. Проверявах какви са икономическите индикатори на предприятието, вярно ли са назначени служащите, съблюдават ли се правила и закони при уволняване. Повече от 10 пъти съм се явявала в съда, когато  намеря нарушаване, и всички каузи съм печелила, а шефовете ги глобяваха. Ние сами можехме да постановяваме наказания до 20 лв., без да се явяваме на дело.  Делчо Мустаков беше шеф на Инспекцията по труда. Там се пенсионирах през 1995 година. По социалистическо време всичко беше доста прецизно, в случай че в този момент намерят сходни нарушавания в предприятията, ще кажат, че са естествени. В Пловдив сме проверявали „ Рекорд “, „ Пулпудева “, Стъкларския цех, съвсем всички предприятия ", спомня си Димитра Павлова.  

Сега всеки вторник в ресторант на центъра се събира с някогашни сътрудници от Инспекцията по труда, а традицията се съблюдава към този момент 23 години.

Пловдивчанката има три дъщери и четирима внуци. Със брачна половинка си е имала благополучен брак близо 40 години, само че той умрял от дълго време. Димитра Павлова е безапелационна, че с цел да е крепко едно семейство, с изключение на обич, са нужни доста взаимни отстъпки и съгласие. Всичко обаче е въпрос на шанс. Казва, че мъжът бил доста добър човек, няколко години изкарал като авиатор, а по-късно бил водач на камион.

„ Омъжих се на 19 години и идната година родих първото си дете.  Най-голямата ми щерка е Юлия Кирова - работи като юрист в Брюксел в Европейската комисия. Завърши право във Виена и е в белгийската столица още от времето, когато България кандидатства за член на Европейски Съюз, а Меглена Кунева водеше договарянията. Всяко лято идват на посетители със брачна половинка си, който е  хирург. А внукът Кристиян е  политолог и работи в една компания. Средната щерка е Светлана Павлова - приключи стопанска система и работи във  фирма във Виена. Нейната щерка Мартина е при мен, работи в един от мобилните оператори. Третата щерка е Красимира Павлова. Завърши Музикалното учебно заведение, свири на арфа във „ Виена Моцарт Оркестра “. Свиреше и в Симфоничния оркестър, преподава арфа и пиано във Виена в Терезианската академия - елитна гимназия, учредена от австрийската кралица Мария Терезия. Внуците ми са Себастиян и Диана.  А в този момент отпътувам за Виена на посетители ", описа старата жена, която се гордее с децата и внуците си.

Щом пък те се върнат в България, баба им подготвя от  обичаните специалитети. Често им прави селска баница по рецептата, наследена от майка ми.

Димитра Павлова следи всички тържества и събития, които се случват в Пловдив. На 3 март наложително се качва на Бунарджика, с цел да постави цвете пред паметника на Освободителите. Член е на пенсионерския клуб „ Отдих ” в регион „ Западен ”, върви на екскурзии. ”Любознателна съм, чета доста, закупувам  нови книги,  гледам тенис  и снукър, вземам решение кръстословици. При мен няма досада ”, споделя пловдивчанката.

Тя следи всяка вечер новините и с болежка декларира, че има огромен разпад в културата, в образованието, в обществото. „ Сега върви разногласието за Истанбулската спогодба, аз съм твърдо срещу нея. Не би трябвало да се приема. Вярвам, че след време ще се появи и индивидът, който ще промени България.  Историята ни го е доказвала през годините.  Българинът има вяра в месията и той ще се появи ”, споделя старата жена, която обожава да чете исторически книги.

 Най-много подхожда Възраждането на България.  Възхищава се на революционерите, които за  свободата на България са отдали живота си. Освен да чете, обича и да върви на опера и спектакъл.  

Била е доста пъти в Брюксел и Виена при дъщерите си и признава, че познава белгийската и австрийската столица като петте си пръста.

„ Брюксел доста наподобява на български град, улиците не са чисти. Докато Виена до неотдавна беше доста спретнат град и сигурен. Но в този момент и там идват бежанците, вършат мръсотии и из метрото е мръсно. Повече ми подхожда Виена. А от техните специалитети одобрявам лещата им, която е по-гъста от нашата  и е със сметана. Любимо ядене за австрийците е  шницелът, а дъщерите към този момент са станали майсторки в приготвянето ”, изяснява Димитра Павлова.

Тайната за положително здраве

Сутрин на гладно първо пия чаша топла вода. След няколко минути вземам лъжица мед, с половин лъжица хлебна сода и половин лимон в топла вода. 10 минути след това  изяждам кисело мляко с куркума, канела, джинджифил и ленено олио. Така се усещам добре и филтрирам организма си. После пия чаша кафе.

Рецептата на баба

Селска баница 

600 грама брашно 

1 яйце  

Две-три супени лъжици олио 

1 супена лъжица оцет 

Щипка сол  

Забърквам тестото. Разделям на пет топки. Трябва да престои 20 минути. Като разточа всяка кора, посипвам със сирене, настрана съм разбъркала 2-3 яйца с кисело мляко, загъвам на охлюв и се пече
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР