Димитър Върбанов е репортер в предаването Господари на ефира на

...
Димитър Върбанов е репортер в предаването Господари на ефира на
Коментари Харесай

Поредно нападение над разследващ журналист

Димитър Върбанов е кореспондент в предаването " Господари на ефира " на " Нова телевизия ".

Още по тематиката
Нов ефирен сезон без изненади

Доминацията на развлекателния род в бранша продължава
14 сеп 2018
" Репортери без граници ": проверяващата публицистика в България е задача допустима

За стимулирани публицисти тук е елементарно да проверяват доказателства за корупция и корист с власт, проблемите идват с публикуването
19 юли 2018
Европeйски конгрес в София разгласи код алено за медиите

Медийни организации търсят решение за по-голяма резистентност в бранша и съблюдаване на професионалните стандарти за самостоятелност и безпристрастност
16 май 2018 Нападенията над публицисти, които проверяват за злоупотреби с власт и законно открити правила, са на път да се трансфорат в нормална процедура в България. През последната година набъбна броят на такива случаи, което свидетелства за все по-тежките условия, в които работят самостоятелните публицисти и медии.

В сряда бе осъществено следващото посягане. Трима души са нападнали и пребили репортера на " Господари на ефира " Димитър Върбанов във Велико Търново, в резултат на което той е настанен в Спешното поделение на болничното заведение там, заяви " Нова тв ".

Двама чиновници на склад и шефът им нападнали екипа на предаването, пристигнал да ревизира дали 15 тона храна с изминал период на валидност, за която " Господари на ефира " съобщили преди повече от месец, към момента се съхранява там, макар че всички контролни институции са били осведомени от създателите на предаването.

Димитър Върбанов бил хвърлен върху бетонна площадка и в резултат на побоя получил пострадвания по ръцете и главата. Пред малкия екран по-късно той описа, че е позвънил на 112 и изрази вяра, че органите на реда са намерили доказателства за нарушаванията в склада.

Това е второто нахлуване против репортера на " Господари на ефира ". От " Нова тв " припомниха, че през 2010 година той е бил ударен с чук по главата.

Отношението към проверяващата публицистика е и една от водещите аргументи България да се подрежда на 111-то място по независимост на медиите от общо 180 страни в класацията на " Репортери без граници " за 2018 година Тя е на последно място в Европейския съюз и към този момент по-ниско и от страните в Западните Балкани, които не членуват в него.

В своя декларация Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ) осъди нападението над репортера на " Господари на ефира ". От журналистическата организация обръщат внимание, че това е следващият случай, когато при журналистическо следствие единствените последствия са не за разседваните извършители, а за проверяващите публицисти. Само за една година АЕЖ е излязла с 13 заявления в отбрана на публицисти в България.

Преди дни журналистът от уеб страницата " Биволь " Димитър Стоянов и румънският му сътрудник Атила Биро бяха арестувани от полицията по време на тяхно следствие за заличаване на документи, доказващи корупция с финансиране от европейски фондове. Случаят получи интернационален отзив, като шест интернационалните организации изпратиха отворени писма до премиера Бойко Борисов поради отношението на управляващите към работата на проверяващите публицисти.

" Все по-видно е, че неуспехът на институциите в битката против проведената престъпност и корупцията се трансформира и в опасност за публицистите, проверяващи сходни случаи ", написа в декларацията си АЕЖ.

Асоциацията упорства за бързи дейности за наказване на причинителите на побоя на Димитър Върбанов, както и за съответни ограничения за отбрана на публицистите от принуждение. АЕЖ е сътрудник на Съвета на Европа и е алармирала тази институция за сходни случаи на принуждение над публицисти.

Междувременно " Нова телевизия " заяви, че двама от нападателите на Върбанов към този момент били арестувани. А министър председателят Бойко Борисов, който е в Ню Йорк за сесията на Организация на обединените нации, разгласи пред публицисти, че е разпоредил към тях да се приложи цялата суровост на закона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР