Димитър Стоянов, коментар специално за Tribune.bg Конституцията отделя особено внимание

...
Димитър Стоянов, коментар специално за Tribune.bg Конституцията отделя особено внимание
Коментари Харесай

Минното поле „Бюджет 2022“

Димитър Стоянов, коментар особено за Tribune.bg
Конституцията отделя изключително внимание и място на закона за държавния бюджет. Съгласно член 87, алинея 2 от главния закон законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет. Според наредбата на член 106 от Конституцията Министерският съвет управлява осъществяването на държавния бюджет. Бюджетът се приема от Народното събрание (чл. 84, т. 2 КРБ), като то приема и доклада за осъществяването му. В тълкуванието на Конституционния съд в Решение № 6 от 2001 година Законът за държавния бюджет „ не е закон като всички други “. Той се употребява със значителност и има необикновен темперамент.

И в действителност, годишният бюджет на страната има темперамент на доста специфичен закон, тъй като отвън приходна и разходна част, данъчни политики и така нататък, той има едно изключително значение, което намира своето съображение в самия темперамент на представителното ръководство. В този смисъл бюджетът е политически инструмент, посредством който определеното парламентарно болшинство и излъченото от него държавно управление реализират своите цели и цели, давайки им финансови измерения. Държавният бюджет може да планува повече средства за обучение и заплати на учители. Или може да включва в себе си извънредно значими планове в областта на защитата, финансиране на огромни инфраструктурни планове, дотации за избрани браншове, обществени ограничения и други. Чрез него година за година в границите на мандата на Народното събрание и излъчения от него Министерски съвет се извършват заложените предизборни обещания. Тяхното несъблюдение обосновава необикновен тип отговорност – политическа, изборна, пред гласоподавателите.

Обичайното положение на нещата изисква структура на работещо парламентарно болшинство, определен и ползващ се с неговото доверие състав на Министерски съвет и политическо единение във връзка с цели. Ситуацията през 2021 година сложи всичко това на голямо тестване. В интервала от последната половин година липсва постоянно определено държавно управление, а извършените избори за Народно заседание станаха два. Политическите борби в предходните Народни събрания попречиха да се образува болшинство и то да се сплоти към структура за ръководство. Така в един миг се доближи до хипотезата, в която законопроектът за държавния бюджет ще бъде импортиран от служебно държавно управление, само че прегледан и вероятно признат или отритнат от новоизбрано Народно заседание. Тук пораждат няколко съществени казуса, които де факто минират освен самата процедура по приемането на държавния бюджет за идната година, само че и неговото осъществяване.

Както беше маркирано нагоре, държавният бюджет до доста огромна степен е инструмент за пробутване на избрани политики на база структурата на представителното ръководство – политическо единение, само че разграничени и взаимно контролиращи се пълномощия в тази област на Народното събрание и на Министерския съвет. От тази позиция служебното държавно управление, въпреки и обект на стеснен парламентарен надзор от страна на Народното събрание, който обаче не може да реализира политическа отговорност (Решение № 20 на Конституционния съд от 1992 г.), няма директна връзка с Народното събрание, защото е назначено с декрет на президента. То има тъкмо избрани функционалности, цели и задания, които реализира и не би могло да се приказва, че то може да залага или дефинира дълготрайни политически цели. Това произтича от неговия стеснен мандат и от характера на парламентарното представително ръководство, заложено в Конституцията. Внасяното на законопроект на държавния бюджет от отиващо си служебно държавно управление няма да може да заложи дълготрайни цели за идната година и няма да отразява управническата визия на иден да бъде определен постоянен кабинет. Внесеният план ще се сблъска с политическите визии на парламентарните групи и ще сътвори конфликт с тях по линия на заложените параметри – съгласно едни той няма да е задоволително обществен, съгласно други няма да е задоволително пестелив, съгласно трети ще заложи параметри за прекомерно огромно изтегляне на държавен дълг и така нататък

Дори възможното приемане на държавен бюджет, който е импортиран в Народното събрание от служебно държавно управление, единствено по себе си основава предпоставки за най-малко една актуализация в идната година, когато този бюджет ще би трябвало да се извършва. Причината за това още веднъж се корени в политическия темперамент на бюджета – един постоянен кабинет, определен с парламентарно болшинство, ще има своята политическа визия за нужните промени и финансовата им рамка, само че няма да може да ги извършва, защото де факто ще бъде стеснен от параметрите, които към този момент е заложил отишлия си длъжностен кабинет в бюджетния закон. И това ще наложи най-малко едно прекрояване на към този момент признатия бюджет.

Друг значителен проблем, който най-вероятно ще попречи приемането на Закон за държавния бюджет за 2022 година до края на настоящата 2021 година, е процедурата по неговото разглеждане и приемане. Извън самия законопроект на държавния бюджет има още два плана – бюджет на държавното публично обезпечаване и бюджет на Националната здравноосигурителна каса. В Народното събрание те минават през две четения в пленарна зала и две четения в парламентарните комисии. А парламентарни комисии към момента няма. Практиката демонстрира, че съществуването на разнолик парламент и още повече на многолика коалиция съставлява самобитна спънка пред бързото образуване на парламентарните комисии. А тук са нужни най-малко три – финансова, обществена и здравна. Историята на 46-то Народно заседание сподели, че непрекъснатите комисии заработиха едвам в последните дни преди разпускането на Народното събрание, след невъзможността да бъде определен кабинет. В тяхното конституиране отиде към месец и половина време. Ако бюджетните закони би следвало да бъдат признати до края на 2021 година, а е невероятно в този интервал даже да се конституират, камо ли да преглеждат нещо, парламентарните комисии, то несъмнено отиваме на догадка за приемане на бюджетни параметри на страната за 2022 година в първото тримесечие на тази година. До тогава ще работят параметрите на настоящия държавен бюджет, признат в края на 2020 година и обновен през лятото на 2021 година Което до този миг в никакъв случай не е се случвало за историята на демокрацията в България.

Цялата политическа обстановка към сегашния миг, откритите бюджетни процедури и незнайните в идващите няколко месеца допускат опцията за превръщането на Бюджет 2022 в едно огромно минно поле още от самото му „ забременяване “. Ако въобще бъде признат до края на 2021 година, то той няма да отразява политическата визия на идващото постоянно ръководство и ще предстои най-малко на една, в случай че не и две, актуализации през идната година. Бюджетната процедура, споделена сред Народното събрание и Министерския съвет, нуждата въпреки всичко да има способени органи, които да преглеждат и одобряват параметрите на бюджета (парламентарните комисии), чието образуване е резултат от политически разговор и компромис, от своя страна може да значи въобще да няма признат бюджет за 2022 година до края на 2021 година и процедурата да бъде изместена в първите месеци на идната година. Всичко това основава предпоставки за значима неустойчивост във вътрешните връзки и липса на еластичност, подбудена от самобитен „ вакуум “ сред отиващо си служебно и идващо постоянно държавно управление, когато би било належащо да се реагира на една или друга рецесия. И занапред следва да се види кои мини тъкмо в кой миг ще избухнат.

***

Димитър Стоянов е правист, специализиращ в региона на конституционното право и административното право и развой. В интервала 2017-2021 година е специалист в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната промяна.

Автор е на изявления по правна, историческа и външнополитическа тема. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР