Димитър Ставрев: Решението да се водят преговори за F-16 е

...
Димитър Ставрев: Решението да се водят преговори за F-16 е
Коментари Харесай

Димитър Ставрев: Решението да се водят преговори за F-16 е политическо, не експертно

Димитър Ставрев: Решението да се водят договаряния за F-16 е политическо, не експертно
Решението да се водят договаряния за изтребители F-16 е взето от политиците, не от специалистите, военни и финансови. Възможните пречки в процедурата от тук нататък са свързани с въпроса дали Съединени американски щати ще понижат препоръчаната цена и дали тя ще е по-малка или равна на 1,8 милиарда лева с Данък добавена стойност. Трябва да се позволи и въпросът за периода на заплащането.

Това разяснява пред БГНЕС авиационният публицист на списание "Клуб Криле" Димитър Ставрев.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов и министърът на стопанската система Емил Караниколов внесоха на 21 декември 2018 година, в Министерския съвет „ Доклад за резултатите от работата по осъществяване на признатия от Народното събрание Актуализиран план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за утвърждение в Народното събрание решение за възлагане на държавното управление да приготви план на интернационален контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединените американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан за Военновъздушните сили. На 9 януари Министерски съвет взе решение, в този момент се чака решението на Народното събрание.
 Димитър Ставрев, публицист на списание "Клуб Криле" Димитър Ставрев, публицист на списание "Клуб Криле" / БГНЕС
[b]БГНЕС:[/b] Защо беше определено да се водят договаряния за F-16?

[b]Димитър Ставрев:[/b] Преговорите ще се водят със Съединени американски щати за изтребители F-16 Block 70. Това е политическо решение. Това се удостоверява от Доклада на Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. В него е записано: В резултат на използването на Методиката, предлагането на Швеция за аероплан JAS-39C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на систематизираната оценка – „ Оперативна успеваемост “, а предлагането на Съединени американски щати за аероплан F-16V Block 70 получава най-висока оценка по аршин „ Срок на употреба ”. Предложението на Италия за използван аероплан EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.

[b]БГНЕС:[/b] Какъв аероплан е F-16V Block 70 и съществува ли самолетът, който се предлага на България?

[b]Димитър Ставрев:[/b] Това е най-новият вид на F-16. Ще бъде оборудван с част от технологиите на изтребителя F-35, който е от пето потомство. Засега са създадени два прототипа на F-16V Block 70. Заводът в който ще се създава, сега се мести от Форт Уърт, щата Тексас, в Грийнвил, щата Южна Джорджия, и не е ясно по кое време процесът ще приключи и заводът ще проработи.

Според Lockheed Martin потенциалът ще е два самолета на месец.

Преди България има подписани контракти за доставка на 16 броя на Бахрейн и 14 за Словакия и за рационализация на 144 F-16A/B Block 20 за Тайван и 85 броя F-16 Block 52+ за Гърция. Договорът със Словакия, подписан през декември 2018 година, планува доставките на самолетите да са в края на 2022 година и през 2023 година

Това значи, че възможни доставки за България могат да са най-рано в края на 2023 година, т.е. 4 години след подписването на контракт с България.

[b]БГНЕС:[/b]Какви са по-конкретно характерностите на този аероплан, какво може да купи България, в случай че се подписа контракт?

[b]Димитър Ставрев:[/b] F-16 Block 70 съчетава усъвършенствания във опциите, най-важната от които е високотехнологичен радар с дейна електронно сканирана решетка (AESA); нова архитектура на авиониката и структурни усъвършенствания за удължение на периода на употреба на въздухоплавателното средство с повече от 50% от тази на предходните разновидности на F-16.

Софтуерът на F-16 Block 70 се възползва от технологиите, които не са били налични, когато са създадени и създадени по-ранни блокове F-16. Оперативните благоприятни условия се усъвършенстват посредством усъвършенствана връзка за данни, прицелен резервоар и нови оръжия; прецизна GPS навигация и Автоматична система за попречване на конфликти на земята (Auto GCAS). Тя е особено проектирана за попречване на смъртоносни произшествия и към този момент е избавила живота на 7 водачи и е запазила цели 6 самолета F-16.

Високотехнологичният радар APG-83 на Northrop Grumman обезпечава по-голяма информираност за обстановката, еластичност и по-бързо ориентиране по време на цялото време.

Lockheed Martin има повече от 36 години опит в интеграцията на оръжия с F-16. Никоя друга организация не може да съчетае този опит с интеграцията на оръжията. В единодушие с американските Военновъздушни сили и многочислените задгранични военни клиенти по програмата Foreign Military Sales, Lockheed Martin е сертифицирала повече от 3300 конфигурации за пускови установки (ПУ) и оръжия за повече от 180 типове муниции и ПУ. Опитът на компанията като оръжеен интегратор дава опция на F-16 да бъде един от най-многофункционалните изтребители до момента.

Друга основна характерност на конфигурацията на F-16 Block 70 е новият централен екран (CPD), която обезпечава сериозни тактически изображения на водачите на 6x8-инчов (15,24х20,32 cm) екран с висока резолюция. Максимална скорост, която може да развие този аероплан, е 2786 km/h (Mach 2+), тягата на мотора е 13 000 kg, ресурсът е 12 000 летателни часа.

[b]БГНЕС:[/b]С какво този аероплан ще издигне на ново качествено равнище бойните качества на българската бойна авиация?

[b]Димитър Ставрев:[/b] Ще даде нови качества за дейности с изключение на за задачи „ въздух-въздух ” и за задачи „ въздух-земя ”, за потребление на „ умни ” ракети и бомби с лазерно и GPS ориентиране, за външно целеуказване, опция за мрежово-центрични интервенции. Новият радар има доста по-големи благоприятни условия – може да следи повече цели, да обстрелва повече цели на по-големи дистанции и в условия на електронни контрамерки, да картографира повърхността. Самолетът има по-голям междуремонтен запас, употребата е улеснена от система за самодиагностика.

[b]БГНЕС:[/b]Какви са вероятните пречки в процедурата от тук нататък?

[b]Димитър Ставрев:[/b] Въпросът е дали Съединени американски щати ще понижат препоръчаната цена и дали тя ще е по-малка или равна на 1,8 милиарда лева с Данък добавена стойност, като бе гласувано от Народното събрание единомислещо през 2018 година На 9 януари 2019 година министър Каракачанов, при гласоподаване на решението в Министерския съвет, ясно съобщи, че периодите за доставка, дадени в Решението на Народното събрание, няма да бъдат спазени. Трябва да се позволи и въпросът за периода на заплащането. Според разпоредбите на FMS (Foreign Military Sales) заплащането е при довеждане докрай на доставките. Това съгласно досегашното решение е 5 години от подписването на контракта. България, и най-много Министерството на финансите, желае заплащането да е за 10 години с съвсем равномерни годишни вноски. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР