Димитър Спасов, председател на управителния съвет на Кауфланд България All

...
Димитър Спасов, председател на управителния съвет на Кауфланд България All
Коментари Харесай

Рекламен скок за "Кауфланд"

Димитър Спасов, ръководител на управителния съвет на " Кауфланд България "

All Channels Communication Group ще работи върху офлайн и онлайн ръководството на репутацията на марката.Профил

Веригата " Кауфланд " е в България от 2006 година Днес тя има 57 хипермаркета в 33 града в страната. За 2016 година компанията регистрира 1.663 милиарда лева оборот (приблизително 12% растеж по отношение на 2015) и 84.420 млн. лева облага (5% растеж ). " За предходната година сме платили към 130 млн. лв. директни и косвени налози. Направените за тези 11 години вложения в страната са за над 1.4 милиарда лв.. Всички вложения са на зелено – от покупката на земята до построяването на хипермаркета. ", посочи Димитър Спасов. По данни на веригата всеки хипермаркет " Кауфланд " предлага към 20 000 продукта, като в някои категории делът на българските артикули е над 70%. Проучване на компанията демонстрира, че в един магазин ежедневно минават приблизително сред 4000 и 6000 плащащи клиенти. Още по тематиката
Технологичните компании от ден на ден ускоряват наличието си на рекламния фестивал Cannes Lions

За няколко часа рекламната обява на Audi събра вниманието на стотици консуматори във Фейсбук
От началото на годината комерсиалната верига хипермаркети " Кауфланд " направи впечатляващ скок в вложенията си в реклама, а в разгара на лятото стартира и развой по ребрандиране, част от интернационалната тактика на немската компания. Това води след себе си редица промени, измежду които разширение на маркетинг екипа, ново лого, листовка и възобновяване на магазините (виж карето). Компанията разгласи също по този начин, че за пръв път, откогато е на българския пазар, стартира партньорство за стратегическо ръководство на репутацията. Като за задачата след конкурс избра за обслужващи организации All Channels PR и All Channels Interaction, част от All Channels Communication Group. Веригата стартира тази смяна за да стане още по-атрактивна за потребителите и да усили потребителската си база.

Много повече реклама

В бранша на питателните вериги връзката на " Кауфланд " до момента по-скоро изоставаше като размери спрямо тази на директните му съперници " Билла " и " Лидл България ". Сега обаче това се трансформира., ръководител на управителния съвет на " Кауфланд ", са направени в България. Увеличението на вложенията се вижда ясно и през мониторинговите данни на ГАРБ за брутните вложения в телевизионна реклама през първите пет месеца на тази година. За този интервал " Кауфланд " е насочил близо 9 млн. лева в телевизия, което съставлява растеж от 800% по отношение на същия интервал предходната година (виж таблицата). Така компанията попада на трето място по отношение на директните си съперници. Всички те обаче бележат двуцифрен растеж на отделените бюджети през първата половина на тази година.

", изясни за " Капитал " Катерина Ушева, шеф " Реклама и PR " в " Кауфланд ".

От края на юни компанията стартира взаимна работа и с All Channels Communication Group, с които ще работят в посока надграждане на репутацията на марката. " Ще участваме в процеса на основаване и ръководство на тактиката за онлайн и офлайн позиционирането на хипермаркетите ", разяснява Николай Бойков, изпълнителен шеф на групата на All Channels. " Кауфланд " работи още с организацията Mindshare за телевизионно пазаруване на рекламно пространство и с MediaS за онлайн пазаруване.

Да живее хартията

Един от най-ефективните за връзката на " Кауфланд " рекламни канали обаче си остава промоционалната им безвъзмездна листовка. Именно там е и една от най-големите промени за компанията. С тираж от 1.8 млн. броя на седмица, от 1 юли вестникът на " Кауфланд " към този момент става списание в по-малък формат и с гланцирана хартия. Основното наличие остават промоционалните предложения в хипермаркета, а в допълнение ще има и публицистичен текст, като предписания да вземем за пример. До момента печатането на вестника се е правило от Печатница " София ", само че поради огромния тираж и нов формат на брошурите то към този момент ще се извършва от печатница в Румъния.

Според измервания на компанията точно брошурата води до нарастване в продажбата на дадени артикули. " ", разяснява Димитър Спасов.

Промяна ще претърпи и логото на " Кауфланд ", което към този момент ще бъде по-семпло и от него ще отпадне слоганът на компанията " Тук съм на вярното място! ".

Към момента веригата не възнамерява скоро да реализира онлайн продажби, а наличието й в цифровото пространство е посредством лансираното предходната година мобилно приложение. В него са включени всички оферти от брошурата, както и функционалност за шерване на лист за извършване на покупки. То е свалено от консуматори над 65 хиляди пъти.

Големите три в търговията

Подобно на своите съперници от " Лидл България " и " Билла " " Кауфланд " също ще сложи на фокус в връзката си сегмента на по-примиум продуктите. " ", изяснява Спасов.

" Лидл България " със своята серия DeLuxe, a " Билла " с Billa Premium също се стремят да се трансфорат в желано място за извършване на покупки и на по-платежоспособните консуматори и разшириха портфолиото си с артикули във високия ценови клас. Търговските вериги следват и сходна рекламна политика. Над 50% от рекламните вложения на " Лидл България " да вземем за пример са съсредоточени в телевизионната реклама (включително нейното производство), както и в седмичната им промоционална листовка. Следват ги вложенията в онлайн реклама, външна реклама, радио, вестници и списания.

" Печатната ни листовка е с извънредно висок тираж и продължава да бъде обичайно мощен канал за нас, като я съчетаваме и с онлайн издание. По-голямата част от печатната листовка се популяризира по домовете, а останалата – в комерсиалната ни мрежа ", разясниха от веригата. В онлайн връзката си " Лидл България " подчертава на мощно наличие в обществените мрежи, като веригата влага в основаването на наличие, особено генерирано за каналите им във Фейсбук и You Tube. Съвсем скоро веригата обнови и уеб страницата си. Kъм момента обаче от " Лидл България " не възнамеряват нарастване или промени в разпределението на рекламните вложения за тази година. " Капитал " изпрати въпроси към " Билла ", само че от компанията не пожелаха да отговорят " заради корпоративната си политика да не се разясняват въпроси за бюджети и вложения ".

Така или другояче, завоят в рекламното държание на " Кауфланд " демонстрира и че секторът се готви за динамична година. Още повече че изтеглянето на веригите " Пикадили " и " Карфур " освободи както дял от пазара, по този начин и рекламно пространство, което ще бъде разпределено сред останалите хипермаркети. 25 млн. лв. за нови вложения през 2017г.

До края на годината " Кауфланд България " ще обнови шест от своите филиали, заяви за " Капитал " Димитър Спасов, ръководител на управителния съвет на компанията. Модернизацията включва замяна на рафтовете с нови (които са по-ниски, с цел да са по-удобни), слагане на пиктограми с ясно означение на групата артикули на съответното място, съществуване на мобилни маси за свежите плодове и зеленчуци (позволяващи лесна смяна и класификация според от сезона и часа на предлагане).

Промяната значи също нови цветове, лед осветяване, изнасяне на пекарната по-близо до входа, освобождение на пространствата в междинните коридори, отделяне на ъгъл за нехранителните артикули. Новостите в магазините са свързани и с увеличение на видовете колички за извършване на покупки – към досегашните ще бъдат прибавени нови, които са по-плитки (за по-малко количество покупки), както и такива, които улесняват хората в инвалидни колички.

Докато трае модернизацията, филиалите на веригата ще бъдат затворени за клиенти за един месец. До края на тази година това ще се случи с магазините в кв. " Дружба " и " Банишора " в столицата, в кв. " Тракия " в Пловдив, във Враца, до " Мол Варна " и в кв. " Възраждане " във Варна, посочи Димитър Спасов. По думите му смяна ще има и в асортимента. " ", разяснява още Димитър Спасов.

За модернизацията на шестте магазина и за откриването на нов във Варна (в посока Виница), което ще се случи през октомври, компанията е планувала 25 млн. лева вложения през 2017. През 2018 година сдружението планува да открие два нови филиала – във Варна (пети за града) и във Велико Търново, както и да модернизира още пет. Догодина би трябвало да завърши и разширението на централния склад на сдружението в с. Стряма, Пловдив. В момента той е ситуиран на 80 хиляди кв. метра застроена повърхност и е най-големият в страната. Плановете плануват строителство на две нови халета с разгъната застроена повърхност 25 000 квадратни метра. Предстоят търгове за строителството, по тази причина към този момент от компанията се въздържат да разгласят цената на инвестицията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР