Димитър Радев БНБ е наложила надзорни мерки на 5 банки

...
Димитър Радев БНБ е наложила надзорни мерки на 5 банки
Коментари Харесай

БНБ е наложила надзорни мерки на 5 банки за година


Димитър Радев

Българска народна банка е наложила надзорни ограничения на 5 банки през 2017 година, а на други 2 са дадени надзорни наставления за премахване на недостатъци.

Това излиза наяве от годишния доклад на централната банка, който по традиция се разгласява в последния ден на месец април и се внася за разглеждане в Народното събрание. Също по традиция въпросният доклад не съдържа нито имена на банки, нито каквито и да е детайлности във връзка с работата на банков контрол.

Надзорните ограничения към настоящи банки са едно от най-сериозните пълномощия на Българска народна банка за въздействие върху бранша. Те се простират от отправяне на писмени предизвестия, през възбрана за избрани покупко-продажби и интервенции, премахване на акционери, уволнение на шефове на кредитните институции. Най-тежката надзорна мярка е лишаване на лиценза за банкова активност. В доклада за 2017 година няма информация какви са взетите надзорни ограничения към упоменатите пет финансови институции.

Общо 14 са осъществените надзорни инспекции на място в банки през 2017 година, написа още в документа, подписан от шефа Димитър Радев. Общо кредитните институции у нас към края на предходната година бяха 22, а клоновете на задгранични банки – 5.

Българска народна банка е проверявала дали трезорите са изпълнили рекомендациите й от предишни инспекции, а също и ограниченията от извършения през 2016 година огромен обзор на активите на банковата система.

В резултат от изпълнените ограничения част от банките са подобрили ръководството на риска си. Частично са изпълнени рекомендации, свързани с повишение на ИТ сигурността, създаване на авариен информативен център, превъзмогване на повтарящи се недостатъци в бюджетния развой и други Остават проблемите с вътрешния разбор на рисковете и на адекватността на капитала в някои от тестваните банки.

" Неизпълнени в задоволителна степен остават надзорни наставления за нужда от приемане на написана методология за правене на документите за вътрешния разбор на адекватността на капитала и на методите за вътрешна оценка за устойчивостта на институцията в изискванията на стрес, включване на всички значими опасности в системите им за ръководство и оценка на вътрешно присъщите опасности с оглед съответното им отражение в финансовата адекватност и финансовото обмисляне ", показват от Българска народна банка.

Централната банка е издала нови рекомендации, като главната част от тях са за възстановяване на разбора на кредитополучателите и на оценката на обезпеченията по заемите. Друга част от рекомендациите изискват по-добър разбор на финансовата адекватност, с цел да се обезпечи покритието с съответен финансов запас на поетите опасности. На някои банки е предписана и актуализация на системите за ранно предизвестие.

През 2017 година банковата система регистрира облага в размер на 1.15 милиарда лева, което е положително равнище на възвращаемост на активите съгласно централната банка. През предходната година се регистрира растеж на заемите от 4.7%, което е добър резултат на фона на нулевите растежи от предходните години. Депозитите на бизнеса и семействата надвишиха 72 милиарда, което е 6.1% растеж на годишна база.

България е на загуба от 74 млн. евро от ръководството на интернационалните валутни запаси на страната през 2017 година, излиза наяве още от доклада на централната банка. Причината за минусовия резултат са негативните лихви. Доходността от ръководството е минус 0.33%.

В предходните години, когато лихвите на интернационалните пазари бяха високи поради рецесията, Българска народна банка внасяше в бюджета стотици милиони левове от ръководството на запасите.

Към края на 2017 година валутните запаси на страната възлизат на 22.7 милиарда евро. Близо 93% от тях са в евро, 6.5% - в злато, а под 1% - в долари и сребро.

Самата Българска народна банка е получила 18 млн. евро приход от държаните при нея парични средства на комерсиалните банки и на държавното управление поради въведените през предходната година негативни лихви.

През 2017 година Българска народна банка е изразходвала бюджет от 78.5 млн. лева, от които близо 37 млн. лева са разноските за личен състав. Работещите в централната банка и дъщерните й предприятия към края на предходната година са 1148 души, а единствено личният състав на Българска народна банка е 876 чиновници.

За заплати и бонуси на управителния съвет на Българска народна банка, в който влизат 7 души, са платени 1.2 млн. лева, като от тях 0.35 млн. лева са бонусите.

Управителят Димитър Радев е получавал месечно заплащане в размер на 15 368 лева, подуправителите Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова – по 13 173 лева, а другите членове на управата – по 4391 лева, написа още в доклада на централната банка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР