Димитър Радев България не бива да бъде спирана, а да

...
Димитър Радев България не бива да бъде спирана, а да
Коментари Харесай

БНБ: България не бива да бъде спъвана по пътя към еврото


Димитър Радев

България не трябва да бъде спирана, а да се приветства тръгването ѝ по пътя към еврозоната посредством присъединяване на лв. във Валутно-курсовия механизъм ІІ (ERMII). За това приканва шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев в свое изказване, оповестено в изданието 2018 OMFIF Global Public Investor.

Първоначално Радев цитира " безапелационните " макроикономически индикатори на България.

" Повече от две десетилетия имаме парична непоклатимост. Обменният курс на лв. е закрепен към еврото и паричният съвет е непреклонен както в положителни, по този начин и в неприятни времена, даже и по време на рецесията през 2008 година България поддържа като цяло уравновесен бюджет и е известна с третото най-ниско съответствие дълг/БВП в Европейски Съюз. Банковият бранш е здрав, с финансова адекватност и ликвидност над междинните за Европейски Съюз ", показва гуверньорът.

По думите му точно на тази база България упорства левът да влезе в ERMII.

" Логично е да се чака, че страна с подобен опит следва да не бъде спирана, а да се приветства тръгването ѝ по пътя към еврозоната посредством присъединяване на лв. – националната парична единица – във Валутен механизъм ІІ ", показва Радев.

Той признава, че преди да одобри еврото България би трябвало да направи структурни промени, само че по думите му влизането в чакалнята за еврото – ERMII, ще бъде нужният катализатор за тези промени.

" Точният миг на приемане на еврото ще зависи не толкоз от маастрихтските критерии за номинална конвергенция, които България в огромна степен извършва в продължение на доста години, колкото от действителната конвергенция на стопанската система. За ускорение на действителната конвергенция е належащо да бъдат въведени структурни и институционални политики, които да бъдат поредно прилагани ", показва Радев.

Той незабавно добавя, че " процесът на присъединение към еврозоната, започващ с присъединяване на националната парична единица в ERMII, ще бъде катализатор за по-нататъшен прогрес, пригаждане и промени ".

" Всичко това в последна сметка ще окаже удобно въздействие върху стопанската система без значение дали сме в еврозоната, или към момента отвън нея. Самото пътешестване е също толкоз значимо, колкото и постигането на крайната цел ", обобщава Радев.

Изказването на Радев е оповестено в сряда, т.е. в деня, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия разгласиха конвергентните си отчети за готовността на България да одобри еврото.

В четвърти следващ отчет бе маркирано, че България дава отговор на маастрихтските критерии за въвеждане на единната валута и с изключение за условието за престой в ERMII. И Европейската комисия, и ЕЦБ обаче слагат и други условия към България, които не попадат официално в контракта за Европейски Съюз – промени, ориентирани към действителна конвергенция и битка с корупцията, а също и участие в банковия съюз преди влизането в ERMII.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР